AI-teater har premiär mitt i coronakrisen

I en tid där många kulturutövare och institutioner ställer in sina premiärer gör en teaterpjäs skapad av artificiell intelligens debut på Göteborgs dramatiska teater. ”Det är fruktansvärt läskigt när den skriver att mänskligheten står inför en existentiell kris”, säger regissören Dan Andersson. 

Annelie Horáková och Dan Andersson.
Annelie Horáková och Dan Andersson.

Den AI-skrivna pjäsen ”Nattygsbordet” av scenkonstgruppen Revet har premiär på Göteborgs dramatiska teater på måndag kväll den 23 mars. Föreställningen sätts upp för en publik på 50 platser, och påverkas därför inte av de nationella restriktionerna som gäller i nuläget för sammankomster med fler än 500 personer. Ensemblen är ändå nervös att det är riktlinjer som kan komma att ändras innan föreställningen har premiär. 

”Vi följer nyheterna varje dag med hjärtat i halsgropen. I Danmark har det begränsats till 10 personer, det är möjligt att det händer måndag klockan 18 när vi har premiär en timme senare”, säger Dan Andersson och fortsätter: 

”Vi har på sätt och vis tur i oturen, det är ett projekt som vi gör ideellt och får ingen lön. Samtidigt har vi fortfarande lokalhyra och vi räknar med biljettintäkterna.”

”Vi följer de riktlinjer som vi får och såklart rekommenderar vi ingen att komma om man är sjuk. Vi i ensemblen håller oss hemma och ber att ingen kommer bli snuvig under de sista dagarna innan premiären”, säger regissören och skådespelaren Annelie Horáková.

Det var förra året som Dan Andersson av en slump kom över en hemsida som kunde måla renässansporträtt utifrån uppladdade fotografier. Han googlade på vad artificiell mer kan göra, och hittade sajten Talk to transformer, en programvara utvecklad av forskningsgruppen Open AI. 

Verktyget hämtar ord från över 8 miljoner hemsidor. Dan Andersson skrev in en inledande mening – resten är skrivet av programvaran. De frågade också hur kostymerna och scenografin skulle se ut, och datorn kom med konkreta förslag. 

”Det svåraste har varit att våga ge sig hän texten för både skådisar och regissör. Man går från en läkare som forskar på hur en hund ser ut, till att vilja råna en bank”, säger Dan Andersson. 

”Man är så van vid att allt är logiskt och förklarat, och följer en tydlig dramaturgi. Nu när vi har repat och kört igenom, märker att man följer med som publik. De hittar sina egna sätt att förstå och lyssna på. Det blir ingen tydlig historia från a till b som det brukar bli”, säger Annelie Horáková.

Går det ens att säga vad den handlar om eller är allt en salig röra?

”En person som tittade sa att det var som en blandning klipp från tio säsonger av 'Vänner', som ibland betedde sig som en galen sekt. Det handlar mycket om relationer”, säger Dan Andersson. 

”Det låter väldigt generellt, men föreställningen handlar om mänskligheten. Manuset är essensen av 8 miljoner berättelser. Ai-verktyget har möjligheten att se mänskligheten utifrån”, säger Annelie Horáková.

Har pjäsen blivit mer relevant i och med corona?

”Under genomdraget fick jag en rysning när den har skrivit att mänskligheten står inför en existentiell kris, och att kollektivet måste hjälpas år. Det får en att tänka på ett annat sätt”, säger Dan Andersson. 

Vad är fördelen med att låta ett AI-program skriva manus? 

”Det kan få en att se på historieberättande på annat sätt. Det kan vara spännande att utforska och utveckla, det är inte en konstform som är satt i sten. Jag tror inte att det kommer ersätta att människor skriver, men man kommer kanske kunna använda det som ett verktyg och ett komplement”, säger Annelie Horáková.

Hur har det varit för skådisarna?

”Det är mycket motsättningar i texten som gör det svårt. En karaktär kan säga det här är den värsta dagen i mitt liv samtidigt som den skrattar. Monologerna kan byta riktning flera gånger, samtidigt är det ju mänskligt på ett sätt”, säger Annelie Horáková.

Finns det något som datorn skrivit som en människa skulle skriva bättre?

”Det finns en sexscen som den har skrivit som är väldigt specifik. De gnuggar sina ögon medan de håller på och vrålar märkliga könsord till varandra. Det tror jag att en person som upplevt sex hade haft en annan förståelse för”, säger Dan Andersson.

”Det är spännande att se den mänskliga komponenten saknas. Den är riktigt dålig på att ragga och säger till exempel 'du har så märkliga ögon'”, säger Annelie Horáková.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från SnowflakeAnnons

Snowflake samlar och delar tillförlitlig Covid19-data

Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.
Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.

Coronapandemin har visat att vi behöver ta del av information på rätt sätt – från pålitliga källor, strukturerat och uppdaterat i realtid. Snowflake tar fasta på detta och samlar tillförlitlig data på sin Cloud Data Platform.

I Snowflakes Data Cloud Platform kan användaren skapa en ”single source of truth” med realtidsdata som samlats in från källor som WHO och John Hopkins-universitet. Data över antalet smittade i världen sammanställs på Snowflake Data Marketplace. Plattformen kan hjälpa företag och organisationer att fatta välgrundade beslut och bli mer datadrivna. 

– Datan är redan förberedd för analys när den ligger på vår plattform vilket gör informationen lätt att hantera. Den är även enkel att kombinera med sin egen data för att skapa en bättre bild över sin verksamhet, säger Sam Bäcknäs, Senior Sales Engineer på Snowflake i Sverige. 

Kombinerar datakällor för värdefull analys

Data över antalet smittade kombineras med data om befolkningstäthet och även geolokalisering. För globala bolag kan denna information vara avgörande vid planering kring när kontor och butiker på olika platser i världen ska öppna igen, eller för att förutse hur försäljningen kommer att påverkas i olika länder och regioner. Enligt Sam Bäcknäs är det just kombinationen av datakällor som möjliggör intressanta och värdefulla analyser. 

EXTERN LÄNK: Få tillgång till Covid19-data genom Snowflake Data Marketplace  

– Genom att binda ihop data på Snowflake Data Marketplace över antalet smittade med exempelvis befolkningstäthet och väderinformation kan man göra prediktioner om hur smittspridningen kommer utvecklas och var man borde satsa mer på förebyggande arbete, säger han och fortsätter:

– Jag ser även stor potential för ”data sharing” mellan olika sjukhus i Stockholmsregionen som exempel. Då skulle personalen kunna få information om lediga intensivvårdsplatser i realtid i en dashboard istället för genom telefonsamtal mellan sjukhusen. Detta är lättare att överblicka och innebär mindre belastning för personalen. 

EXTERN LÄNK: Nyfiken på Data Sharing? Läs mer här 

Molnlösning innebär många fördelar

Sam Bäcknäs menar att många företag och organisationer i dag sitter på värdefull data som kan kombineras och visualiseras för viktiga insikter om den egna verksamheten, och som de även kan sälja vidare. Genom att samla all data på Snowflakes plattform kan kunden dra nytta av alla fördelar med den skalbarhet och administrativa enkelhet som en molnlösning erbjuder. 

Fakta Snowflake
Snowflake är en helt molnbaserad data-plattform som finns på Azure, AWS och GCP och är skapad för framtidens datahantering. Produkten fungerar som ”software as a service” och möjliggör att kunder samlar sin värdefulla data på ett och samma ställe. Genom Snowflake Data Marketplace ges också möjligheten att sälja egna dataset som kan vara av intresse för andra bolag.
Läs mer på www.snowflake.com  

 

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?