1515
Annons

Ägarna överens om räddning – men miljardsmäll hotar svenska bankerna

Nynas ägare PDVSA och Neste har enats om ägarförändringar och lämnat ett förslag till amerikanska myndigheter för att slippa sanktionerna som hotar det svenska oljebolagets överlevnad. 

Samtidigt hotas svenska banker av en smäll. Det avslöjar Nynas vd och de båda rekonstruktörerna i en exklusiv intervju med Di.

Foto:Jonas Eng; Claes-Göran Flinck

”Det är i grund och botten effekterna av USA:s sanktioner mot Venezuela som gjort att Nynas gått från att var lönsamt till att hamna i den här akuta krisen. Därför är det ett genombrott och mycket positivt att ägarna nu efter många diskussioner har kommit överens om nödvändiga förändringar i ägarstrukturen”, säger Bo Askvik, vd för Nynas till Di.

Det faktum att Nynas med mycket knapp marginal majoritetsägs av Venezuelas statliga oljebolag PDVSA har gjort att även det svenska oljebolaget efterhand de senaste åren drabbats av allt allvarligare ekonomiska problem som resultat av amerikanska sanktioner mot det sydamerikanska landet. Den 13 december i fjol var den akuta krisen ett faktum. För att undvika en hotande konkurs efter att bankerna dragit in lånen meddelade Nynas att bolaget ansökt om och beviljats företagsrekonstruktion. 

”Sedan dess har det varit extremt intensivt jobb i princip dygnet runt. Det har gjorts heroiska insatser inte minst från personalen för att säkra att den här stora och viktiga verksamheten har kunnat hållas i gång i stort sett i normal omfattning”, säger Bo Askvik.

”Samtidigt har vi tillsammans med rekonstruktörerna och ägarna utarbetat en preliminär plan för hur Nynas ska kunna räddas genom en framgångsrik rekonstruktion.”

Den preliminära planen offentliggörs på tisdagen inför fredagens borgenärssammanträde i Södertörns tingsrätt. Och den enskilt viktigaste åtgärden har redan vidtagits, enligt uppgift till Di.

”Det handlar om det förslag till ägarförändring som ägarna enats om. Det har i dagarna lämnats till amerikanska myndigheter. Det finns ingen regelbok, men vår förhoppning är att förslaget ska innebära att Nynas slipper de allvarliga finansiella effekter som sanktionerna inneburit. Vi räknar dock inte med att få möjlighet att åter få köpa olja från Venezuela utan måste fortsätta vår inriktning att köpa från Nordsjön och övriga Sydamerika”, säger Bo Askvik. 

Exakt vilken ägarförändring som föreslås avslöjas inte under intervjun. För närvarande ägs Nynas till 50,001 procent av PDVSA och till 49,999 procent av finländska statligt kontrollerade oljebolaget Neste.

”Men det handlar om ett minskat ägande för PDVSA”, säger Bo Askvik.

En annan viktig del i rekonstruktionsplanen som redan inletts är arbetet med att säkra ny finansiering. 

”Investmentbanken Carnegie har anlitats som finansiell rådgivare. Uppdraget är att tillse att det finns nödvändig finansiering både kort- och långsiktigt. Det handlar om miljardbelopp. Samtidigt ska de även utreda eventuella ägarförändringar genom att försöka hitta långsiktiga investerare”, säger Mikael Kubu. 

Han är vd för Ackordscentralen och utsedd till rekonstruktör tillsammans med advokat Lars Eric Gustafsson på advokatfirman Schjødt.

”Nynas rekonstruktion är enormt stor och komplicerad. Det handlar samtidigt om en samhällsviktig verksamhet och väldigt många arbetstillfällen och mycket pengarna som står på spel”, säger Mikael Kubu. 

Som Di rapporterat misslyckas många av de företagsrekonstruktioner som inleds i Sverige varje år. 

”Det stämmer. Men jag är optimistisk om att Nynas rekonstruktion ska lyckas. I grunden är Nynas ett välskött och lönsamt bolag och som tvingats till rekonstruktion på grund av USA:s sanktioner mot Venezuela. Och nu finns en tydlig plan för att komma ur sanktionerna vilket är en nyckel till framgång”, säger Mikael Kubu, och tillägger att han utgår från att Nynas rekonstruktion kommer att få grönt ljus vid borgenärssammanträdet på fredag. 

Även den andra företagsrekonstruktören, Lars Eric Gustafsson är optimistisk om att Nynas rekonstruktion ska bli framgångsrik.

”Det finns väldigt goda förutsättningar. Det finns en annan omständighet som är väldigt avgörande, nämligen att Nynas kunnat låna utan att lämna säkerhet till banker eller största oljeleverantören”, säger Lars Eric Gustafsson. 

Det innebär att skulder på totalt över 8 miljarder kronor, varav 4,8 miljarder kronor är till bankerna, är utan säkerhet och som därmed går att förhandla om, uppger han. Bankkonsortiet inklusive de svenska storbankerna Swedbank SWED A -0,73% Dagens utveckling , SEB SEB A +0,23% Dagens utveckling och Handelsbanken SHB A -0,20% Dagens utveckling hotas därmed av en kreditsmäll, bekräftar rekonstruktörerna, dock utan att ange hur stor den kan bli.

”Bortsett från bankerna och några andra stora fordringsägare, de som berörs vet redan, är däremot avsikten att alla andra fordringsägare ska få fullt betalt”, säger Lars Eric Gustafsson.

Di har sökt och ställt en rad frågor till hur Nynas banker ser på de nya uppgifterna från bolaget inklusive att de hotas av en kreditsmäll. Men svaren blev på tisdagen ytterst knapphändiga.

”Banken är fortsatt del i dialogen med rekonstruktören om Nynas, som en del i ett syndikat av långivare”, säger Swedbanks presschef Unni Jerndal, som enda svar på Di:s frågebatteri kring rekonstruktionen.

Hur stor Swedbanks exponering i Nynas är eller risken för eventuella kreditförluster avslöjas inte. Handelsbanken avböjer att kommentera helt. Även från SEB och Nordea är det locket på kring bland annat hur stora kreditförluster som eventuellt hotar på grund av rekonstruktionen i Nynas.

”Vi kan inte kommentera enskilda kundrelationer på grund av banksekretessen. I alla våra kundrelationer värnar vi om att hitta lösningar så långt det är möjligt”, säger Afroditi Kellberg, chef för extern kommunikation på Nordea Sverige.

Enligt rekonstruktionsplanen uppgår skulder uppställda efter lagen om förmånsrätt till cirka 11,4 miljarder kronor. Bland de hundratals fordringsägarna finns förutom bankerna en lång rad kända namn inklusive NCC NCC B -0,57% Dagens utveckling , ABB ABB +0,24% Dagens utveckling , Vattenfall och Telia. Även jobben för de runt 1.000 anställda står på spel, och här försöker nu koncernchefen lämna lugnande besked.

”I samband med rekonstruktioner görs ofta personalneddragningar. Men här är det inte alls så. Jag vill verkligen understryka att all personal behövs”, säger Bo Askvik.

 


Innehåll från Verisec InternationalAnnons

Trustscale bygger en molntjänst för betalsäkerhet

Säkerheten är hårt reglerad i betalbranschen och tidigare har varje aktör fått sköta sin tekniska säkerhet med egen personal och infrastruktur. Från och med 2022 tillåter branschorganisationen PCI att dessa kritiska funktioner får outsourcas och köpas in som molntjänst av PCI-certifierade företag.

– Trustscale ombesörjer via koncernbolaget Verisec International och dess internationella verksamheter redan i dag denna tekniska säkerhetsinfrastruktur åt de flesta banker och betalförmedlare i Norden och Baltikum samt i Arabemiraten, Australien och Nya Zeeland. Därför är det ett smidigt och tryggt val för kunden att göra denna resa med oss, säger Anders Henrikson, CEO på Verisec.

Trots att säkerhetsaspekten är vital för företag som arbetar med betallösningar har ansvaret för säkerhetsinfrastrukturen legat hos dem själva, företag för företag och bank för bank. Anders Henrikson, CEO på techföretaget Verisec International, menar att det inte är hållbart då risken för säkerhetshål är stor om det inte byggs på rätt sätt.

– Att öka och säkerställa säkerheten genom att lägga funktionen på tredje part gör den inte bara mer hållbar; en molntjänst kan även skapa bättre skalbarhet och lönsamhet.

Upptäcker onormala mönster

Verisec ombesörjer säkerhetsinfrastruktur åt de flesta banker och betalförmedlare i Norden och Baltikum samt i Arabemiraten, Australien och Nya Zeeland. Skalbar säkerhet och tillit är kärnan i Trustscale-koncernens teknologi- och tjänsteerbjudande. Molntjänsten kommer bland annat att skydda kortuppgifter med hjälp av kryptering för att säkerställa att obehöriga inte kan fånga upp dessa i klartext. Tjänsten validerar även en individs PIN-kod, exempelvis från en kortterminal eller Smartphone. Dessutom kommer Verisec åt stora mängder transaktionsdata och kan på så sätt erbjuda kunder realtidstjänster som kan upptäcka onormala mönster i datatrafiken, mönster som kan tyda på pågående attacker mot betalnätverket.

– Genom att snabbt kunna upptäcka förändringar kommer Verisec kunna blockera trafik från terminaler och telefoner som uppvisar tydliga tecken på bedrägeri. Just nu byggs den här molntjänsten som i sin tur kommer att bestå av ett antal kryptografiska tjänster som används i samband med betalningar – oavsett om det rör sig om klassiska kortbetalningar, mobila betalningar, Apple/Google Pay eller e-commercetransaktioner.

Tar en större del av värdekedjan

Att utveckla en molntjänst innebär enligt Anders Henrikson att Trustscale tar en större del av värdekedjan och inte bara ansvarar för drift utan även all löpande förvaltning och förändringshantering.

– Bedrägeri inom onlinebetalningar har vuxit kraftigt de senaste åren och Trustscale tänker bidra till att vända på denna trend. 

FAKTA:

Trustscale erbjuder kryptografiska tjänster som skyddar data, digitala identiteter och betaltransaktioner. Målet är att Trustscales molntjänst ska bli tillgängliga för många olika vertikalmarknader via enkla API:er. På detta sätt höjer vi säkerheten i samhället i stort.

www.verisecint.com 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Verisec International och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?