Airbus varnar för att Europa halkar efter på rymdfartsmarknaden
Franska Airbus försvarsdivision sonderar efter potentiella partner för en kommande satsning inom den USA-dominerade rymdfartsmarknaden, skriver Reuters. Flygtillverkaren vädjar om tydlighet från Europas politiker för att inte riskera att bli kvar i baksätet.
Nyhetsbyrån Direkt
Text
Airbus Defense and Space vd Dirk Hoke.Foto:Krisztian Bocsi
Flygtillverkande Airbus har för närvarande tillverkning av totalt 640 kylskåpsstora satelliter för telekomoperatören One Web, som avser tillhandahålla internet från rymden. Men planerna stannar inte vid småsatelliter, tillkännagav Airbus Defense and Space vd Dirk Hoke för Reuters.
"Vi söker efter en partner som vi kan expandera vår närvaro i USA med. Vi har en del starka produkter och system så det är en god idé att titta närmare på vad vi kan göra utanför Europa", sade han.
Konkurrensen med Boeing på området, som domineras av amerikanska myndigheten Nasa, är hård. Marknaden väntas på sikt omsätta runt 1.000 miljarder dollar per år.
Dirk Hoke kritiserade Europas politiker för att ligga efter USA gällande framsteg mot den nya rymdekonomin. Eftersträvansvärt klara och enhetliga visioner och ambitioner saknas, och rymdindustrin handlar om mer än skrytprojekt utvecklade av Teslas Elon Musk och Amazons Jeff Bezos, menade Airbus-chefen.
"Det här är mer än en miljardärklubb för inbördes beundran med tillhörande tävling om vem som först kan ta sig till Mars. Det handlar i grunden om möjligheten att ha tillgång till rymden, på lång sikt att ha access till resurser och naturligtvis kommer dessvärre också frågan om försvar in i bilden", sade Dirk Hoke.
Innehåll från RISEAnnons
RISE: Nu behövs fler satsningar på tillämpad AI
Hanifeh Khayyeri, avdelningschef för datavetenskap på RISE, och Olof Mogren, senior forskare och ledare av forskningsområdet deep learning på RISE.
Det svenska näringslivet sitter på datamängderna som krävs för att börja använda AI brett. ”Företagen måste släppa sargen och komma in i matchen nu”, säger Hanifeh Khayyeri, avdelningschef för datavetenskap på RISE.
Artificiell intelligens håller på att demokratiseras och konkretiseras, bland annat genom omtalade tjänster som ChatGPT och Dall-E. Google och Microsoft tävlar om att sätta liknande lösningar på marknaden och investerar mångmiljardbelopp i tekniken.
Enligt Hanifeh Khayyeri, avdelningschef för datavetenskap på RISE, har Sverige vad som krävs för att springa med i AI-loppet. Kompetenssatsningen Wallenberg AI Autonomous Systems and Software Program, WASP, och det nationella samarbetet AI Sweden har lagt grunden. Nu behöver det svenska näringslivet lägga i en högre tillämpningsväxel.
– Sverige är EU:s fjärde mest digitaliserade land, och vi producerar enormt mycket data. Denna data är en möjliggörare för AI-tekniken. Många har inte riktigt förstått kopplingen där, man tror att AI enbart är något som stora företag experimenterar med. Men vi är alla delaktiga i att producera och konsumera data. Näringslivet deltar alltså redan i AI-utvecklingen, säger Hanifeh Khayyeri och fortsätter:
– Bolagen behöver nu tänka till kring hur de egna datamängderna kan användas för att förbättra och effektivisera verksamheten. Företag som drar nytta av möjligheterna med AI kommer att ersätta de som inte gör det.
Centrum för tillämpad AI
På RISE finns Centrum för tillämpad AI, ett center som i samverkan med aktörer från både privat och offentlig sektor bidrar till utvecklingen av tillämpad AI. På det statliga forskningsinstitutet finns även forskare och experter inom alla områden där AI kan tillämpas på – telekom, energi, transport och samhällsbyggnad för att nämna några exempel.
– Vi använder den unika kombinationen av AI- och domänexpertis som finns inom RISE för att hjälpa näringsliv och samhälle att stärka sin konkurrenskraft och lyckas med den gröna omställningen, säger Olof Mogren, senior forskare och ledare av forskningsområdet deep learning på RISE.
150 AI-projekt
Han ger ett exempel på ett pågående projekt, där AI används för att med exakthet avgöra när ett fjärrvärmenät behöver underhållsinsatser. Lösningen leder till stora kostnadsbesparingar. I ett annat projekt samarbetar RISE med Vattenfall för att med hjälp av AI-teknik undersöka hur tjädrar i närheten av deras vindkraftsanläggningar mår. Utöver dessa exempel pågår ytterligare cirka 150 projekt inom AI-området på RISE.
– Det har gjorts viktiga kunskapsutvecklande AI-projekt i Sverige. Nu behövs storsatsningar på tillämpning, så att vi kan stärka konkurrenskraften. 3 000 personer på RISE kan göra det möjligt, genom skräddarsydda AI-lösningar inom samtliga tillämpningsområden, säger Hanifeh Khayyeri.
Om RISE RISE är Sveriges forskningsinstitut och innovationspartner. I internationell samverkan med företag, akademi och offentlig sektor bidrar RISE till ett konkurrenskraftigt näringsliv och ett hållbart samhälle.
Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RISE och ej en artikel av Dagens industri