1515

AKB: "provocerad" av Löfven

Det blev stundtals hätskt under SVT:s två timmar långa debatt om sjukvård, integration, skola samt lag och ordning. Integration och vård blev de hetaste frågorna.

Moderatledaren Anna Kinberg Batra och statsminister Stefan Löfven
Moderatledaren Anna Kinberg Batra och statsminister Stefan LöfvenBild:TT

Integrationsdebatten blev snabbt en fråga om att få fler i jobb. Statsminister Stefan Löfven hade vissa svårigheter att svara på vad regeringen gör för att fler nyanlända ska få jobb för att möta en arbetslöshet på 32 procent bland utomeuropeiskt födda.

”Vi investerar i infrastruktur, i bostäder, i välfärden, i utbildningssatsningar och i arbetsmarknadspolitiska insatser”, sa Stefan Löfven och påpekade att sysselsättningen växer starkt.

M-ledaren Anna Kinberg Batra lyfte fram att inte ens hundra personer fått ta del av regeringens beredskapsjobb medan det behövs nya jobb till flera hundra tusen nyanlända.

”Jag blir provocerad av att Stefan Löfven är så nöjd med att det är högkonjunktur och gör så lite för att bryta utanförskapet”, sa Anna Kinberg Batra.

Liberalernas Jan Björklund fyllde i med en biblisk liknelse för statsministerns beredskapsjobb och de arbetslösa.

”Du är inte Jesus”, sa Jan Björklund och syftade på när Jesus enligt evangeliet fick fem bröd att räcka till en hungrig folkmassa på fem tusen.

I själva invandringsfrågan formulerade SD, KD och M olika protester mot att regeringen avskaffat id-kontrollerna vid Öresund, medan övriga partier välkomnar beslutet.

”Oansvarigt och obehagligt”, hävdade Jimmie Åkesson.

Vice statsministern och MP-språkröret Isabella Lövin kontrade med att det är ”Jimmie Åkessons broderpartier runtom i Europa som håller tillbaka en lösning i flyktingfrågan på EU-nivå”.

Debatten om vården blev också het.

”Titta hur vårdköerna växer. Du borde ligga sömnlös på nätterna”, sa C-ledare Annie Lööf till statsminister Stefan Löfven

KD-ledaren Ebba Busch Thor hävdade att svensk vård blivit sämre på bred front med den rödgröna regeringen och att KD satsar tre miljarder mer på vård i sin budget jämfört med regeringen. V-ledaren Jonas Sjöstedt lyfte fram att V sett till att ett anta vårdsatsningar blivit verklighet, exempelvis extra resurser till förlossningsvården. Det fick Ebba Busch Thor att bli personlig.

”Jag vet hur det står till i förlossningsvården. Jag födde mitt andra barn i februari, ’You don’t wanna go there”, säga Busch Thor.

Debatterna kring lag och ordning liksom skolan hade lite svårt att ta fart. En viktig förklaring är att flertalet riksdagspartier är ganska överens om att både skola och polisväsende behöver mer resurser.

Men i frågan om lag och ordning passade Jimmie Åkesson på att betona C och Annie Lööfs blanka nej till att bilda majoritet med SD.

"Du är jättebra på att prata men du vill inte leverera", säger Jimmie Åkesson om Annie Lööfs kriminalpolitik.

C verkar inte mena allvar med sina förslag eftersom de inte vill att allianspartierna bildar riksdagsmajoritet med SD, hävdade Åkesson.

"Jag samarbetar inte med ett parti med rasistiska rötter", svarade Annie Lööf.

"Hur ska du byta ut Stefan Löfven utan att prata med mig?", fortsatte Jimmie Åkesson.

"Väljarna ska först säga sitt, sedan byter vi ut Stefan Löfven mot en stark alliansregering", svarade Annie Lööf.

I skoldebatten anklagade Jonas Sjöstedt Jan Björklund för att har stått för en ”flumskola” under sin tid vid makten.

"Du skapade en flumskola Jan Björklund. Där det kan gå lite hur som helst. Privata skolor som går i konkurs och religiösa friskolor som gör lite hur som vill", sa Jonas Sjöstedt.

Allianspartierna kontrade med att den rödgröna regeringen måste kasta vinstutredningen i papperskorgen, annars hotas en massnedläggning av såväl skolor som vård- och omsorgsinrättningar, varnade de.

Här kan du läsa Di:s direktrapportering från debatten


Innehåll från MicrosoftAnnons

Säkerhet är en ständigt föränderlig måltavla

Säkerhet blir ett allt bredare begrepp och ses idag som ett sätt, metod, process, filosofi och teknik att säkra informationstillgångar mot avsiktlig och oavsiktlig förvanskning och förlust. Preventivt skydd, upptäckt och respons är tillsammans med kunskap och ett bra beslutsstöd och nyckelord för alla som jobbar med informationssäkerhet. 

Varje dag, stjäls eller hålls värdefull information som gisslan vilket får hela verksamheter att stanna upp. Grunden till detta är ofta attacker planterade i både hårdvaru- och programvarusystem som kan accelerera genom olika steg i en leverantörskedja. Attacker som missas på grund av otillräcklig kunskap eller otillräckliga säkerhetsprocesser.

Avgörande med kravställning och kunskap

Leverantörskedjan är en klassisk sårbarhet då företag använder sig av olika typer av tredjepartskomponenter som inte granskats eller att det inte kontrollerats att koden är legitim. Det är heller inte ovanligt att i upphandlingsscenarion missa att ställa relevanta krav på en upphandling.

– Svagheterna kan alltså ligga både i den egna utvecklingen och i upphandling som görs i någon annans regi. Tonvikten ligger i att man inte ska lita på något och verifiera explicit allting. Framförallt ser vi att i en organisation som har supersäkerhet är medarbetarna den känsliga länken och då behövs det en medvetenhet och tydlig process för säkerhet, säger Sandra Elvin, Nationell Säkerhetschef, Microsoft Sverige. 

Preventivt agerande ökar säkerheten

Säkerhet är en ständigt föränderlig måltavla där angriparna är mycket motiverade och ser stora vinster i att lyckas gå förbi företags och organisationers uppsatta säkerhetsmekanismer. Genom att arbeta preventivt och få in intelligens i informationsmiljön så kan verksamheter lära sig att se mönster i hur sårbarheterna nyttjas vilket kan resultera i en säkerhetsincident. Med den förståelsen i realtid kan man agera preventivt och se till att stoppa angreppen tidigt. 

– Baserat på data och insikter kan vi se att vi står inför ett skifte kring hur cyberkriminaliteten agerar och där behöver vi bli mer strukturerade och programmatiska i att identifiera vilka sårbarheter som finns här och nu i vår informationsmiljö, säger Predrag Mitrovic, Teknisk Specialist Säkerhet, Microsoft Sverige. 

Vikten av att ha ett integrerat skydd

Microsoft har byggt en säkerhetsplattform med separata komponenter som alla bygger på hot-information (threat intelligence). Tanken är att säkerheten designas redan i källkoden och där man sedan kan addera ytterligare säkerhetsförmågor på ett enkelt sätt. 

– Oberoende rapporter pekar på vikten av att ha ett integrerat skydd. Det är därför vi satsar så mycket på att ha det integrerade skyddet som är nära produkterna och tjänsterna som man använder sig av och som går att slå av och på för att undvika en konflikt mellan olika programvaror, berättar Sandra Elvin.

Cyberhotet är globalt 

– Det enda sättet att bekämpa det globala cyberhotet är genom samverkan. För global samverkan har vi byggt alliansen Microsoft Intelligent Security Association, ett ekosystem av oberoende säkerhetstjänstleverantörer och programvaruleverantörer som har integrerat sina lösningar för att tillsammans med oss och kunderna gå in och titta på hur man snabbt kan accelerera säkerhetsresan, säger Predrag Mitrovic. 

Om oss

Microsoft investerar årligen 1 miljard dollar i forskning och utveckling av säkra plattformar samt för resurser som möjliggör för varje företag och person att utvecklas och nå längre. Varje månad analyseras insikter från mer än 8 biljoner datapunkter och hindrar många miljarder intrångsförsök av olika slag. Dessa insikter ligger till grund för att skydda människor, enheter, appar och data var de än befinner sig och vilket arbete som utförs. 

Lär dig mer om supply chain attacker på vårt event som du kan registrera dig

 

Mer från Microsoft

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Microsoft och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?