ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

”Sofistikerat brottsligt system” i bygge där ÅF levererat

BUENOS AIRES. Det svenska teknikkonsultföretaget ÅF anklagas av brasilianska federala åklagare för inblandning i en omfattande korruptionshärva som omfattar Brasiliens förre president Michel Temer.

Den federala åklagarmyndigheten i Rio de Janeiro, Procuradoria da República, skriver på sin hemsida att man har ”identifierat ett sofistikerat brottsligt system för betalning av mutor” i samband med elektromekaniska kontrakt för kärnkraftverket Angra 3 väster om Rio de Janeiro.

Förutom ett stort antal politiker och andra personer pekar åklagarmyndigheten tre företag som inblandade: ÅF Consult Ltd, ÅF:s brasilianska dotterbolag, samt de två brasilianska ingenjörsföretagen Engevix och Argeplan. Bolagen uppges ha samarbetat för att genomföra arbetena på kärnkraftverket.

Åklagarna, som ligger bakom gripandet av Michel Temer, hävdar att denne har tagit emot 1,09 miljoner real, 2,6 miljoner kronor, i mutor i samband med kontrakten för det pågående bygget av Angra 3.

I utbyte ska bolagen ha fått stora beställningar från statliga energibolaget Eletronuclear, som äger kärnkraftsanläggningen, hävdar åklagarna.

Mutorna till den förre presidenten ska, enligt åklagarna, ha betalats med en militär överste som mellanhand. Översten uppges ha kontaktat Engevix för att få utbetalningen till stånd. 

Enligt uppgifter i brasilianska medier har chefen för Engevix ingått ett samarbete med åklagarna för att försöka minimera sitt kommande fängelsestraff.

Enligt ett pressmeddelande från ÅF i maj 2012 uppgick ordersumman för kontrakten relaterade till kärnkraftverket Angra 3 till 700 miljoner kronor.

Cathrine Sandegren, kommunikationschef på ÅF vill inte låta sig intervjuas av Di, men skriver i ett mejl:

”Vi kommentarer inte en pågående utredning. Men det har tidigare gjorts en oberoende utredning av ÅF:s dotterbolag i förbindelse med kontraktet för Angra 3, där man har avfärdat att det skulle vara några felaktigheter.”

Åklagarna hävdar att den förre presidenten har varit ledare för en ”kriminell organisation” som har samlat in mutor för 1,8 miljarder real, 4,4 miljarder kronor i samband med olika byggprojekt, varav kärnkraftsreaktorn Angra 3 bara är ett.

Michel Temer greps av beväpnad polis då han på torsdagen färdades i sin bil i São Paulo.

Under Temers knappt tvååriga presidentperiod har flera anklagelser om mutbrott riktats mot honom.

Gripandet av Michel Temer kan få politiska konsekvenser som kan påverka landets ekonomi. Han är en av de mest inflytelserika ledarna i Brasiliens största politiska parti, PMBD. 

President Bolsonaro behöver stöd från bland annat PMBD för att få igenom sin föreslagna reformering av det ytterst generösa brasilianska pensionssystemet. De snabbt växande pensionskostnaderna ses som ett av de största hoten mot landets finansiella stabilitet. Med Temer i fängelse riskerar intresset från PMBD:s sida att stötta presidenten i den här kontroversiella frågan att svalna, befarar en del politiska bedömare. 

Börsen i São Paulo, som nådde all-time high i måndags, rasade på torsdagen efter beskedet att Michel Temer gripits. Kurserna var som mest nere med 3,7 procent, men återhämtade sig sedan och nådde minus 1,3 procent vid stängningen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer