1515

Affärsvärlden: Clas Ohlsons ras överdrivet - köp

Köp Clas Ohlson och Recipharm, avvakta med HMS Networks och sälj kredithanteringsbolaget Hoist, de råden ger Affärsvärlden i sitt senaste nummer.

Lotta Lyrå, vd för Clas Ohlson.
Lotta Lyrå, vd för Clas Ohlson.

Kursfallet i Clas Ohlson, som tappat 55 procent sedan toppen i augusti förra året, bedöms vara överdrivet. Om bolaget når de finansiella mål om en organisk tillväxt på 5 procent under närmast fem åren står aktien i 123 kronor vid p/e 14, motsvarande 62 procents kursuppgång, skriver tidningen.

Affärsvärlden noterar samtidigt att Clas Ohlson har halkat efter inom e-handeln, "något ironiskt eftersom bolagets ursprung är distanshandel". De påpekar också att tillväxtinitiativen utanför Norden inte har burit frukt.

Recipharm får köpråd med riktkurs 155 kronor. Rapporten för det första kvartalet ser ut att bli en vändpunkt för bolaget efter en tung period.

"Stora investeringar under de senaste åren betalar sig från i år. Borträknat fjolårets genomklappning har bolaget fördubblat omsättningen på fem år och nått en snittmarginal kring 9 procent", skriver Affärsvärlden.

Hoist ger vid dagens kurs mer risk än potential och rekommendationen blir sälj. Sötebrödsdagarna för Europas skuldköpare toppar sannolikt snart, och frågan blir därför enligt Affärsvärlden om ett betydligt större Hoist klarar att övervintra med fokus på att inkassera, strategin som bolaget klarade sig med under förra finanskrisen.

"De senaste veckorna har Italien skakat till, efter framgångar för euroskeptiska partier i valet. Att de har ens ett uns chans att rubba lagstiftning och branschpraxis kring vem som får betalt inom finanssystemet är ett hot mot skuldköpare av italienska bankfordringar, såsom Hoist och Intrum", skriver tidningen.

HMS Networks har gått starkt på börsen och rider på flera megatrender som automatisering och IoT, Internet of Things. Men en historiskt hög värdering kombinerat med flaskhalsar i leveranskedjan bör aktien gå att plocka upp på lägre nivåer.


Innehåll från PayerAnnons

Så minskade ekonomiavdelningen sin tid för betalningsprocesser med 80% tack vare Payer

2019 valde United Spaces att skriva avtal med Payer, en startup inom B2B-betalningar, för att lösa betalningar för sina medlemmar på coworking-kontor i Sverige. Nu expanderar United Spaces med fem nya kontor i landet och i centrum finns en betalningslösning som kraftigt har reducerat kostnaderna för finansavdelningen.

Samarbetet mellan de två bolagen startade när United Spaces sonderade marknaden för en partner som både kunde designa men också processa betalningsflöden inom B2B. Kravet var att göra kundupplevelsen riktigt bra för sina medlemmar men också att lösa den manuella hanteringen av fakturering på ekonomiavdelningen.

Den tekniska lösningen var en integration av Payers API-plattform med United Spaces mobila medlemsapp men också med deras bokföringssystem Fortnox. Resultatet efter ett års samarbete överraskade Joakim Helbig, CFO på United Spaces.

– Det fanns en tid innan och efter Payer. Resultatet efter att vi implementerade Payers plattform har varit fantastiskt för ekonomiavdelningen. Vi spenderar nu 80% mindre tid på betalningshantering och inkassering. Utöver det betalas fakturor av våra medlemmar 30% fortare. Det är ett klart bevis att vi har lyckats lyfta betalningsupplevelsen till en riktigt hög nivå, säger han.

Blir långsiktig partner

Nu när United Spaces expanderar över landet, från fyra till totalt nio kontor har, de valt Payer som en långsiktig partner. Det tionde coworkingstället öppnar under hösten.

– Jag tror att det här systemet som vi har byggt tillsammans med Payer kan fungera som en mall för framtidens finansavdelning. Digitalisering och automatisering är menat att göra arbetslivet enklare och effektivt. Vi har uppnått just det och mycket mer med Payer. Det finns ingen anledning att hålla fast vid manuella processer för att fakturera, monitorera och bokföra när det kan skötas helt automatiskt. Nu när vi expanderar vill vi fortsätta resan med Payer, säger Joakim Helbig.

Peder Berge är VD och grundare av Payer.

– Vi är förstås otroligt glada att vi har fått utökat förtroende av United Spaces i deras fortsatta expansion. Vi har jobbat hårt för att få till detaljerna i betalningslösningen och det har burit frukt. Magi skapas genom hårt arbete och resultaten som vi har uppnått med United Spaces talar för sig själv. Vi ser fram emot att hjälpa flera svenska bolag att bli mer effektiva, få bättre kassaflöde och få högre marginaler, säger han. 

 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?