1515
Annons

AIK Fotboll får miljonstöd i coronakrisen

AIK Fotboll som drabbats hårt av covid-19 tilldelas nu stöd på över 7 miljoner kronor av Riksidrottsförbundet (RF) för att kompensera för effekterna av pandemin.

AIK:s Sebastian Larsson.
AIK:s Sebastian Larsson.Foto:TT

AIK tilldelas ett belopp på totalt 7 718 097 miljoner kronor som avser elitverksamheten för damer och herrar. 

Fördelningen har fastställts av Svenska Fotbollsförbundet efter beredning av Föreningen Svensk Elitfotboll (SEF) och Elitfotboll Dam (EFD), men där SEF-klubbarna avstår 5 miljoner kronor som ska gå till enbart EFD-klubbarna, enligt ett pressmeddelande.

”Vi är stolta över att kunna medverka till den solidaritetshandling som Svensk Fotboll genomför i dessa tider. Stödet täcker upp för delar av det intäktsbortfall som AIK Fotboll har drabbats av under hösten till följd av publikrestriktioner och medlen kommer väl till användning i den löpande verksamheten”, säger AIK Fotbolls Finansdirektör Håkan Strandlund, i pressmeddelandet. 

Di har tidigare rapporterat om att det pågar en kamp om överlevnad i Allsvenskan, där restriktionerna till följd av pandemin bland annat lett till tomma läktare och minskade sponsorintäkter. Klubbarna spår kraftiga intäktsbortfall på mellan 20 och 40 miljoner kronor. 

När det kommer till AIK har intäkterna under januari-september minskat med 43,5 miljoner kronor jämfört med samma period 2019. Klubben har infört inköpsstopp, där spelarförvärv sidofinansierats. Både herr- och damlag samt personalen har accepterat ett procentuellt löneavstående.


Innehåll från EKNAnnons

Hjälpen som många banker missar: ”Med EKN kan de se bredare på exportbegreppet”

Många tror att företag måste exportera för att ta del av olika exportstöd. Men faktum är att till exempel EKN, Exportkreditnämnden, räknar in alla bolag som bidrar till svensk export – och det inkluderar även underleverantörer till exportföretag. Så här kan bankerna möjliggöra fler affärer.

Läs mer om hur du som underleverantör till exportföretag kan få hjälp med finansiering

EKN hjälper varje år hundratals svenska exportföretag till säkrare och bättre exportaffärer. Myndigheten gör det till exempel genom att dela bankens risk när företag behöver låna pengar, men också genom att utfärda olika typer av motgarantier. Och företagsrådgivarna på bankerna är bra på att inkludera EKN i sina kundrelationer – utom på ett område.

– Det är många som har missat att vi på EKN även finns till för underleverantörerna. Den lilla mekaniska verkstaden som säljer till ett exportföretag kan alltså också få en EKN-garanti, förklarar Håkan Bäckström, regionansvarig på EKN.

Tänk bredare och gör fler och bättre affärer

För banken finns det en klar fördel att använda EKN:s garantier – de kan helt enkelt säga ja till fler kunders finansieringsbehov.

– Med EKN kan banken se bredare på exportbegreppet och på så sätt göra fler och bättre affärer. Och alternativet är ju kanske att din kund måste säga nej till en stor affär, eller att de rent ut av går till en annan bank.

Men vad räknas då egentligen som en underleverantör till exportindustrin? Håkan Bäckström säger att man inte ska stirra sig blind på siffror eller procent, utan i stället titta på verksamheten.

Bidrar affären till export?

– När ett företag vill ha en utökad kredit eller en bankgaranti för en specifik affär så är det ju lätt att ta reda på om den affären i nästa led är en exportaffär. Och gäller det en löpande rörelsekredit så får man titta på vilka företagets kunder är och hur de i sin tur exporterar. Den viktiga frågan att ställa sig är om affären eller företaget i stort bidrar till svensk export, förklarar Håkan Bäckström.

Om du är företagare – eller företagsrådgivare på en bank – och känner dig osäker på vad som krävs för att får ta del av EKN:s exporthjälp, så tipsar Håkan Bäckström om att kontakta EKN med sin fråga.

– Vi svarar på de här frågorna varje dag. Så ring oss och kolla läget, vi hjälper er hela vägen fram.

Läs mer om hur du som underleverantör till exportföretag kan få hjälp med finansiering

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?