Annons

Akelius utmaning sprids över nätet

Rogers Akelius utmaning till både företag och privatpersoner att dubblera bidragen till Läkare utan gränser i december har fått stor uppmärksamhet. Men han är inte den enda som utmanar.

Roger Akelius utmanar alla svenskar att öppna plånboken och hjälpa.
Roger Akelius utmanar alla svenskar att öppna plånboken och hjälpa.Bild:Cicci Jonson

På Facebook har mängder med läsare kommenterat finansmannen Roger Akelius utspel om att dubblera alla gåvor till Läkare utan gränser i december.

"Jag är vänster, men imponeras ändå av en kapitalist som säger som det är och bidrar till något gott", skriver en läsare.

"Så hoppfullt att se en man som har råd verkligen försöka agera för en av vår tids största katastrofer. Heder åt Akelius för detta! Hoppas flera följer efter", lyder en annan kommentar.

Roger Akelius är dock inte den enda inom näringslivet som kommer med en utmaning. För andra året i rad skänker natur- och miljökonsultföretaget Calluna sin försäkringsåterbäring från Länsförsäkringar till Röda korset. De uppmanar andra företag att göra detsamma. För Callunas del handlar det om ungefär 27.000 kronor per år.

Än är det för tidigt att säga om årets utmaning gett effekt. Förra året var det dock några företag som hängde på.

"Det är ju inte alla som väljer att tala om att man skänker pengar. Vi har gjort det för att få andra att tänka till. Det här är ju pengar som man normalt inte har i sin budget", säger Gert Kindgren, vd för Calluna.

Förra året valde även Calluna att rikta sin donation mot människor på flykt. I år riktas gåvan i stället till offren för naturkatastrofen på Haiti. I oktober gjorde orkanen Matthew över två miljoner människor hemlösa i landet. Enligt Röda korset dödades fler än 200.000.

"Eftersom vi jobbar med natur och miljö vill vi gärna göra något som har koppling till miljön. Vi tror att det som de har drabbats av på Haiti är en effekt av klimatförändringarna, så det var därför valet föll på det."

Läkare utan gränser, som Roger Akelius den här gången har valt att donera pengar till, får även pengar från annat håll i näringslivet. Cykelgruppen Team utan gränser bildades för ungefär två år sedan. Initiativet utgick från en cykelintresserad Facebook-grupp.

"Cykling har i mångt och mycket blivit den nya golfen. Därför är det många från näringslivet som är med", säger initiativtagaren Johan Hübner som även är delägare i advokatbyrån Delphi som jobbar pro bono för Läkare utan gränser.

"Det gjorde att jag redan hade kontakter där", säger han.

Första året låg fokus på Vätternrundan, där ett 50-tal personer deltog i till förmån för Läkare utan gränser. Sedan dess har fler anslutit sig till Team utan gränser och antalet lopp har ökat.

Nu är det cirka 70 personer som tränar och tävlar för Team utan gränser. Hittills har de cyklat in 380.000 kronor. Pengarna får de i huvudsak in genom att sälja annonsplats på tröjorna, men vänner och bekanta ställer även upp med rena donationer. Pengarna rullar dock in under året och kommer därför inte att ingå i decembertotalen som dubbleras av Roger Akelius.

"Det är tråkigt. Jag får kanske gå in och göra en insättning ändå för att han ska få matcha den. Det är en rolig satsning han gör", säger Johan Hübner.


Innehåll från HowdenAnnons

Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden

Howden M&A är inte bara en av Storbritanniens och Kontinentaleuropas ledande förmedlare av transaktionsförsäkringar – för ett drygt år sedan så etablerade bolaget även sitt första Nordenkontor i Stockholm, en satsning som resulterat i att de nu tagit betydande marknadsandelar i alla nordiska länder.

Efter att Howden M&A under 2019 öppnade sitt första nordiska kontor i Stockholm under ledning av Carl Levin och Alexander Rasmussen, båda tidigare advokater på ledande advokatbyråer i Stockholm respektive Köpenhamn, har firman haft fullt upp.  

- Den lokala etableringen har tagits emot med stort intresse från Private Equity-sektorn, fastighetsbolag samt mer traditionella bolag med ett högt transaktionsflöde. Många av de stora aktörerna inom dessa sektorer och deras internationella advokatbyråer har redan jobbat med oss i andra europeiska länder, där de uppskattat vår service och kompetens. Nu börjar även de främsta advokatbyråerna i Sverige, Norge, Finland och Danmark få upp ögonen för den kvalitativa rådgivning vi erbjuder och hur vi särskiljer oss från konkurrenterna, säger Carl Levin, Head of Sweden. 

Transaktionsspecialister 

Howden M&As snabba tillväxt och starka varumärke i Europa är byggt på försäkringsrådgivning med boutiquekänsla som kombinerar firmans entreprenöriella drivkraft och engagemang med tillgänglighet och ledande försäkringsexpertis. Fundamentet är byggt på att kunna bistå klienter genom hela försäkringsprocessen med team av erfarna specialister som har mångårig erfarenhet av transaktioner från advokatbyråer, investmentbanker, revisionsbyråer och konsultfirmor, fortsätter Carl.

- Vi får ofta höra av våra klienter och deras rådgivare att vi har ett värdeskapande och ändamålsenligt förhållningssätt i vår rådgivning. Vi arbetar mycket med att vara proaktiva och går alltid på djupet för att förstå våra klienters transaktioner, deras avtal och de relaterade riskerna. Utöver den förväntade förhandlingen och förmedlingen av själva försäkringsavtalet så arbetar vi alltid nära klienten och dess rådgivare, där vi bland annat bidrar med detaljarade råd kring alltifrån formuleringen av garantierna i transaktionsavtalen till omfattningen av rådgivarnas så kallade due diligence, allt för att säkerställa en effektiv process och bästa försäkringsskydd, förklarar han.

Inte bara private equity kunder

Ett av skälen till branschens och Howden M&As snabba tillväxt har varit transaktioner relaterade till när private equity och större fastighetsfonder vill göra ”clean exits”. En pågående trend är dock att även andra aktörer börjat inse fördelarna med transaktionsförsäkringar och att det inte bara är de stora affärerna som går att försäkra.

- Konceptet går i huvudsak ut på att en köpare tecknar en transaktionsförsäkring som är avsedd att täcka säljarens monetära ansvar till följd av garantibrott under ett överlåtelseavtal, därmed överförs risken från säljaren till en försäkringsgivare. Köpeskillingen kan då disponeras fritt och eventuella skadeanspråk för garantibrott riktas mot en försäkringsgivare istället för säljaren. Detta är givetvis inte endast av intresse för private equity, då alltifrån koncerner som avyttrar dotterbolag till individer som avyttrar en familjeägd fastighet kan dra fördel av att inte behöva tvista om eller avsätta medel för eventuella garantibrott. Denna del av försäkringsmarknaden har dessutom blivit allt mer konkurrensutsatt och vi kan idag hitta försäkringsgivare som erbjuder prisvärda lösningar för affärer eller investeringar med transaktionsvärden redan från 100 miljoner kronor, avslutar Carl. 

Fakta om Howden M&A

Howden M&A är ett försäkringsförmedlingsbolag som tillhandahåller expertis och råd kring transaktionsförsäkringar. Howden M&As Nordenkontor etablerades i Stockholm 2019 och bolaget har närvaro i hela Europa med huvudkontor i London samt lokalkontor i Stockholm, Frankfurt, München, Amsterdam, Madrid, Warszawa och Paris. Howden M&A är en del av Hyperionkoncernen som är en av världens största personalägda försäkringsförmedlingsgrupper med över 5 000 medarbetare i 40 länder.

Läs mer om Howden M&A

 

Mer från Howden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Howden och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?