På Unicefs kontor i Stockholm är stämningen på topp.
”Det känns nästan overkligt – det är fantastiskt”, säger Per Westberg, vice generalsekreterare på Unicef Sverige.
När Unicef nu har räknat pengarna som kom in i december står det alltså klart att slutsiffran för insamlingen landade på 70 miljoner, jämfört med 54,5 Mkr året innan.
”Man ska komma ihåg att 2016 var ett rekordår för oss, där vi ökade med 40 procent i vår julkampanj så det här är ett rekord på ett rekord”, säger Per Westberg och tillägger:
”Tyvärr lever i en värld där rekord behövs för att det finns så stora behov.”
Roger Akelius initiativ i Di för att hjälpa barn på flykt tog verkligen skruv. När han några veckor före jul gick ut i en intervju i Di och lovade att dubbla summan som Unicef i Sverige drog in i december var det många privatpersoner och företag som antog hans utmaning och öppnade plånboken.
Enskilda entreprenörer och småföretagare hängde på, men också en teater och flera av Sveriges största företag. Strax före jul bestämde sig till exempel Scania för att betala in 250.000 kronor till Unicef.
”Den största effekten på Akelius matchning har vi sett kopplat till företagen. Det har kommit ut i Dagens industri som de flesta företagare läser och vi fick därmed stor spridning. Men jag är övertygad om att matchningen har bidragit även till att privatpersoner har gett mer”, säger Per Westberg.
Antalet givare under december summerar Unicef till 84.747.
Miljardären själv tonar ned sin roll, men har förstås funderat på den.
”Jag är snarare fascinerad över att så många givare ställer upp. Intressant att människor och företag donerade 15 miljoner mer bara för att jag dubblar”, säger han.
Per Westberg lovordar Roger Akelius initiativ.
”Än så länge är det här med matchning ganska ovanligt i Sverige och vi hoppas att fler vill följa hans exempel.”
Akelius Foundation kommer nu att betala in 70 Mkr. Roger Akelius själv verkar inte allt för bedrövad över att bli av med pengarna. Han har redan köpt en antal bilar och båtar i sitt liv.
Hans 70 miljoner är öronmärkta för utbildning av barn på flykt. De 70 miljoner som Unicef fick in från företag och allmänheten kommer att användas över hela bredden – till vaccin, näringskräm för barn som drabbats av svält och utbildning.
Det blir sammanlagt 2,5 gånger mer pengar till barn i behov av hjälp än för ett år sedan.
”Man ska matcha det här mot hur behoven ser ut i världen. De senaste fyra åren kan vi se att katastrofer som är långvariga har ökat i världen. Jag tänker på Syrien och Jemen”, säger Per Westberg.
Roger Akelius menar att utmaningen ligger i att få ut mesta möjliga av pengarna:
”Insamling är en sak. Det är svårare att utbilda barn i flera länder. Men det ordnar Unicef”, säger han.
Även 2016 utmanade Roger Akelius Sverige och dubblade alla gåvor till Läkare utan gränser under december månad. Då slog utmaningen svenskt bidragsrekord – totalt 254 miljoner kronor samlades in.
Du har väl inte missat DiTV – Sveriges nya ekonomi-tv-kanal?