ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Mitt bolag bidrar

Akelius utmanar toppchefer och miljardärer

  • Roger Akelius utmanar om att hjälpa flyktingar. Foto: Claes-Göran Flinck

Julen står för dörren och samtidigt trappas striderna i Syrien upp. Nu utmanar fastighetsmiljardären Roger Akelius alla svenskar att öppna plånboken och hjälpa flyktingarna - inte minst andra miljardärer som läser Di.
För varje krona som Läkare utan gränser får in under december skänker han en krona.
"Fastigheter går nu skamligt bra, flyktingar behandlas skamligt illa", säger Roger Akelius.

Han har byggt upp ett fastighetsbestånd med 45.700 lägenheter i Europa, USA och Kanada - värderat till över 80 miljarder kronor. Det senaste kvartalet gjorde Akelius Residential Property en vinst på 3 miljarder före skatt. Affärerna går alltså lysande. Men privatpersonen Roger Akelius känner samtidigt en frustration över krigen i Mellanöstern och flyktingströmmarna.
"Jag skäms över hur Europas politiker söker poäng från främlingshatare. Genom att öppna hjärta och plånbok kan alla vi andra visa att vi vill hjälpa skadade flyktingar. Vi kan inte hjälpa alla, men flera miljoner", säger han.

Bombningarna av Aleppo i Syrien intensifieras och civilbefolkningen får betala ett högt pris. Samtidigt flyr civila striderna under den pågående regeringsoffensiven för att återta Mosul i Irak. Roger Akelius känner stark för de miljontals människor som nu befinner sig på flykt. Därför kontaktade han Läkare utan gränser (MSF) som varje dag arbetar med att rädda liv bland de som flyr, men också ge grundläggande sjukvård.
"De är extremt effektiva mätt i kronor per åtgärd. Dessa gränslösa läkare finns i områden där andra inte vågar gå in, och de finns i de flesta flyktingläger runt hela jorden. Jag är full av beundran."
Akelius Foundation, som äger 90 procent av Akelius Residential Property, har ingått en gåvoutfästelse med Läkare utan Gränser Sverige som innebär att stiftelsen kommer att skänka lika mycket pengar som insamlingen i december ger.
"Jag hänger på och dubblar", säger Roger Akelius och tillägger:
"Di får gärna lista namnen på alla som tvingar mig att ge över en miljon."

Gåvoutfästelsen är inte öronmärkt för syrier eller irakier utan gäller flyktingar i allmänhet.
"De får bestämma själva hur de ska prioritera. Det finns så väldigt många flyktingar i världen. Glöm inte Afrika, där människor måste fly Boko Haram."
Startskottet går nu på torsdag, den 1 december. Det är i december som Läkare utan gränser får in mest pengar, i fjol 79,5 Mkr i Sverige. När Roger Akelius tog i hand på avtalet räknade han med att insamlingen kan sluta på 90 miljoner kronor och att han då får skänka 90 miljoner, vilket totalt skulle ge totalt 180 Mkr till vård åt människor på flykt.
Det här kan bli dyrt för dig?
"Jag bävar och njuter."
Du inser att även dina ovänner kan tänkas kasta in 50 eller 100 Mkr för att det ska svida för dig?
"Ja, Läkare utan gränser nämnde den risken och frågade om jag ville ha en övre gräns. Jag svarade att då säljer jag några hyreshus. Lite kaxigt, det kanske jag får ångra."
Det blir ett uppslag om ditt initiativ i tidningen.

"Oj, du kostar mig 100 Mkr extra. Det är det värt. Läkare utan gränser får ju då in totalt 200 Mkr extra."
Även Läkare utan Gränser är förhoppningsfulla.
"Det kan bli den största enskilda gåvan vi hittills fått", säger Lars Aden-Lisinski, pressekreterare.

Roger Akelius är övertygad om att pengarna gör stor nytta.
"Varje enskild hjälp till en individ kostar sannolikt inte många hundralappar. Man kan inte förstå omfattningen att av att en miljon individer som du och jag här hemma får läkarvård. De som behandlas kommer inte för snuva eller förkylning."
Roger Akelius har tidigare donerat stora summor till hjälporganisationer. När Haiti 2010 drabbades av en jordbävning skänkte hans stiftelse 100 Mkr till SOS Barnbyar, därefter ytterligare 400 Mkr vid olika tillfällen och så nu härom veckan fick SOS Barnbyar ytterligare 200 Mkr.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies