ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Akelius utmaning väntas sätta nytt rekord

  • Roger Akelius. Foto: Cicci Jonson

Snart är det dags för finansmannen Roger Akelius att dubblera summan för alla gåvor och bidrag som Unicef har fått in under december.

"Vi räknar med att ligga över förra årets insamling”, säger Per Westberg, vice generalsekreterare på Unicef Sverige.

Men än är det inte försent att anta utmaningen.

Sedan första december har näringslivet och privatpersoner kunnat anta Roger Akelius utmaning och skänka pengar till FN:s barnfond Unicef. För varje krona som samlas in kommer fastighetsmiljardären efter nyår att dubbla beloppet. För Unicefs del väntas månadens insamling sätta nytt rekord.

"Det har kommit in mycket nu i slutet och vi räknar med att hamna över summan vi fick in under december förra året. Vi märker att särskilt företag har gett mer än vad de vanligtvis brukar göra. Den 27:e hade vi fått in en totalsumma på hela 50 miljoner kronor", säger Per Westberg som är vice generalsekreterare på Unicef Sverige.

Akelius initiativ drog i gång redan förra året och stödde då Läkare utan gränser för deras arbete med människor som är offer för krig och andra katastrofer. Kampanjen blev en succé och organisationen slog sitt insamlingsrekord som efter Akelius dubblering landade på 261 miljoner kronor.

I årets kampanj har företag från vitt skilda branscher valt att hjälpa till. Det har engagerat alltifrån bostads- och byggindustrin, restauranger och klädföretag, till vård- och kultursektorn.

"Den största enskilda gåvan som vi hittills har fått in ligger på en miljon kronor. Men vi kommer eventuellt få in ännu större belopp under de sista dagarna från aktörer som vi har pågående dialoger med", säger Per Westberg.

Pengarna Roger Akelius bidrar med kommer gå till satsningar på skolundervisning i katastrofdrabbade länder. Resterande del av julinsamlingen kommer även användas för Unicefs övriga ändamål, som sjukvård och insatser mot svält.

I fjol slog Unicef insamlingsrekord med en total summa som landade på över 792,7 miljoner, varav julinsamlingen stod för 54 miljoner kronor. Årets decemberinsamling kommer med all sannolikhet att sätta rekord, men det är oklart om organisationen kommer överträffa förra årets helårsresultat.

"Under andra halvåret har det gått lite trögare. Samtidigt finns ett enormt behov av hjälp och vi har flera, parallella humanitära katastrofer som pågår samtidigt i världen", säger Per Westberg. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer