ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
Mitt bolag bidrar

Akelius upprop gav resultat

  • Foto: Ciolourbox/

Nu öppnar folk upp sina plånböcker – för att Roger Akelius ska tömma sin. Under den dryga första veckan av fastighetskungens utmaning har Läkare utan gränser fått in 50 procent mer pengar än under samma period i fjol. 

Fastighetsmiljardären Roger Akelius uppmanade både företagare och privatpersoner att stötta Läkare utan gränser, MSF, under december månad. Samtidigt lovade han själv, i samband med sin vädjan i Di till näringslivet, att dubblera den totala summa som kom in till hjälporganisationen under perioden.

Nu visar det sig att utmaningen har gett önskad effekt. Mellan den 1 och 9 december samlade Läkare utan gränser in totalt 19,4 miljoner kronor.

”Vi har aldrig haft en tradition i Sverige av att utmana varandra på detta sätt, vilket finns i många andra länder. Men Roger Akelius fick helt klart rätt. Det här inspirerar människor till att ge”, säger Katharina Ervanius, relationsansvarig på Läkare utan gränser.

Gåvorna under samma period i fjol uppgick till 12,9 miljoner kronor – vilket innebär en 50-procentig ökning.

Roger Akelius har tidigare sagt att han känner starkt för de miljontals människor som befinner sig på flykt. Väpnade konflikter pågår bland annat i Aleppo i Syrien, Mosul i Irak och områden i Nigeria, där civilbefolkningen tillhör dem som drabbas allra hårdast.

Att en så stor summa pengar redan har kommit in till Läkare utan gränser, som arbetar med att rädda liv bland de som flyr och erbjuda grundläggande sjukvård, gläder honom stort.

”Underbart, folk vill hjälpa. Härligt att folk tycker det ska 'svida' för mig”, säger Roger Akelius.

Men utmaningen har bara pågått i knappt två veckor – och än återstår det mycket tid att bidra. Roger Akelius hoppas kunna slå nytt svenskt insamlingsrekord genom att samla in mer pengar än Radiohjälpen gjorde under Tsunamikatastrofen i Thailand 2004. Då skänktes 200 miljoner kronor för att rädda liv.

”En entreprenör har tvångstankar om att uppnå resultat. För att bli bästa insamling måste Läkare utan gränser få in mer än 20 miljoner kronor utöver 'normala' 80 miljoner.”

”Vi har en chans. För mig är det oerhört spännande”, tillägger Roger Akelius.

Även Läkare utan gränser är hoppfulla om att nya rekordnivåer kommer nås.

”Vi hoppas att folk fortsätter inspireras av det här och att många företagare väljer att lägga sin julgåva just till oss”, säger Katharina Ervanius.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer