1515

Akelius julutmanar näringslivet igen

Julen står för dörren medan miljoner barn är på flykt. Nu utmanar fastighetsmiljardären Roger Akelius näringslivet och alla svenskar att öppna plånboken och skapa en framtid för barnen.

För varje krona som Unicef drar in i december skänker han en krona.

Roger Akelius startar återigen en julutmaning till näringslivet och svenskarna.
Roger Akelius startar återigen en julutmaning till näringslivet och svenskarna.Bild:TT/Cicci Jonson/Montage

"Jag har egentligen inga aspekter på vad andra gör med sina pengar. Vill man gå på krogen är det okej, vill man hjälpa barn att få en bättre framtid så dubblar jag pengarna", säger Roger Akelius.

Han har byggt upp ett fastighetsbestånd med 46.000 lägenheter i Europa, USA och Kanada - värderat till svindlande 98 miljarder kronor. Årets tre första kvartal gjorde Akelius Residential Property en vinst på över 7 miljarder före skatt. Affärerna går alltså lysande. Men privatpersonen Roger Akelius känner samtidigt en frustration över krigen i Mellanöstern och alla människor som tvingats på flykt:

"Jag skäms därför att jag borde göra mer och som skattebetalare skäms jag för att EU köpte förvaring i Turkiet och Libyen."

Inför julen förra året tog Roger Akelius kontakt med Di och lovade att dubbla alla insättningar till Läkare utan Gränser under december. Pengarna var öronmärkta för flyktingar. Gensvaret blev enormt och när pengarna räknades i januari i år stod det klart att han, Di och läkarna satt nytt svenskt insamlingsrekord: 254 miljoner kronor. Läkare utan Gränser fick in 127 miljoner kronor och när Akelius dubblade landade summan alltså på 254 Mkr.

Han är en av Sveriges rikaste och en garvad affärsman, men berättar hur han blev "tårögd" när han läste revisionsrapporten om hur pengarna användes.

Nu gör han sig redo att öppna plånboken i år igen. Den här gången går pengarna till Unicef och är öronmärkta för barns utbildning.

"Utbildning är bästa självhjälp. Denna insamling går till effektiv utbildning", säger Roger Akelius.

Akelius Foundation, som äger 90 procent av Akelius Residential Property, har ingått en gåvoutfästelse med Unicef Sverige som innebär att stiftelsen kommer att skänka lika mycket pengar som insamlingen i december ger.

Runt jul brukar svenskarna skänka mer pengar. Har du några tankar på hur mycket pengar Unicef kan få in?
"Jag hoppas att jag får betala hundra miljoner."

En krona för varje krona som kommer in - du har inte satt någon övre gräns?
"Ingen övre gräns."

Det kan bli dyrt det här?
"Om svenskarna ska slå insamlingsrekord i år igen, så får Akelius sälja några fastigheter."

Med tanke på bolagets finansiella ställning lär det nu inte bli nödvändigt. Roger Akelius beskriver affärerna som sin stora hobby, och att det är stimulerande att vinsterna kan hjälpa andra. Så här långt har han donerat över 1 miljard kronor till hjälpverksamhet, varav 700 miljoner till SOS Barnbyar.

"Mitt samvete styrs enligt regeln: kan jag med ära berätta för mina barn och föräldrar? Mina föräldrar hjälpte människor både på nära håll och långt borta. De byggde mitt samvete. Jag tycker därför att flyktingar är människor, att barn behöver utbildning", säger Roger Akelius.

"De senaste 30 åren har jag inte tagit någon ersättning från min hobby som entreprenör. Det roliga är ju att utveckla företag. Nu kan min hobby hjälpa flyktingbarn i Grekland."

Allt började i januari och ett samtal vid köksbordet med Unicefs generalsekreterare Véronique Lönnerblad i övernattningslägenheten i Stockholm. Sedan följde möten på toppnivå i Genève och New York. Det första konkreta resultatet är ett omfattande utbildningsprogram för flyktingbarnen i Grekland.

"Barnen kan syriska, arabiska eller kanske dålig franska. De måste snabbt lära sig grekiska för att kunna skapa sitt nya liv i Grekland."

Roger Akelius, som själv läst tio språk, menar att språket är nyckeln till en bättre framtid för alla fattiga. Om de lär sig ett andra språk öppnas möjligheter som annars är stängda. Grekland är bara första steget i samarbetet mellan Akelius Foundation och Unicef.

"Grekland, Italien tar emot tusentals flyktingbarn som måste lära ett helt nytt språk. En annan stor grupp är de barn som inte är bra på landets huvudspråk. Barnen i Indien måste lära engelska för att gå på gymnasium. Barnen i Angola talar något bantuspråk, men undervisningen på gymnasium är på portugisiska. Vi ska göra ett pilottest i Mauritanien för att lära barnen där franska", säger Roger Akelius.

Hur många kan få utbildning på det här sättet?
"Jag räknar med att vi kan utbilda en miljon barn. UNICEF har redan en omfattande utbildning."

Hur går förresten din hobby, affärerna, just nu?
"Tack vare att centralbankerna "trycker sedlar" går alla fastighetsbolag oförskämt bra för närvarande."

Hur kommer fastighetspriserna utvecklas framöver?
"Europeiska centralbanken spottar ut 300.000 miljoner per månad. Det motsvarar löner till 600.000 nya årsarbeten per månad. Men pengarna kan bara lånas ut till fastigheter och börsaktier förutom lån till dubiösa länder. Jag kan inte se annat än kommande värdeökning."


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?