Annons
Denna text publiceras i samarbete med Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.
Helsingborgs DagbladSydsvenskan

Airbaghjälm utlöstes inte – Hövding ändrar marknadsföringen

Kritik riktas nu mot Malmöbaserade Hövding. Företagets marknadsföring ifrågasätts efter att en cyklists airbaghjälm inte löstes ut vid en kollision. ”Världens säkraste hjälm är inte så säker som Hövding lovar”, rapporterar Danmarks Radio.

Svenske Carl Lindahl, boende i Köpenhamn, frontalkrockar med en annan cyklist på en smal cykelstig – cykelairbagen löser inte ut. Han slår i huvudet i asfalten, får en fraktur på skulderbladet men klarar sig lyckligtvis utan allvarligare skador.

Den händelsen, där svensken använde Malmöbolaget Hövdings airbaghjälm, har berättats i Danmarks Radios granskande program Detektor.  Nu har programmet granskat Hövding, som i sin marknadsföring utropat sin airbaghjälm till världens säkraste cykelhjälm.

På sin hemsida hävdar Malmöbolaget att deras airbagteknologi är åtta gånger säkrare än traditionella cykelhjälmar, baserat på ”vetenskapliga undersökningar”.

Samma löfte kan man läsa på lådan, när man köper en Hövding, som fungerar genom att avläsa cyklistens rörelser 200 gånger i sekunden och därmed vara redo att lösas ut, om algoritmen upptäcker att cyklisten är på väg att falla.

Hövding hänvisar till en studie från Stanford University, som 2016 testade en rad cykelhjälmar i ett laboratorieförsök. I försöket blev hjälmarna testade för hur bra de skyddade mot en hjärnskakning vid ett lodrätt fall på två meter. Här klarade sig Hövding bäst, men det betyder inte att hjälmen i alla tillfällen är mest säker, säger forskaren David Benjamin Camarillo på Stanford University till Danmarks Radio.

Enligt Hövding bygger påståendet om deras hjälm, som Malmöbolaget utropar till världens säkraste, på flera vetenskapliga undersökningar. Men när Danmarks Radio ber om dokumentation kan Hövding bara peka på en vetenskaplig undersökning.

Detektor har frågat Hövdings vd Fredrik Carling varför de påstår att Hövding är åtta gånger säkrare än de traditionella hjälmarna, samt varför Carl Lindahls airbag inte löstes ut.

Fredrik Carling svarar:

”När vi misstänker att en Hövding inte har gjort som förväntat startar vi alltid en grundlig undersökning. I några fall kan vi konkludera att det sannolikt är Hövdingen som har felat.”

Han vill inte uppge hur många fall, liknande Carls, som är kända för företaget i förhållande till de 4.300 tillfällen där Hövding blivit korrekt utlösta.

På frågan om det är rimligt att påstå att Hövding är åtta gånger säkrare än en traditionell hjälm, baserat på en studie som enbart undersöker en specifik situation, svarar Carling ja. Han menar att uppgiften att testa Hövdings under olika omständigheter ligger hos forskningsinstitut och certifieringsorgan.

Fredrik Carling förklarar att företaget försökte göra rapporten från Stanford mer förståelig och att man därför förenklade den. Men att man efter granskning från Danmarks Radio har förstått att budskapet kan missförstås av användarna, samt att företaget nu kommer att ändra sin marknadsföring utan risk för missförstånd.


Innehåll från RegSmart Life ScienceAnnons

Stort behov av regulatorisk kunskap inom läkemedelsindustrin

Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.
Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.

En möjliggörare med gedigen regulatorisk grund från både myndighet och industri. Så beskriver RegSmart Life Science grundare, Marie Gårdmark och Agneta Larhed, bolaget som hjälper både företag och forskare med allt från produktutveckling till regulatoriska frågor. 

Det var redan på apotekarutbildningen vid Uppsala universitet som Marie Gårdmark och Agneta Larhed lärde känna varandra. I dag har Marie en bred bakgrund inom läkemedelsutveckling och regulatoriska frågeställningar och Agneta har stor erfarenhet inom formuleringsutveckling av läkemedel – en riktigt bra kombination enligt de själva: 

– Vi kommer båda från tjänster på Läkemedelsverket. Jag var chef för tillståndsverksamheten rörande läkemedel och Agneta var vetenskapligt ansvarig inom området farmaci och bioteknologi. Under våra år på myndigheten såg vi att det fanns ett stort behov av regulatorisk kunskap inom industrin, framförallt bland småföretagare och forskare. Det sådde fröet till RegSmart. När erbjudandet kom att starta ett bolag tillsammans med Center for Translational Research så kändes det som ett enkelt beslut, säger Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare. 

– Det som gör oss unika på marknaden är vår bredd. Vi balanserar regulatoriska, vetenskapliga och kommersiella behov och förutsättningar vilket är värdefullt i arbetet med så väl tidig utveckling som inför marknadsgodkännande. Jag och Marie kompletterar varandra och vi har ett bra helhetsperspektiv med fokus på företagens mål, tillägger Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare. 

Använda riktlinjer på rätt sätt

Just helhetsperspektivet är extra viktigt poängterar Marie Gårdmark. Det gäller att utgå från vilka produkter som bolaget faktiskt vill ha ut på marknaden i slutändan – något som mindre företag inte alltid tänker på: 

– De blir lätt uppslukade av den fas som de befinner sig i just nu och inför de problem de möter dagligdags. Genom att istället ha ett klart affärsmål med sin produkt från start, blir det lättare att förstå vad man behöver göra för att nå dit. Här är det viktigt att veta hur man kan ta hjälp av riktlinjer och regler under resans gång för att uppnå sina kommersiella intressen, säger Marie Gårdmark. 

Men, det handlar inte bara om att läsa riktlinjer – det  gäller också att förstå sammanhanget, säger Agneta Larhed. RegSmarts roll är att vara lösningsfokuserade och deras arbete går snarare ut på att förstå syftet med riktlinjerna, och hjälpa kunden att förstå vart lagstiftningen är på väg. 

– Då får man bättre koll på vad man behöver eller inte behöver göra, och kan se både närliggande risker och möjligheter i utvecklingsarbetet. Vi har tre ledord som vi utgår från: vetenskaplighet, regulatorisk relevans och fit for purpose. Fit for purpose innebär att man utgår ifrån det man vill uppnå och därefter bestämmer vilka studier eller tester man ska göra istället för att bara hålla sig fast vid en riktlinje och göra som man alltid har gjort, säger Marie Gårdmark. 

Stort engagemang och framåtanda 

I augusti firar bolaget ett år och utvecklingen har varit över de båda grundarnas förväntan. De har nyligen rekryterat tre nya spetskompetenser som ska täcka upp inom dels det medicintekniska området, dels inom läkemedelstillverkning. 

– Det är väldigt roligt att få ta del av så många spännande idéer från företag och forskare som jobbar med alla dessa fantastiska utvecklingsprojekt inom läkemedel och medicinteknik. Det finns ett sådant engagemang och en stark framåtanda, vilket är härligt att kunna vara en del av! säger Agneta Larhed.

– För oss är det viktigt att bidra till utvecklingen av life science-sektorn i Sverige och det är något som vi gör på olika sätt. Det kan till exempel handla om att hjälpa små forskande företag med regulatorisk kunskap så tidigt som möjligt i utvecklingsprocessen. Det regulatoriska behöver inte förhindra eller försvåra – det gäller bara att fokusera på sin produkt och se möjligheterna, avslutar Marie Gårdmark.

Fakta RegSmart Life Science
RegSmart Life Science AB bildades i augusti 2019. Företaget är en del av koncernen Center for Translational Research tillsammans med Clinical Trial Consultants, Lablytica och ClinSmart. I dagsläget har företaget fem anställda och kontor i Uppsala. RegSmart täcker regulatoriska frågeställningar för både läkemedel och medicintekniska produkter och har en global inriktning med fokus på den europiska och amerikanska marknaden.
EXTERN LÄNK: Läs mer här 

Mer från RegSmart Life Science

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RegSmart Life Science och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?