1515
Annons

Ahlsell märker svagare byggmarknad

Ett motståndskraftigt och diversifierat bolag som står redo att möta eventuella konjunkturnedgångar.

Så såldes el- och VVS-distributören Ahlsell in på tisdagens kapitalmarknadsdag.

Ett motståndskraftigt och diversifierat bolag som står redo att möta eventuella konjunkturnedgångar.
Ett motståndskraftigt och diversifierat bolag som står redo att möta eventuella konjunkturnedgångar.Foto:TT

Ahlsell börsnoterades för snart två år sedan och hittills har det inte varit en strålande resa för aktieägarna. Teckningskursen i samband noteringen var 46 kronor och på tisdagen stängde aktien på 52 kronor efter att ha backat med nästan 1 procent.

Trots att endast två år förflutit sedan noteringen arrangerade Ahlsell en kapitalmarknadsdag på tisdagen, men någon signifikant omläggning av strategin gör dock bolaget inte.

Till saken hör att CVC, riskkapitalbolaget som satte Ahlsell på börsen, fortfarande är största ägare i bolaget med drygt 25 procent av aktierna. Tidigare har CVC sålt nästan 154 miljoner aktier i två omgångar – den senaste gången för snart ett år sedan – och sannolikt vill man sälja resten av aktierna i framtiden.

På tisdagsmorgonen återupprepade dessutom Ahlsell sina finansiella mål i ett pressmeddelande samt preciserade hur implementeringen av revisionsstandarden IFRS 16 bedöms påverka Ahlsells finanser – bland annat spår bolaget att rörelsemarginalen före av- och nedskrivningar kommer att stiga med 2 procentenheter till följd av implementeringen.

Ahlsell har en viss exponering mot bostadsmarknaden då drygt 15 procent av intäkterna härrör från nybyggda bostäder. Bostadsprisfallet och det vikande bostadsbyggandet har därför tyngt aktiekursen då Sverige är Ahlsells största och mest lönsamma geografiska marknad.

”Byggmarknaden har saktat ned men det är fortfarande hög aktivitet eftersom allt som påbörjats måste färdigställas. Däremot noterar vi en allt högre aktivitet inom renovering nu när nybyggnationen saktar in”, säger vd:n Johan Nilsson.

Ett tema under kapitalmarknadsdagen var att påvisa att Ahlsell är motståndskraftigt för konjunktursvängningar, bland annat eftersom bolaget är exponerat mot olika branscher som nybyggnation, renoveringar av befintliga fastigheter, industrin samt infrastrukturprojekt. Dessutom utgörs en stor del av bolagets kostnader av personal vilket är en mer flexibel kostnadsbas.

”Om man tittar närmaste kvartalen upplever jag att det finns ett oerhört bra marknadsfundament”, säger Johan Nilsson om konjunkturen.

”Men vi är förberedda eftersom vi inte vet vilka globala kriser som kan komma”, fortsätter han.

Analytiker om Intrum-raset: Det här oroar mest

Inkassobolaget Intrum rasar tvåsiffrigt på börsen efter sin vinstvarning för det tredje kvartalet. 

Miljardnedskrivningen i den italienska portföljen skapar oro, enligt en bankanalytiker som Di har talat med.

Ålandsbankens aktiechef Lars Söderfjell menar att marknaden överreagerat på Intrums besked men ser flera orostecken.
Ålandsbankens aktiechef Lars Söderfjell menar att marknaden överreagerat på Intrums besked men ser flera orostecken.Foto:Pressbild från Intrum, Jack Mikrut

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera