1515

Airbus varnar för att Europa halkar efter på rymdfartsmarknaden

Franska Airbus försvarsdivision sonderar efter potentiella partner för en kommande satsning inom den USA-dominerade rymdfartsmarknaden, skriver Reuters. Flygtillverkaren vädjar om tydlighet från Europas politiker för att inte riskera att bli kvar i baksätet.

Airbus Defense and Space vd Dirk Hoke.
Airbus Defense and Space vd Dirk Hoke.Foto:Krisztian Bocsi

Flygtillverkande Airbus har för närvarande tillverkning av totalt 640 kylskåpsstora satelliter för telekomoperatören One Web, som avser tillhandahålla internet från rymden. Men planerna stannar inte vid småsatelliter, tillkännagav Airbus Defense and Space vd Dirk Hoke för Reuters.

"Vi söker efter en partner som vi kan expandera vår närvaro i USA med. Vi har en del starka produkter och system så det är en god idé att titta närmare på vad vi kan göra utanför Europa", sade han.

Konkurrensen med Boeing på området, som domineras av amerikanska myndigheten Nasa, är hård. Marknaden väntas på sikt omsätta runt 1.000 miljarder dollar per år.

Dirk Hoke kritiserade Europas politiker för att ligga efter USA gällande framsteg mot den nya rymdekonomin. Eftersträvansvärt klara och enhetliga visioner och ambitioner saknas, och rymdindustrin handlar om mer än skrytprojekt utvecklade av Teslas Elon Musk och Amazons Jeff Bezos, menade Airbus-chefen.

"Det här är mer än en miljardärklubb för inbördes beundran med tillhörande tävling om vem som först kan ta sig till Mars. Det handlar i grunden om möjligheten att ha tillgång till rymden, på lång sikt att ha access till resurser och naturligtvis kommer dessvärre också frågan om försvar in i bilden", sade Dirk Hoke.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?