Hoppa till innehållet

Annons

Akelius insamling: Unicef har aldrig sett något liknande

Unicef fick in 70 miljoner kronor i december – en rekordsumma.

När entreprenören Roger Akelius nu skänker lika mycket blir det 140 Mkr till barn som är offer för krig, svält och katastrofer.

”Det känns bra, men jag hoppas att det känns bättre för mottagarna. Jag är speciellt glad för att flyktingbarn i Grekland nu får ett värdigt liv”, säger Roger Akelius.

REKORD. Roger Akelius lovade att dubbla Unicefs insamling i Sverige i december och många hängde på. Insamlingen slutade på 70 miljoner kronor och med Akelius pengar 140 Mkr – ett brakrekord för Unicef. Unicefs tidigare rekord för en julkampanj var 55 Mkr.
REKORD. Roger Akelius lovade att dubbla Unicefs insamling i Sverige i december och många hängde på. Insamlingen slutade på 70 miljoner kronor och med Akelius pengar 140 Mkr – ett brakrekord för Unicef. Unicefs tidigare rekord för en julkampanj var 55 Mkr.Bild: Claes-Göran Flinck

På Unicefs kontor i Stockholm är stämningen på topp.

”Det känns nästan overkligt – det är fantastiskt”, säger Per Westberg, vice generalsekreterare på Unicef Sverige.

När Unicef nu har räknat pengarna som kom in i december står det alltså klart att slutsiffran för insamlingen landade på 70 miljoner, jämfört med 54,5 Mkr året innan.

”Man ska komma ihåg att 2016 var ett rekordår för oss, där vi ökade med 40 procent i vår julkampanj så det här är ett rekord på ett rekord”, säger Per Westberg och tillägger:

”Tyvärr lever i en värld där rekord behövs för att det finns så stora behov.”

Roger Akelius initiativ i Di för att hjälpa barn på flykt tog verkligen skruv. När han några veckor före jul gick ut i en intervju i Di och lovade att dubbla summan som Unicef i Sverige drog in i december var det många privatpersoner och företag som antog hans utmaning och öppnade plånboken.

Enskilda entreprenörer och småföretagare hängde på, men också en teater och flera av Sveriges största företag. Strax före jul bestämde sig till exempel Scania för att betala in 250.000 kronor till Unicef.

”Den största effekten på Akelius matchning har vi sett kopplat till företagen. Det har kommit ut i Dagens industri som de flesta företagare läser och vi fick därmed stor spridning. Men jag är övertygad om att matchningen har bidragit även till att privatpersoner har gett mer”, säger Per Westberg.

Antalet givare under december summerar Unicef till 84.747.

Miljardären själv tonar ned sin roll, men har förstås funderat på den.

”Jag är snarare fascinerad över att så många givare ställer upp. Intressant att människor och företag donerade 15 miljoner mer bara för att jag dubblar”, säger han.

Per Westberg lovordar Roger Akelius initiativ.

”Än så länge är det här med matchning ganska ovanligt i Sverige och vi hoppas att fler vill följa hans exempel.”

Akelius Foundation kommer nu att betala in 70 Mkr. Roger Akelius själv verkar inte allt för bedrövad över att bli av med pengarna. Han har redan köpt en antal bilar och båtar i sitt liv.

Hans 70 miljoner är öronmärkta för utbildning av barn på flykt. De 70 miljoner som Unicef fick in från företag och allmänheten kommer att användas över hela bredden – till vaccin, näringskräm för barn som drabbats av svält och utbildning.

Det blir sammanlagt 2,5 gånger mer pengar till barn i behov av hjälp än för ett år sedan.

”Man ska matcha det här mot hur behoven ser ut i världen. De senaste fyra åren kan vi se att katastrofer som är långvariga har ökat i världen. Jag tänker på Syrien och Jemen”, säger Per Westberg.

Roger Akelius menar att utmaningen ligger i att få ut mesta möjliga av pengarna:

”Insamling är en sak. Det är svårare att utbilda barn i flera länder. Men det ordnar Unicef”, säger han.

Även 2016 utmanade Roger Akelius Sverige och dubblade alla gåvor till Läkare utan gränser under december månad. Då slog utmaningen svenskt bidragsrekord – totalt 254 miljoner kronor samlades in.

Du har väl inte missat DiTV – Sveriges nya ekonomi-tv-kanal?

Innehåll från Flex ApplicationsAnnons

Verktyget som hjälper till att säkra jämställda löner

Linda Tesell, produktchef på Flex Applications.
Linda Tesell, produktchef på Flex Applications.

Lika lön för lika arbete. Det är det tydliga syftet med den lönekartläggning som alla bolag är skyldiga att göra enligt lag. Men för många företag är jobbet både tidskrävande och svårt, eftersom de saknar stöd för det i sina system. I dag finns dock ett smart verktyg som gör kartläggningen betydligt lättare.

Extern länk: Checklista – här är stegen i en lönekartläggning 

Alla arbetsgivare är enligt diskrimineringslagen skyldiga att varje år göra en lönekartläggning. Den ska göra det enklare att upptäcka osakliga löneskillnader mellan kvinnor och män som utför lika eller likvärdigt arbete. Den ska också hjälpa företagen att åtgärda och förhindra löneskillnader som har ett samband med kön.

Automatiserar och förenklar

Lönekartläggning är med andra ord ett viktigt verktyg för att säkra jämställda löner. 

– Men i dag är det tyvärr en hel del arbetsgivare som skjuter kartläggningen åt sidan, kanske för att de upplever den som krånglig och tidsödande. De saknar stöd för detta i sina system, vilket försvårar arbetet mycket, säger Linda Tesell. 

Hon är produktchef på Flex Applications, ett HR- och lönebolag som har utvecklat ett komplett, molnbaserat personalsystem med tidrapporter, reseräkningar, bemanning, lön och HR-processer. Systemet används i dag av drygt 8 000 bolag i Norden.  

– Vårt system gör det enkelt att hantera allt som rör lön och HR. Och den här nya modulen  automatiserar och snabbar upp hela processen kring lönekartläggning – från förberedelse och arbetsvärdering till analys och handlingsplan. Det gör att den var efterlängtad av många när den lanserades i början av året.  

Smidigt med allt samlat 

I och med att Flex Applications system rymmer alla delar i löne- och HR-processen finns all information samlad på ett ställe. 

– Det betyder att våra kunder har tillgång till all den data de behöver för att göra en lönekartläggning och de slipper krångliga överföringar mellan olika system. Det är inte minst viktigt med tanke på GDPR, säger Linda Tesell. 

En annan fördel är att det blir enkelt att göra ändringar längs vägen. 

– Om du till exempel upptäcker att några medarbetares befattningar blivit fel behöver du inte gå tillbaka från början och ändra, vilket du måste göra om du arbetar i olika system. 

Avvikelser hanteras 

Kartläggningen är även enkel att göra. Efter att ha gjort grundläggande förberedelser och en arbetsvärdering – där man bland annat värderar lika arbete och likvärdigt arbete – räcker det med att trycka på en knapp för att få en samlad sammanställning av löner och anställda med bland annat könsfördelning, löneskillnader och värderingspoäng. Det innebär att arbetsgivaren har allt som behövs för att göra en analys av företagets löner och hur jämställda de är. 

– Systemet går igenom allt som krävs enligt lag och även mer än så – om arbetsgivaren själv vill. Det hela mynnar sedan ut i en rapport. Där kan arbetsgivaren se avvikelser och göra noteringar som förs över till en handlingsplan. 

De lönejusteringar som behöver vidtas ska sedan genomföras så snart som möjligt, senast inom tre år. 

Sparar tid och gör det lätt att göra rätt

I och med att funktioner automatiseras och att all information visualiseras på ett strukturerat sätt i lönekartläggningen, frigörs många värdefulla arbetstimmar samtidigt som kvaliteten på arbetet höjs. Det blir rätt från start. 

Du behöver inte heller upprepa förberedelserna och arbetsvärderingen vid nästa års lönekartläggning. Det räcker med ett enkelt knapptryck för att få tillgång till all information du redan samlat om de anställda och deras löner. 

– Dessutom utvecklar och förbättrar vi systemet löpande. Vi har med flera kunder i processen, vilket gör att systemet också är väl förankrat i verkligheten, säger Linda Tesell.

Extern länk: Checklista – här är stegen i en lönekartläggning 

 

Mer från Flex Applications

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Flex Applications och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera