1515

Africa Resuorces går på lågvarv – sänker sin burnrate

Africa Resources, som utvinner rådiamanter i floder i Demokratiska Republiken Kongo, meddelar att bolagets diamantutvecklingsverksamhet, DRC, för tillfället ”går på sparlåga”. Viruspandemin har drabbat verksamheten och bolaget har dragit ned kostnaderna till ett minimum med målet om att ha en ”burnrate” under 50.000 kronor per månad.

Det framgår av ett pressmeddelande. 

Innan pandemin slog till har Africa Resources gått på lågvarv med anledning av att den pågående regnperioden varit ovanligt kraftfull. Ledningen planerade att påbörja utvinning av diamanter i normal takt från och med andra halvan av april då regnperioden närmar sig sitt slutskede. 

”/…/Alla förberedelser är gjorda och maskinerna är på plats och klara för uppstart på licensen längs med Kasai-floden”, heter det. Som lök på laxen har nu covid-19 satt ytterligare käppar i hjulet för diamantutvinnaren.

I samband med pandemin har myndigheter i landet temporärt stängt av möjligheten att resa mellan olika provinser. Detta slår mot verksamheten eftersom varken personal eller diamanter kommer till eller från Kasai-provinsen. 

Vidare går diamantauktionsverksamheten och diamantindustrin i allmänhet även dem på sparlåga då avsaknaden av auktioner råder medan olika aktörer inom industrin är i karantän, vilket medfört att det normala flödet av diamanter stannat av. 

”Koncernen har dragit ned kostnaderna till ett minimum för att hantera och minimera utflödet av likviditet och har i dagsläget en ”burnrate” under 50.000 kronor per månad. Baserat på den slimmade organisationen och den låga kostnadskostymen bedömer vi oss stå väl rustade att hantera rådande omständigheter under hela 2020 om detta mot förmodan skulle behövas”, kommenterar vd Thomas Häggkvist i pressmeddelandet. 

Sedan årsskiftet har aktien fallit drygt 44 procent. På fredagen handlades den oförändrat till 2:42 kronor med knappt någon handel. 


Innehåll från AccountorAnnons

Automatisering frigör tid, höjer kvaliteten och skapar kundvärde

Magnus Högvall och Cecilia Drugge på Accountor
Magnus Högvall och Cecilia Drugge på Accountor

Redovisningsbranschen består av tusentals små företag och några större aktörer, varav Accountor är en. Deras fokus de senaste åren har varit att investera i att digitalisera verksamheten för att leda branschen i rätt riktning samt skapa en jämn och hög kvalitet för sina kunder.
– Jobbar man med redovisning och lön kan det bara bli rätt eller fel. Och det måste vara konstant rätt, säger Magnus Högvall, vd Accountor.

Inne på Accountors kontor får man leta länge och väl för att hitta några pärmar. Digitaliseringsresan har pågått i ett par år och övergått till att successivt bli en naturlig del av verksamheten.

– Våra systemleverantörer och våra kunder blir mer och mer digitala och som tjänsteleverantör är det viktigt att vi responderar på den förändringsprocessen. Vi måste jobba digitalt och hjälpa till att driva utvecklingen, säger Magnus.

– För oss innebär digitaliseringen också en kulturförändring i företaget, vi jobbar tillsammans på ett helt annat sätt än tidigare; robotiseringen och digitaliseringen har resulterat i helt nya arbetsformer. Historiskt har man som konsult ofta suttit ensam och haft hela ansvaret på sina axlar, men med det nya arbetssättet blir man en del av ett team som tillsammans stöttar varandra och delar både framgångar och utmaningar, säger Cecilia Drugge, Head of process improvement.

Accountor har en global koncern i ryggen, och en stor bredd bland sina nästan 300 konsulter. En del av arbetet går ut på att stötta kunden i att använda dagens digitala teknik för sin redovisning, lönehantering och HR.

– Vi vill att det ska vara enkelt att driva företag i Sverige. Bokföring och löner blir hack i skivan för många bolag idag, då kan det vara en stor hjälp att ha en kunnig och pålitlig byrå bakom sig, säger Magnus.

Digitaliseringen – en win-win

Att digitalisera och automatisera vissa processer minskar risken för att det blir fel och skapar därmed en förutsägbarhet, vilket i sin tur blir en stor trygghet för kunden. När enkla – men tidskrävande – arbetsuppgifter automatiseras kan konsulterna dessutom fokusera på att stötta kunden och skapa det värde som kunden efterfrågar.

– Det är en modell som är mycket mer uthållig, trygg och framför allt innebär den en stabil leverans och mindre personberoende, säger Magnus.

– Vi kommer nog aldrig nå vägs ände med den digitala utvecklingen och automatiseringen men vi har kommit en bra bit på väg. Genom att skapa tydliga processer och strukturerade arbetssätt kan vi omfördela tiden och låta de monotona uppgifterna robotiseras. På så vis frigör vi mer tid att göra de roliga arbetsuppgifterna – de som skapar kundvärde. Det är en win-win-situation, avslutar Cecilia.

 

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?