1515
Annons

Akelius jublar över jättenotan: ”Jag tackar ödmjukt”

För Roger Akelius landar den egna slutnotan av årets julinsamling på cirka 301 miljoner kronor. 

I slutskedet skjuter han till ett par extra miljoner för att insamlingen ska nå 600 Mkr

När Roger Akelius går in i det nya året blir det med 301 Mkr mindre i plånboken.

”Jag tackar ödmjukt för euforin av att förlora några hundra miljoner. Jag är lyrisk över att några hundratusen svenskar hjälper flyktingar. Att ’Sverige inte kan’ är amatörernas argument”. Sveriges bästa rekord är insamlingsrekord” säger fastighetsmiljardären om resultatet. 

Resultatet för årets insamling till SOS Barnbyar, Unicef, Läkare utan gränser och Sverige för UNHCR landade på totalt 299 Mkr. Med Roger Akelius dubblering blir det 598 Mkr. 

Han höjer dock donationen för att slutsumman ska landa på 600 Mkr. 

Roger Akelius kalkyl var att betala 175 Mkr, nu får han hosta upp betydligt mycket mer. 

Det tidigare rekordet för Akelius Foundations välgörenhetsutmaning var 254 Mkr, Akelius pengar inräknat, och samlades ihop till förmån för Läkare utan gränser för två år sedan. 

Det är fjärde året som Roger Akelius utmanar näringslivet och svenskarna att skänka till hjälporganisationer. Till skillnad från tidigare år valde Roger Akelius ut tre organisationer i stället för en: Unicef, Läkare utan gränser och SOS Barnbyar. 

Efter en lyckad annonsering i Dagens industri involverades även Sverige för UNHCR i kampanjen. 

Till skillnad från tidigare år har dubbleringskampanjen även pågått i november. 

”Gåvan motsvarar 200.000 kronor per anställd i Akelius. Mina anställda är unga internationella akademiker i megastäder. De är solidariska med alla människor.”

Roger Akelius har byggt upp ett bestånd med 50.000 lägenheter i Europa, USA och Kanada – fastigheter som är värderade till 130 miljarder kronor. 

De senaste tio åren har bolaget, enligt egen utsago, köpt åtminstone ett hyreshus per vecka. Privat har Roger Akelius känt en skam över flyktingsituationen i Europa. 

”Jag har jobbat hela livet. Ska jag investera vinsten i genusforskning, middagar eller fattiga människor? Det finns människor som drabbats värre än feta svenskar”, säger Roger Akelius krasst.

”Det är enkelt att bli populär på jobbet. Ge vinsten till flyktingar”, säger Roger Akelius som uppmanar fler i näringslivet att engagera sig. 


Miljardstödet till Ukraina från svenska företag stärker banden

Vid krigsutbrottet lovade Roger Akelius i Dagens industri att dubbla de gåvor som skänktes till Unicef och UNHCR under mars månad. Nu summerar vi insamlingen till 1,7 miljarder kronor tack vare en stor givmildhet från svenska företag och privatpersoner – ett miljardstöd som ska hjälpa till att bygga upp Ukraina till ett blomstrande och fritt land igen.

Foto:ADAM IHSE / TT

”Vi är absolut övertygade om att vi kommer segra. Därför har parkförvaltningen också börjat plantera blommor – mer än 180.000 växter ska sättas fram till 15 april”, säger Gennadij Trukhanov. 

Han är staden Odessas inte alldeles okontroversiella borgmästare sedan 2014 och Dagens industris Emanuel Sidea och Joey Abrait träffade honom på plats i staden i veckan.

Kriget som bröt ut den 24 februari har påverkat oss alla. Den ryska invasionen i Ukraina och ett storskaligt krig Europa var för ett par månader sedan något fullständig främmande. I dag präglar det vardagen för oss alla samtidigt som det har förändrat verkligheten för näringsliv och samhällen i stora delar av världen.

Krigsutbrottet förbyttes dock snabbt i en stor beslutsamhet från omvärlden att agera kraftfullt och unisont för att försvara friheten i Europa. 

Redan dagen efter krigsutbrottet inledde Dagens industri, fastighetsinvesteraren Roger Akelius och hans stiftelse Akelius Foundation en dialog om en insamlingskampanj för Ukraina. 

Upplägget har vi prövat tillsammans förut, och den här gången är upplägget att stiftelsen dubblar allt finansiellt stöd till Ukraina i mars som Sverige för UNHCR och Unicef får in. Dagens industri har i egenskap av Nordens största affärstidning tagit del i kampanjen för att lyfta fram och uppmärksamma alla initiativ som nu tas i Företagarsverige för att hjälpa Ukraina.

Vi har gjort liknande stödinsatser tidigare, och 2020 gav en julkampanj i samband med flyktingvågen från Syrien 600 Mkr, då ett nytt svenskt rekord.

Vid starten för uppropet för Ukraina, som vi på Dagens industri kallat ”Mitt bolag bidrar” uppmanade vi läsarna att berätta om sina gåvor. 

På redaktionen såg vi vilket oerhört engagemang och vilken enormt stöd för Ukraina det finns i näringslivet. Redan efter par veckor höjdes målet att slå det tidigare rekordet och Akelius Foundation garanterade att stötta insamlingen över miljardgränsen.

Nu, en dryg månad senare summerar vi insamlingen till 1,7 miljarder kronor tack vare en stor givmildhet från svenska företag och privatpersoner. 

Pengarna i kampanjen går till Sverige för UNHCR:s och Unicef:s Sverige och arbetet för att hjälpa i alla ukrainska flyktingar som tvingats lämna sitt land på grund av vansinnet som följer med kriget.

Ingen kan i dag säga när krigets fasor är över, men banden mellan Sverige, Ukraina och landets roll i ett framtida Europa har stärkts under krisen.

I sitt tal i Riksdagen nyligen tackade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj för det stöd Sverige bidragit med till Ukraina. Han pratade också om hur han vill att svenska företag ska bli en viktig del av det Ukraina som ska byggas när fred återigen råder i landet.

I Odessa planterar parkförvaltningen just nu hundratusentals plantor för framtiden.

Låt oss hoppas att miljardstödet som svenska företag bidragit med under de fem veckor som gått sedan krigsutbrottet inom en nära framtid kan bli till några av de små frön som krävs för att bygga upp Ukraina till ett blomstrande och fritt land igen – för den dagen måste komma.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?