1515
Annons

Akelius insamling: Unicef har aldrig sett något liknande

Unicef fick in 70 miljoner kronor i december – en rekordsumma.

När entreprenören Roger Akelius nu skänker lika mycket blir det 140 Mkr till barn som är offer för krig, svält och katastrofer.

”Det känns bra, men jag hoppas att det känns bättre för mottagarna. Jag är speciellt glad för att flyktingbarn i Grekland nu får ett värdigt liv”, säger Roger Akelius.

REKORD. Roger Akelius lovade att dubbla Unicefs insamling i Sverige i december och många hängde på. Insamlingen slutade på 70 miljoner kronor och med Akelius pengar 140 Mkr – ett brakrekord för Unicef. Unicefs tidigare rekord för en julkampanj var 55 Mkr.
REKORD. Roger Akelius lovade att dubbla Unicefs insamling i Sverige i december och många hängde på. Insamlingen slutade på 70 miljoner kronor och med Akelius pengar 140 Mkr – ett brakrekord för Unicef. Unicefs tidigare rekord för en julkampanj var 55 Mkr.Bild:Claes-Göran Flinck

På Unicefs kontor i Stockholm är stämningen på topp.

”Det känns nästan overkligt – det är fantastiskt”, säger Per Westberg, vice generalsekreterare på Unicef Sverige.

När Unicef nu har räknat pengarna som kom in i december står det alltså klart att slutsiffran för insamlingen landade på 70 miljoner, jämfört med 54,5 Mkr året innan.

”Man ska komma ihåg att 2016 var ett rekordår för oss, där vi ökade med 40 procent i vår julkampanj så det här är ett rekord på ett rekord”, säger Per Westberg och tillägger:

”Tyvärr lever i en värld där rekord behövs för att det finns så stora behov.”

Roger Akelius initiativ i Di för att hjälpa barn på flykt tog verkligen skruv. När han några veckor före jul gick ut i en intervju i Di och lovade att dubbla summan som Unicef i Sverige drog in i december var det många privatpersoner och företag som antog hans utmaning och öppnade plånboken.

Enskilda entreprenörer och småföretagare hängde på, men också en teater och flera av Sveriges största företag. Strax före jul bestämde sig till exempel Scania för att betala in 250.000 kronor till Unicef.

”Den största effekten på Akelius matchning har vi sett kopplat till företagen. Det har kommit ut i Dagens industri som de flesta företagare läser och vi fick därmed stor spridning. Men jag är övertygad om att matchningen har bidragit även till att privatpersoner har gett mer”, säger Per Westberg.

Antalet givare under december summerar Unicef till 84.747.

Miljardären själv tonar ned sin roll, men har förstås funderat på den.

”Jag är snarare fascinerad över att så många givare ställer upp. Intressant att människor och företag donerade 15 miljoner mer bara för att jag dubblar”, säger han.

Per Westberg lovordar Roger Akelius initiativ.

”Än så länge är det här med matchning ganska ovanligt i Sverige och vi hoppas att fler vill följa hans exempel.”

Akelius Foundation kommer nu att betala in 70 Mkr. Roger Akelius själv verkar inte allt för bedrövad över att bli av med pengarna. Han har redan köpt en antal bilar och båtar i sitt liv.

Hans 70 miljoner är öronmärkta för utbildning av barn på flykt. De 70 miljoner som Unicef fick in från företag och allmänheten kommer att användas över hela bredden – till vaccin, näringskräm för barn som drabbats av svält och utbildning.

Det blir sammanlagt 2,5 gånger mer pengar till barn i behov av hjälp än för ett år sedan.

”Man ska matcha det här mot hur behoven ser ut i världen. De senaste fyra åren kan vi se att katastrofer som är långvariga har ökat i världen. Jag tänker på Syrien och Jemen”, säger Per Westberg.

Roger Akelius menar att utmaningen ligger i att få ut mesta möjliga av pengarna:

”Insamling är en sak. Det är svårare att utbilda barn i flera länder. Men det ordnar Unicef”, säger han.

Även 2016 utmanade Roger Akelius Sverige och dubblade alla gåvor till Läkare utan gränser under december månad. Då slog utmaningen svenskt bidragsrekord – totalt 254 miljoner kronor samlades in.

Du har väl inte missat DiTV – Sveriges nya ekonomi-tv-kanal?

Detaljhandelsveteran: Lågkonjunkturen är här

Lågkonjunkturen i detaljhandelsbranschen är redan här. Det menar Anders Dahlvig, som sitter i styrelserna för bland annat Inter Ikea och H&M, som kom med en svag rapport på torsdagen.

Han ser en klar vinnarstrategi för handeln i nedgången, och tror att H&M sitter på relativa fördelar.

Anders Dahlvig.
Anders Dahlvig.Foto:Lars Jansson / TT

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera