1515
Annons

Akademiska gör undantag från covidregler

På Akademiska sjukhuset i Uppsala har tre anställda tillåtits att jobba, trots att de har sjuka personer i covid-19 hemma.

Foto:Fredrik Persson /TT

Ett ansträngt sjukvårdsläge och stora problem att ersätta sjuk personal har gjort att sjukhuset fått göra undantag från reglerna om familjekarantän, rapporterar TV4 Nyheterna.

De som går in och jobbar ska dock antingen vara trippelvaccinerade eller dubbelvaccinerade och tidigare sjuka i covid-19. Dessutom måste de vara symtomfria, testa sig före arbetet och hela tiden bära munskydd.

”Det kan vara risk för patientsäkerheten om vissa människor inte kommer in på jobb”, säger Johan Nöjd, smittskyddsläkare i region Uppsala, till TV4.

Akademiska sjukhuset är inte ensamt om att ta in personal som egentligen befinner sig i familjekarantän. Enligt en enkät som TV4 Nyheterna gjort uppger ytterligare fem regioner att de gjort samma undantag.

Alla undantag från familjekarantän ska godkännas av regionens smittskyddsläkare. Johan Nöjd medger att undantagen medför en risk för smittspridning.

”Ja, det är en olustig situation. Man skulle ju önska att en sådan här undantagsregel inte kom på plats”, säger han.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?