Akademiledamotens bok ska lära elever källkritik: ”Skrev den i vredesmod”

Tillträdande Svenska Akademiledamoten, Åsa Wikforss, gör nu gemensam sak med bokförlaget Fri Tanke, med Björn Ulvaeus och Sven Hagströmer som grundare. Elever som går sista året på gymnasiet ska få varsitt exemplar av boken ”Alternativa fakta”. 

”Jag skrev boken i vredesmod, jag var väldigt upprörd”, säger Akademiledamoten.

Foto:Fredrik Sandberg/TT
Tillträdande Svenska Akademiledamoten Åsa Wikforss.
Tillträdande Svenska Akademiledamoten Åsa Wikforss.Foto:Josefine Stenersen

Med ett brinnande engagemang och intresse för kunskap valde Åsa Wikforss, författare och professor i teoretisk filosofi, att skriva en bok om fakta med syfte att upplysa människor om alternativa fakta och kunskapsresistens.

För snart fyra år sedan, när det amerikanska valet ägde rum samtidigt som Storbritannien började luska på en utgång ur EU, blev hennes oro över vart kunskapstrenden var på väg för stor. 

”Donald Trump påstod sig haft den största publiken någonsin vid sin installation (red. anm), vilket inte stämde. Då sa jag till Christer Sturmark att jag ville skriva en bok om det här. Jag skrev boken i vredesmod, jag var väldigt upprörd”, säger Åsa Wikforss. 

Christer Sturmark, som är vd och föreläggare på bokförlaget Fri Tanke och en av it-erans tidiga profiler, har tillsammans med Åsa Wikforss, den forne Abba-medlemmen, numera affärsmannen Björn Ulvaeus och finansmannen Sven Hagströmer kommit överens om att genomföra kunskapssatsningen där man ska förse elever som går sitt sista år på gymnasiet med boken. 

”Som förlag har vi inte finansiering för denna satsning, utan Sven Hagströmer och Björn Ulvaeus står för den finansiella biten”, säger Christer Sturmark. 

Motivering för projektet är att medborgarna, och särskilt ungdomarna, måste lära sig att vara mer källkritiska i en värld som bombarderas med olika budskap och alternativa fakta. Samtidigt konstateras det att desinformation sprider sig som en löpeld i dagens samhälle, vilket är en fara i sig.

Satsningen stannar inte vid att dela ut Åsa Wikforss bok till elever, utan förhoppningarna framöver är även att erbjuda lärarledd handledning vid inlärandet av bokens innehåll. 

”Undervisningen i skolorna har inte lyckats lyfta fram frågan vad gäller källkritik tillräckligt mycket. I boken tar jag även upp hur kritiskt tänkande fungerar - något som jag anser att skolundervisningen inte gjort på rätt sätt”, säger Åsa Wikforss. 

Sven Hagströmer påpekar att den nuvarande generationen är betydligt mer mogen än vad hans generation var, vilket förklarar den unga målgrupp de valt ut. 

”Just därför är de mottagliga för detta. De bombarderas med fakta på ett betydligt mer effektivt sätt i dag, än förr. Dagens ungdomar måste förstå att allt som sägs inte nödvändigtvis är sant”, säger finansmannen.

Sven Hagströmer anser att tilltron till demokratin är dalande, i kölvattnet av ett stundande läge där osanningar skapar opinion.

”Demokrati kräver upplysta människor och i en kapitalistisk ekonomi är det en självklarhet att undervisning ska vara gratis”, säger han och lyfter fram problematiken vad gäller de höga kostnaderna för utbildning i USA. 

Kostnaderna för satsningen kommer landa på omkring 800.000 kronor, men Sven Hagströmer hoppas att det kommer att bli dyrare än så.

”Den största förhoppningen är att detta blir så dyrt som möjligt. Ungdomarna ska inte bara få en bok och sedan inget mer med det, utan vår ambition är att detta ska bli ett ämne i skolan”, konstaterar han. 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?