1515
Annons

Afghanistan lovar följa asylavtal

Det afghanska parlamentet har sagt nej till avtalet med Sverige om återtagande av personer som fått nej på sina asylansökningar.
Men justitie- och migrationsminister Morgan Johansson säger att regeringen i Kabul ändå lovar att leva upp till avtalet.

Efter att ha träffat afghanske vice utrikesminister Hekmat Karzai i Stockholm är Johansson (S) trygg med att Afghanistan ska följa avtalets innebörd.

Det är en representant för den afghanska regeringen, en vice utrikesminister. Han säger att de ska stå fast vid de åtaganden de har, och det innebär att vi också då kan genomföra de återresor som vi planerat, säger Johansson till TT. Avtal med EU

Det bilaterala avtalet beskrevs som en stor framgång när det blev klart. Afghanistan åtog sig att ta emot personer som fått avslag på sina asylansökningar, även de som utvisas med tvång. Det kan röra sig om flera tusen personer i slutänden. I oktober hade över 800 afghaner fått avslag som vunnit laga kraft och 36 000 väntade på att få sitt asylärende prövat.

Fast nu har alltså parlamentet sagt nej, vilket kom som en stor överraskning för den svenska regeringen. När det stod klart mullrade Johansson att han vill ha "klara och auktoritativa besked" från regeringen i Kabul.

Nu känner sig Johansson lugnad, efter garantierna från Hekmat Karzai. I botten finns nämligen också ett ramavtal, eller viljeförklaring, om återtagande som EU tecknade med Afghanistan ungefär samtidigt som avtalet med Sverige blev till, i oktober.

Morgan Johansson kan inte svara på om det bilaterala avtalet fortfarande lever, men att det är ramavtalet som gäller tills vidare. Samtidigt är det i praktiken av mindre betydelse, säger han.

I praktiken har nu Afghanistan sagt att man ska leva upp till det här avtalet. Formaliteterna mellan det afghanska parlamentet och den afghanska regeringen är ingen fråga för oss. Det får de reda ut på hemmaplan.

Johansson har även frågat Karzai om också EU-avtalet ska komma upp till avgörande i parlamentet -  men det är fortfarande oklart.

Det får vi se, för det har funnits en sådan diskussion i Afghanistan, men det är ingenting som vi styr över.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?