Hoppa till innehållet

Annons

Akelius julutmanar näringslivet igen

Julen står för dörren medan miljoner barn är på flykt. Nu utmanar fastighetsmiljardären Roger Akelius näringslivet och alla svenskar att öppna plånboken och skapa en framtid för barnen.

För varje krona som Unicef drar in i december skänker han en krona.

Roger Akelius startar återigen en julutmaning till näringslivet och svenskarna.
Roger Akelius startar återigen en julutmaning till näringslivet och svenskarna.Bild:TT/Cicci Jonson/Montage

"Jag har egentligen inga aspekter på vad andra gör med sina pengar. Vill man gå på krogen är det okej, vill man hjälpa barn att få en bättre framtid så dubblar jag pengarna", säger Roger Akelius.

Han har byggt upp ett fastighetsbestånd med 46.000 lägenheter i Europa, USA och Kanada - värderat till svindlande 98 miljarder kronor. Årets tre första kvartal gjorde Akelius Residential Property en vinst på över 7 miljarder före skatt. Affärerna går alltså lysande. Men privatpersonen Roger Akelius känner samtidigt en frustration över krigen i Mellanöstern och alla människor som tvingats på flykt:

"Jag skäms därför att jag borde göra mer och som skattebetalare skäms jag för att EU köpte förvaring i Turkiet och Libyen."

Inför julen förra året tog Roger Akelius kontakt med Di och lovade att dubbla alla insättningar till Läkare utan Gränser under december. Pengarna var öronmärkta för flyktingar. Gensvaret blev enormt och när pengarna räknades i januari i år stod det klart att han, Di och läkarna satt nytt svenskt insamlingsrekord: 254 miljoner kronor. Läkare utan Gränser fick in 127 miljoner kronor och när Akelius dubblade landade summan alltså på 254 Mkr.

Han är en av Sveriges rikaste och en garvad affärsman, men berättar hur han blev "tårögd" när han läste revisionsrapporten om hur pengarna användes.

Nu gör han sig redo att öppna plånboken i år igen. Den här gången går pengarna till Unicef och är öronmärkta för barns utbildning.

"Utbildning är bästa självhjälp. Denna insamling går till effektiv utbildning", säger Roger Akelius.

Akelius Foundation, som äger 90 procent av Akelius Residential Property, har ingått en gåvoutfästelse med Unicef Sverige som innebär att stiftelsen kommer att skänka lika mycket pengar som insamlingen i december ger.

Runt jul brukar svenskarna skänka mer pengar. Har du några tankar på hur mycket pengar Unicef kan få in?
"Jag hoppas att jag får betala hundra miljoner."

En krona för varje krona som kommer in - du har inte satt någon övre gräns?
"Ingen övre gräns."

Det kan bli dyrt det här?
"Om svenskarna ska slå insamlingsrekord i år igen, så får Akelius sälja några fastigheter."

Med tanke på bolagets finansiella ställning lär det nu inte bli nödvändigt. Roger Akelius beskriver affärerna som sin stora hobby, och att det är stimulerande att vinsterna kan hjälpa andra. Så här långt har han donerat över 1 miljard kronor till hjälpverksamhet, varav 700 miljoner till SOS Barnbyar.

"Mitt samvete styrs enligt regeln: kan jag med ära berätta för mina barn och föräldrar? Mina föräldrar hjälpte människor både på nära håll och långt borta. De byggde mitt samvete. Jag tycker därför att flyktingar är människor, att barn behöver utbildning", säger Roger Akelius.

"De senaste 30 åren har jag inte tagit någon ersättning från min hobby som entreprenör. Det roliga är ju att utveckla företag. Nu kan min hobby hjälpa flyktingbarn i Grekland."

Allt började i januari och ett samtal vid köksbordet med Unicefs generalsekreterare Véronique Lönnerblad i övernattningslägenheten i Stockholm. Sedan följde möten på toppnivå i Genève och New York. Det första konkreta resultatet är ett omfattande utbildningsprogram för flyktingbarnen i Grekland.

"Barnen kan syriska, arabiska eller kanske dålig franska. De måste snabbt lära sig grekiska för att kunna skapa sitt nya liv i Grekland."

Roger Akelius, som själv läst tio språk, menar att språket är nyckeln till en bättre framtid för alla fattiga. Om de lär sig ett andra språk öppnas möjligheter som annars är stängda. Grekland är bara första steget i samarbetet mellan Akelius Foundation och Unicef.

"Grekland, Italien tar emot tusentals flyktingbarn som måste lära ett helt nytt språk. En annan stor grupp är de barn som inte är bra på landets huvudspråk. Barnen i Indien måste lära engelska för att gå på gymnasium. Barnen i Angola talar något bantuspråk, men undervisningen på gymnasium är på portugisiska. Vi ska göra ett pilottest i Mauritanien för att lära barnen där franska", säger Roger Akelius.

Hur många kan få utbildning på det här sättet?
"Jag räknar med att vi kan utbilda en miljon barn. UNICEF har redan en omfattande utbildning."

Hur går förresten din hobby, affärerna, just nu?
"Tack vare att centralbankerna "trycker sedlar" går alla fastighetsbolag oförskämt bra för närvarande."

Hur kommer fastighetspriserna utvecklas framöver?
"Europeiska centralbanken spottar ut 300.000 miljoner per månad. Det motsvarar löner till 600.000 nya årsarbeten per månad. Men pengarna kan bara lånas ut till fastigheter och börsaktier förutom lån till dubiösa länder. Jag kan inte se annat än kommande värdeökning."

Innehåll från LexusAnnons

Tekniken bakom nya lyxiga elbilen

Banbrytande styrning, smarta funktioner och en smidig körupplevelse.

Nu är det världspremiär för RZ – Lexus storsatsning inom elbilssegmentet.

– Vi bygger inte en vanlig elbil, vi bygger en Lexus, säger Takashi Watanabe, chefsingenjör på Lexus.

Extern länk: Läs mer om nya elbilen Lexus RZ 

Innovativ design och teknik – det är två världar som korsas i nya Lexus RZ. Detta är en av de första elbilarna som Lexus lanserar, men bygger på nästan 20 års erfarenhet av att utveckla fordon med elektrisk drivning. Lexus introducerade sin första elhybrid, Lexus RX, redan 2005.

– Nu bygger vi inte en vanlig elbil, vi bygger en Lexus, säger Takashi Watanabe, chefsingenjör på Lexus.

En mycket spännande nyhet kommer dock först om ett par år. När Lexus utvecklade nya RZ skapade de även ett nytt revolutionerande styrsystem med en Yoke-ratt. Detta system med steer-by-wire-teknik kommer att fortsätta utvecklas och går att välja som extrautrustning till Lexus RZ från våren 2025.

Frosteffekt i tak

Nya Lexus RZ har även en innovativ panoramatakfunktion, kallad Dimoramatak. Detta glastak har en frosteffekt som gör det möjligt att förvandla hela taket till en frostad yta med ett enkelt knapptryck, vilket ger skydd från solen.

För att skapa bästa möjliga väghållning och prestanda är RZ utrustad med DIRECT4, Lexus intelligenta fyrhjulsdrift. Systemet anpassar kontinuerligt greppet för alla fyra hjulen, och ger en smidig och responsiv körupplevelse.

Skräddarsy belysningen

Inne i kupén kan atmosfären anpassas efter ditt humör med hjälp av Mood Selector som låter dig skräddarsy belysningen med en palett på 64 olika färger. Kupén är också omsorgsfullt designad för att erbjuda största möjliga tystnad. Vindrutan är tillverkad av akustiskt glas, och dörrlister samt motorhuvens dubbla låssystem bidrar ytterligare till att minska påträngande ljud.

Som tekniken för energibesparing används infravärme i RZ för att komplettera klimatanläggningen och värma kupén snabbare och mer effektivt. Denna funktion använder infraröd strålning för att värma fasta objekt direkt framför elementen, vilket ger en känsla av en varm filt runt benen. Infravärmen minskar också belastningen på luftkonditioneringssystemet vilket gör att RZ sparar energi.

Slank design

Lexus RZ 450e är byggd på en dedikerad elbilsplattform och har utformats för att sticka ut bland sina konkurrenter med en slank och sportig design. Bakom ratten kommer du att märka att bilen är designad med föraren i fokus, med responsiv acceleration och inbromsning tack vara fyrhjulsdriften DIRECT4.

Förutom tekniska innovationer har Lexus RZ även utrustats med det omfattande säkerhetssystemet Lexus Safety System + inkl Proaktiv Körassistans. Lexus RZ är en elbil som tack vare sin tekniska mångfald levererar en enastående körupplevelse

– RZ har utvecklats med syftet att skapa en unik elbil som känns säker att åka i, behaglig att befinna sig i och är spännande att köra, säger Takashi Watanabe.

Extern länk: Läs mer om nya elbilen Lexus RZ 

 

Mer från Lexus

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Lexus och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera