Annons

Ägarna kan inte skjuta ifrån sig ansvaret

2020 ser ut att bli ett svart år för jämställdheten i toppskiktet för bolagen på Stockholmsbörsen, visar en granskning som Dagens industri genomfört i veckan

Av alla de nya bolag som gjort eller står redo att göra börsdebut har endast ett par kvinnlig vd. Lika illa är det på ordförandeposterna i debutanterna på börslistorna.

Foto:Mostphotos

 

När Dagens industri pratar med stora mäktiga ägarinstitutioner som Alecta, AMF och Robur om den problematiska utvecklingen är de snabba med att lägga ansvarsfrågan för jämställdhetsarbete på de investmentbanker som är rådgivare vid noteringarna. Även börsoperatören Nasdaq får sig en släng av sleven.

”Vi har uppmärksammat att jämställdhet varit en påtaglig brist vid nya noteringar de senaste åren och är starkt kritiska till det – bland annat har vi uppmanat rådgivare och riskkapitalbolag som arbetar med börsintroduktioner att se över styrelsesammansättningen och ge rekommendationer inför notering”, säger Carina Silberg, chef för ägarstyrning och hållbarhet på Alecta.

Anders Oscarsson ägaransvarig på AMF är inne på samma spår när han kommenterar frågan för Dagens industri:

”Vi har tillsammans med andra institutionella ägare varit tydliga med våra krav. Vi har gått ut och uppmanat rådgivare (investmentbanker, Di:s anm.) att sätta fokus på frågan, och sagt att vi vill att Nasdaq lägger in jämställda styrelser som en del i noteringsprocessen.”

Det är givetvis bra att dessa makt­institutioner agerar, men frågan är om de inte gör det lite väl lätt för sig?

Ägarfrågan är nämligen central och då kan inte pensionsbolag som AMF, Alecta eller andra jättar skjuta ifrån sig ansvaret till investmentbanker och börsoperatörer.

Jämställdheten i bolagsledningarna kokar nämligen ned till hur ägarna, oavsett om de heter AMF, Robur och Alecta eller Wallenberg, Stenbeck eller Lundberg, vill att deras bolag ska ledas och hur de investerar sina miljarder. I slutänden är det sedan enbart upp till företagens ägare snarare än investmentbanker eller börsoperatörer att bestämma vilken styrelse och vd som är bäst för att nå framgång och hög avkastning på investerat kapital.

Ska det svenska näringslivet blomstra behöver all kompetens tas till vara när makten över morgondagens näringsliv formas.

På Dagens industri har vi den 8 mars varje år sedan 2007 publicerat en förstasida med en ögonblicksbild över fördelningen av manliga och kvinnliga börs-vd:ar.

Utvecklingen har visserligen gått framåt, men det är med snigelfart. I mars 2020 var andelen kvinnliga börstoppar 10,7 procent, ett litet myrsteg från 9,1 procent året innan.

Men bland de nya bolag som nu gör entré är det alltså riktigt risigt ställt med jämställdheten och det behövs ändras på om näringslivet ska utvecklas på bästa sätt. 

För ska jämställdhetsarbetet öka tempot från snigelfart till en gasells hastighet så handlar det ytterst om att man från ägarhåll på allvar tar makten över att det exekutiva ansvaret fördelas bättre mellan kvinnor och män inom såväl stora som små företag, på och utanför börsen.

Jonas Jonsson, redaktionschef Dagens industri

Detta är en artikel från Di:s analysredaktion. Dagens industris journalister måste rapportera privata aktieinköp till ansvarig utgivare, och innehavet får säljas tidigast efter en månad.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera