1515
Annons

Africa Resuorces går på lågvarv – sänker sin burnrate

Africa Resources, som utvinner rådiamanter i floder i Demokratiska Republiken Kongo, meddelar att bolagets diamantutvecklingsverksamhet, DRC, för tillfället ”går på sparlåga”. Viruspandemin har drabbat verksamheten och bolaget har dragit ned kostnaderna till ett minimum med målet om att ha en ”burnrate” under 50.000 kronor per månad.

Det framgår av ett pressmeddelande. 

Innan pandemin slog till har Africa Resources gått på lågvarv med anledning av att den pågående regnperioden varit ovanligt kraftfull. Ledningen planerade att påbörja utvinning av diamanter i normal takt från och med andra halvan av april då regnperioden närmar sig sitt slutskede. 

”/…/Alla förberedelser är gjorda och maskinerna är på plats och klara för uppstart på licensen längs med Kasai-floden”, heter det. Som lök på laxen har nu covid-19 satt ytterligare käppar i hjulet för diamantutvinnaren.

I samband med pandemin har myndigheter i landet temporärt stängt av möjligheten att resa mellan olika provinser. Detta slår mot verksamheten eftersom varken personal eller diamanter kommer till eller från Kasai-provinsen. 

Vidare går diamantauktionsverksamheten och diamantindustrin i allmänhet även dem på sparlåga då avsaknaden av auktioner råder medan olika aktörer inom industrin är i karantän, vilket medfört att det normala flödet av diamanter stannat av. 

”Koncernen har dragit ned kostnaderna till ett minimum för att hantera och minimera utflödet av likviditet och har i dagsläget en ”burnrate” under 50.000 kronor per månad. Baserat på den slimmade organisationen och den låga kostnadskostymen bedömer vi oss stå väl rustade att hantera rådande omständigheter under hela 2020 om detta mot förmodan skulle behövas”, kommenterar vd Thomas Häggkvist i pressmeddelandet. 

Sedan årsskiftet har aktien fallit drygt 44 procent. På fredagen handlades den oförändrat till 2:42 kronor med knappt någon handel. 

Innehåll från ShibuyaAnnons

Är din känsliga data skyddad från insyn av främmande makt?

Shibuyas VD, Christina Backlund
Shibuyas VD, Christina Backlund

Banker, försäkringsbolag, företag – alla har data extremt känsliga för insyn från obehöriga. Alla bär själva ansvaret för att dessa data skyddas enligt Sveriges och EU:s lagar. Men vad gäller när vissa uppgifter lagras i molntjänster, ofta i USA, där amerikanska myndigheter har rätt att ta del av uppgifterna? Hur vet du att du inte bryter mot lagen i en ständigt skiftande digital, global värld? 

Idag finns inget överordnat avtal mellan EU och USA som reglerar lagring och hantering av kund- och brukardata. Olika domar har visat att tidigare dataöverföringsavtal inte hållit juridiskt, och bedömare menar att detsamma kommer gälla nuvarande förslag.

Omvärldens säkerhetspolitiska läge och en frånvarande lagstiftning vad gäller insyn från främmande makt gör dataskyddsfrågan extra het i dessa tider. Vågar man fortsätta digitalisera sin verksamhet trots den osäkra situationen?

Ovisshet och oro går att rå på

– Visst finns det en oro kring dessa frågor hos många verksamheter idag just för att digitaliseringen går så snabbt och adresserar så många olika delar av en verksamhet. Men det finns sätt att fortsätta digitaliseringen trots osäkerheten, säger Christina Backlund, VD på Shibuya, en av Sveriges mest erfarna aktörer vad gäller verksamhetskritisk IT. Du ska inte behöva bryta mot lagen eller riskera att data hamnar i orätta händer. Vi på Shibuya kan det här med säkra kommunikations- och driftslösningar och har kunder inom både privat och offentlig sektor. Hos oss får du hjälp att välja rätt lösningar för dina affärsmål. Det är avgörande att företagsledare och ledare för offentlig sektor i sina vägval tar hänsyn till såväl tekniska och kommersiella aspekter såväl som juridiska. 

- Shibuya har en unik position på marknaden, fortsätter hon. Tack vare vårt helsvenska ägande, våra egna datahallar och vår långa erfarenhet av IT-drift, kan vi garantera säkra lösningar och att kund- och brukardata stannar i Sverige, utan någon insyn från främmande makt. 

Framtidssäkra hybridlösningar är vägen framåt

Så vad kan företag som är osäkra göra? 

– Kontakta oss. Vi kan erbjuda framtidssäkrade hybridlösningar som våra kunder kan bygga vidare på, tryggt förvissade om att de följer lagen och att deras data garanterat blir kvar i Sverige. Vi hjälper dem också att välja rätt när det gäller molntjänster på en strategisk och praktisk nivå, och vi kan erbjuda helsvensk support dygnet runt, året om.  Vår kultur präglas av samarbete och ständigt utbyte av erfarenheter, både internt och med våra kunder men även i vårt breda ekosystem av partners som inkluderar alltifrån tech startups till stora återförsäljare och leverantörer av värdefulla branschlösningar.

Säker IT från Sverige - Shibuya 

Om Shibuya: 

Shibuya ingår i Pulsen Group och är därmed äldst i Sverige på IT. De levererar tjänster inom IT-drift, cloud- och containerteknologi, säkerhet och support, applikationsdrift samt tredjepartsservice.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Shibuya och ej en artikel av Dagens industri

Norge höjer säkerheten vid olje- och gasinstallationer

Norska polisen har vidtagit ett flertal åtgärder för att öka beredskapen runt norska olje- och gasinstallationer, framgår av ett pressmeddelande.

Redan i samband med att Rysslands övergrepp mot Ukraina inleddes den 24 februari ökade polisen beredskapen kring energinäringen, men nu ska den öka ytterligare efter de misstänkta explosionerna som demolerat gasledningarna Nord Stream 1 och 2 i Östersjön.

”Händelsen i Östersjön utgör grund för att utöka och förstärka åtgärderna, men vi kan inte gå närmare in och kommentera enskilda åtgärder. För polisen handlar det om att bidra till att minska sårbarheten och säkra värden i en osäker situation”, säger beredskapschef Tone Vangen.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera