ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Mitt bolag bidrar

Akelius utmaning satte rekord

  • Roger Akelius, finansman. Foto: Claes-Göran Flinck

Finansmannen Roger Akelius initiativ för att hjälpa människor på flykt tog skruv. Många privatpersoner, företag och föreningar antog hans utmaning och Läkare utan gränser har fått in en bit över 100 miljoner kronor. Nu gör sig Akelius redo att betala in lika mycket till hjälporganisationen.

 

”Jag har aldrig tidigare varit så glad att bli av med hundra miljoner”, säger Roger Akelius.

Det var i slutet på november som han i en intervju i Di utmanade alla svenskar att öppna plånboken för att hjälpa människor på flykt, detta i ett läge när kriget i Syrien trappades upp.

För varje krona som Läkare utan gränser fick in i Sverige under december lovade Roger Akelius att skänka en krona, och han satte inget tak på löftet.

Gensvaret blev enormt. Di har rapporterat om en rad företag och privatpersoner som antagit utmaningen. När Läkare utan gränser gjorde sin senaste sammanställning efter onsdagsdygnet så hade man fått in 102,6 miljoner kronor. Det är 71 procent mer än i fjol, då decemberinsamlingen var uppe i 59,7 Mkr samma datum.

På Läkare utan gränser är man överraskade av kraften som skapade en rekordkampanj på över 200 Mkr, inräknat Akelius pengar.

”Det överstiger alla våra förväntningar. Vi var inte säkra på att det här skulle inspirera människor så mycket som det gjort och det är roligt att så många triggades av Rogers utmaning. Det är decenniets största insamlingskampanj i Sverige för en enskild organisation”, säger Katharina Ervanius, relationsansvarig på Läkare utan gränser.

Nu börjar arbetet med att räkna de sista pengarna. Först om några dagar finns en slutgiltig siffra när alla inbetalningar är registrerade och gåvobreven lästa. Även i mellandagarna har Roger Akelius och Läkare utan gränser fått mycket respons på e-post. Exempelvis ingicks en uppgörelse med Playhouse Teater i Stockholm som genom en revers skänkte biljettintäkterna från föreställningar den 4–5 februari med bland andra Ola Forssmed, Cecilia Frode och Björn Kjellman på scenen. Det rör sig om 150.000 kronor.

Roger Akelius själv var glad över siffrorna när Di kontaktade honom i fredags, men betonade att det inte var över och att han hoppades på mer – vilket också innebar att han skulle tvingas lätta på plånboken ännu mer.

”Jag godkänner inbetalningar även om pengarna inte når Läkarna förrän efter nyår”, säger Roger Akelius.

Alla inbetalningar som gjordes före klockan 24 på nyårsafton omfattades av kampanjen, trots att pengarna inte kommer fram förrän måndag eller tisdag den här veckan. Även brev eller mejl från givare som kom in till Läkare utan gränser Sverige senast nyårsafton med ett bindande löfte om inbetalning av ett belopp före den 31 januari omfattas av gåvoutfästelsen från Akelius Foundation om att dubbla gåvorna.

”Vi tror det kommer att komma in fler miljoner, men exakt hur mycket vet vi inte”, säger Katharina Ervanius.

Roger Akelius har på 20 år byggt upp ett fastighetsbestånd med 45.700 lägenheter i Europa, USA och Kanada – värderat till över 80 miljarder kronor. Det tredje kvartalet gjorde Akelius Residential Property en vinst på 3 miljarder kronor före skatt. Affärerna går alltså lysande.

Men som privatperson känner han en djup frustration över krigen i Mellanöstern och flyktingströmmarna.

”Flyktingar är den nya underklassen”, säger Roger Akelius som är besviken på Europas politiker.

Roger Akelius tycker att det stundtals varit lite väl mycket uppmärksamhet kring hans egen person de senaste veckorna.

När SVT Opinion Live ville att han skulle komma till studion i Göteborg för att diskutera givandets bakomliggande krafter i en direktsänd debatt blev det bara för mycket.

”Jag har inget behov av att bli anfallen i tv av den anledningen att jag hjälper. Dessutom är jag ingen bra människa. Jag kunde ha gjort mer”, svarade Roger Akelius och avböjde medverkan.

Det är Akelius Foundation som ingått gåvoutfästelsen med Läkare utan gränser Sverige som innebär att stiftelsen skänker lika mycket pengar som insamlingen i december ger.

Akelius Foundation äger i sin tur 90 procent av aktierna i Akelius Residential Property.

Det är alltså ännu inte klart hur mycket pengar stiftelsen ska betala in när man dubblar, bara att det är över 110 Mkr, enligt den senaste uppgiften under helgen.

Det betyder att Läkare utan gränser då säkrat 220 Mkr.

”Pengarna kommer att räcka till hundratusen operationer eller en miljon läkarbesök. Troligen är det min bästa investering av hundra miljoner när man ser till hur effektiva Läkare utan gränser är. Pengarna hade knappt räckt till kontantinsatsen på en skyskrapa i New York och jag har ju redan skyskrapor i New York”, säger Roger Akelius.

Akelius pengar går oavkortat till insatser för flyktingar i Europa och Medelhavet, de andra pengarna från decemberkampanjen kommer att användas brett i hela Läkare utan gränsers verksamhet.

”Stora delar av vårt arbete är i konfliktområden och det finns många hål att täcka”, säger Katharina Ervanius.

Hon är tacksam över Roger Akelius engagemang när det gäller flyktingströmmarna och att frågan inte glöms bort.

”Det är enormt viktigt att det finns ett engagemang för den här frågan. Vi vet att bara 2016 har 5.000 människor dött på Medelhavet.”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer