1515
Annons

AKB: "provocerad" av Löfven

Det blev stundtals hätskt under SVT:s två timmar långa debatt om sjukvård, integration, skola samt lag och ordning. Integration och vård blev de hetaste frågorna.

Moderatledaren Anna Kinberg Batra och statsminister Stefan Löfven
Moderatledaren Anna Kinberg Batra och statsminister Stefan LöfvenBild:TT

Integrationsdebatten blev snabbt en fråga om att få fler i jobb. Statsminister Stefan Löfven hade vissa svårigheter att svara på vad regeringen gör för att fler nyanlända ska få jobb för att möta en arbetslöshet på 32 procent bland utomeuropeiskt födda.

”Vi investerar i infrastruktur, i bostäder, i välfärden, i utbildningssatsningar och i arbetsmarknadspolitiska insatser”, sa Stefan Löfven och påpekade att sysselsättningen växer starkt.

M-ledaren Anna Kinberg Batra lyfte fram att inte ens hundra personer fått ta del av regeringens beredskapsjobb medan det behövs nya jobb till flera hundra tusen nyanlända.

”Jag blir provocerad av att Stefan Löfven är så nöjd med att det är högkonjunktur och gör så lite för att bryta utanförskapet”, sa Anna Kinberg Batra.

Liberalernas Jan Björklund fyllde i med en biblisk liknelse för statsministerns beredskapsjobb och de arbetslösa.

”Du är inte Jesus”, sa Jan Björklund och syftade på när Jesus enligt evangeliet fick fem bröd att räcka till en hungrig folkmassa på fem tusen.

I själva invandringsfrågan formulerade SD, KD och M olika protester mot att regeringen avskaffat id-kontrollerna vid Öresund, medan övriga partier välkomnar beslutet.

”Oansvarigt och obehagligt”, hävdade Jimmie Åkesson.

Vice statsministern och MP-språkröret Isabella Lövin kontrade med att det är ”Jimmie Åkessons broderpartier runtom i Europa som håller tillbaka en lösning i flyktingfrågan på EU-nivå”.

Debatten om vården blev också het.

”Titta hur vårdköerna växer. Du borde ligga sömnlös på nätterna”, sa C-ledare Annie Lööf till statsminister Stefan Löfven

KD-ledaren Ebba Busch Thor hävdade att svensk vård blivit sämre på bred front med den rödgröna regeringen och att KD satsar tre miljarder mer på vård i sin budget jämfört med regeringen. V-ledaren Jonas Sjöstedt lyfte fram att V sett till att ett anta vårdsatsningar blivit verklighet, exempelvis extra resurser till förlossningsvården. Det fick Ebba Busch Thor att bli personlig.

”Jag vet hur det står till i förlossningsvården. Jag födde mitt andra barn i februari, ’You don’t wanna go there”, säga Busch Thor.

Debatterna kring lag och ordning liksom skolan hade lite svårt att ta fart. En viktig förklaring är att flertalet riksdagspartier är ganska överens om att både skola och polisväsende behöver mer resurser.

Men i frågan om lag och ordning passade Jimmie Åkesson på att betona C och Annie Lööfs blanka nej till att bilda majoritet med SD.

"Du är jättebra på att prata men du vill inte leverera", säger Jimmie Åkesson om Annie Lööfs kriminalpolitik.

C verkar inte mena allvar med sina förslag eftersom de inte vill att allianspartierna bildar riksdagsmajoritet med SD, hävdade Åkesson.

"Jag samarbetar inte med ett parti med rasistiska rötter", svarade Annie Lööf.

"Hur ska du byta ut Stefan Löfven utan att prata med mig?", fortsatte Jimmie Åkesson.

"Väljarna ska först säga sitt, sedan byter vi ut Stefan Löfven mot en stark alliansregering", svarade Annie Lööf.

I skoldebatten anklagade Jonas Sjöstedt Jan Björklund för att har stått för en ”flumskola” under sin tid vid makten.

"Du skapade en flumskola Jan Björklund. Där det kan gå lite hur som helst. Privata skolor som går i konkurs och religiösa friskolor som gör lite hur som vill", sa Jonas Sjöstedt.

Allianspartierna kontrade med att den rödgröna regeringen måste kasta vinstutredningen i papperskorgen, annars hotas en massnedläggning av såväl skolor som vård- och omsorgsinrättningar, varnade de.

Här kan du läsa Di:s direktrapportering från debatten

Innehåll från Transfer GroupAnnons

Experten: Säkerhet allt viktigare för företag

Skjutningar och sprängdåd är vanligt förekommande i Sverige, visar statistik från bland andra Brottsförebyggande rådet och Polismyndigheten. 

Det har fått många verksamheter att se över sin säkerhet.

– Många av de som i dag efterfrågar våra tjänster har ingen egen hotbild mot sig – de har bara fel grannar, säger säkerhetsexperten Magnus Ahde från Altum Security AB.   

 

Läs mer om hur sectech tar säkerhetslösningar till nästa nivå

En studie från Brottsförebyggande rådet, Brå, konstaterar att Sverige är det värst drabbade landet i Europa när det gäller dödligt skjutvåld. I studien har svenska dödsskjutningar jämförts med 22 andra europeiska länder under perioden 2000 till 2019.

Även sprängdåd har varit vanligt förekommande under de senare åren, visar statistik från polismyndigheten. 2021 anmäldes 79 stycken i Sverige.

Ökad efterfrågan på säkerhet

En konsekvens har blivit att efterfrågan på fysisk säkerhet har ökat. Det berättar Magnus Ahde, som har arbetat över 20 år i säkerhetsbranschen och i dag är säljare på Altum Security AB.

– Eftersom det är svårt att rikta bomber mot en speciell mottagare riskerar alla inom en viss area att bli drabbade vid en explosion. Man behöver alltså inte ha en hotbild mot sig för att drabbas. Och det betyder att allt fler inser att de behöver skydda sig mot den typen av händelser, säger han.

Snyggt – och farligt

Från att tidigare framför allt haft ambassader och myndigheter som kunder så märker Magnus Ahde och hans kollegor, som är experter inom säkerhetskonsultation och skalskyddslösningar, att även andra typer av verksamheter efterfrågar deras tjänster.  

– Exempelvis kan en sådan sak som att ha en glasfasad på sitt huvudkontor idag utgöra en stor säkerhetsrisk. Det är snyggt – men väldigt farligt om det skulle ske en explosion.

Kombinationslösningar

Altum Security är en del av säkerhetskoncernen Transfer Group AB som förutom skalskyddslösningar erbjuder allt inom fysisk säkerhet; från bevakning och säkerhetskontroller till larm, och mjukvarulösningar som förenklar och effektiviserar helhetserbjudandet. 

– Vår styrka är att våra bolag täcker olika delar av fysisk säkerhet och att vi därför kan erbjuda olika typer av kombinationslösningar, förklarar Transfer Groups vd Pernilla Jennesäter.

– Vi gjorde exempelvis nyligen en kombinationslösning på en ambassad tillsammans med vårt systerbolag Sensec AB för att skydda både byggnaden och inpassering. Sensec stod för röntgen och metalldetektion, och Altum för beskjutnings- och explosionsskydd, berättar Magnus Ahde. 

Unika inom högsäkerhet

Magnus Ahde menar att det finns få andra bolag i branschen som jobbar så heltäckande med skalskyddlösningar som Altum Security. 

– Många fokuserar på en specifik produkt eller lösning, medan vi kan leverera en mängd olika produkter inom högsäkerhet, allt från skottsäkra fönster och dörrar till panic rooms. På så sätt sticker vi ut, säger han. 

 Läs mer om hur sectech tar säkerhetslösningar till nästa nivå 

 

 

 

Mer från Transfer Group

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Transfer Group och ej en artikel av Dagens industri

Ökade återkommande intäkter och användare för Freja EID

Freja EID hade en nettoomsättning på 6,7 miljoner kronor (5,4) under det andra kvartalet 2022.

Ebitda uppgick till -7,0 miljoner kronor (-7,4) och ebit blev -10,5 miljonerkronor (-10,4).

ARR, eller årligt återkommande intäkter, för segmentet Freja EID uppgick den 30 juni 2022 till 6,1 miljoner kronor, en tillväxt om 111 procent jämfört med samma period föregående år.

Antalet användare i tjänsten Freja EID uppgick den 30 juni 2022 till 668.000 stycken, motsvarande en ökning om 220 procent jämfört med samma period föregående år.

Segmentet Freja EID:s nettoomsättning uppgick till 1,7 miljoner kronor (0,8).

Koncernens kassaflöde från den löpande verksamheten uppgick till 4,0 miljoner kronor (-10,2).

”Abonnemangsintäkterna ökar kraftigt och i takt med att årligt återkommande intäkter (ARR) ökar, rör vi oss också mot lönsamhet. Avtalen som styr abonnemangsintäkterna ökade också kraftigt under kvartalet och visar på den starka efterfrågan från våra kunder som vi upplever nu”, skriver vd Johan Henrikson.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera