Akelius jublar över jättenotan: ”Jag tackar ödmjukt”

För Roger Akelius landar den egna slutnotan av årets julinsamling på cirka 301 miljoner kronor. 

I slutskedet skjuter han till ett par extra miljoner för att insamlingen ska nå 600 Mkr

När Roger Akelius går in i det nya året blir det med 301 Mkr mindre i plånboken.

”Jag tackar ödmjukt för euforin av att förlora några hundra miljoner. Jag är lyrisk över att några hundratusen svenskar hjälper flyktingar. Att ’Sverige inte kan’ är amatörernas argument”. Sveriges bästa rekord är insamlingsrekord” säger fastighetsmiljardären om resultatet. 

Resultatet för årets insamling till SOS Barnbyar, Unicef, Läkare utan gränser och Sverige för UNHCR landade på totalt 299 Mkr. Med Roger Akelius dubblering blir det 598 Mkr. 

Han höjer dock donationen för att slutsumman ska landa på 600 Mkr. 

Roger Akelius kalkyl var att betala 175 Mkr, nu får han hosta upp betydligt mycket mer. 

Det tidigare rekordet för Akelius Foundations välgörenhetsutmaning var 254 Mkr, Akelius pengar inräknat, och samlades ihop till förmån för Läkare utan gränser för två år sedan. 

Det är fjärde året som Roger Akelius utmanar näringslivet och svenskarna att skänka till hjälporganisationer. Till skillnad från tidigare år valde Roger Akelius ut tre organisationer i stället för en: Unicef, Läkare utan gränser och SOS Barnbyar. 

Efter en lyckad annonsering i Dagens industri involverades även Sverige för UNHCR i kampanjen. 

Till skillnad från tidigare år har dubbleringskampanjen även pågått i november. 

”Gåvan motsvarar 200.000 kronor per anställd i Akelius. Mina anställda är unga internationella akademiker i megastäder. De är solidariska med alla människor.”

Roger Akelius har byggt upp ett bestånd med 50.000 lägenheter i Europa, USA och Kanada – fastigheter som är värderade till 130 miljarder kronor. 

De senaste tio åren har bolaget, enligt egen utsago, köpt åtminstone ett hyreshus per vecka. Privat har Roger Akelius känt en skam över flyktingsituationen i Europa. 

”Jag har jobbat hela livet. Ska jag investera vinsten i genusforskning, middagar eller fattiga människor? Det finns människor som drabbats värre än feta svenskar”, säger Roger Akelius krasst.

”Det är enkelt att bli populär på jobbet. Ge vinsten till flyktingar”, säger Roger Akelius som uppmanar fler i näringslivet att engagera sig. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?