ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Affärsmannen Bengt Sjöberg har avlidit

  • Foto: Amanda Lindgren

Den Hongkongbaserade affärsmannen Bengt Sjöberg gick bort på tisdag morgon efter lång tids kamp mot lungcancer. Förra året donerade han huvuddelen av sin förmögenhet – 2 miljarder kronor – till cancerforskning.

”Jag är inte rädd för att dö”, sa Bengt Sjöberg när jag träffade honom i hans hem i Hongkong förra året. Han genomgick då omfattande behandlingar för att övervinna cancern som hade utvecklats till stadie 4.

Jag minns hur han satt tillbakalutad i sin fåtölj och blickade ut över en grönskande dal och ett eldträd med sprakande röda blommor utanför fönstret. Han talade med lugn röst, och då och då bröt en hostattack genom. Hans lilla hund, en vit pekines, tassade runt på golvet och hans fru Jirapa bjöd på kaffe och kakor. 

”Men det är irriterande. Jag har ju pengar så jag kan resa över hela världen och behandla cancern. Så det vore ju sjutton också om jag inte kan bli av med den. Men det är en utmaning. Man kan inte alltid lösa allt bara för att man har pengar.”

Bengt Sjöberg föddes i oktober 1949 och växte upp på en gård utanför Lysekil. Hans pappa var bonde, och Bengt och hans tre bröder hjälpte alla till på gården. Men snart kände han hur världens äventyr lockade och efter avslutade studier i teknik och ekonomi tog han jobb på handelssekreterarkontor i Europa och Mellanöstern.

Det stora steget kom 1977 när han som 28-åring rekryterades till Hongkong och logistikbolaget Schenker-ASG, ett svensk-tyskt joint venture. Det var där, i den i dag forna brittiska kolonin, som han skulle bygga upp sin förmögenhet. Hongkong förblev också han hem de kommande 40 åren. Efter turbulenta svängningar tog han över Östasien-verksamheten för transportbolaget Asia Pacific Cargo, med rötter i gamla ASG, som han sedermera sålde till japanska Nippon Express. Han hade också omfattande investeringar inom fastighets, hotell- och finansbranschen och var storägare i Volvo Lastvagnar och H&M.

För drygt ett år sedan diagnostiserades Bengt Sjöberg med lungcancer. Den var då redan långt framskriden och hade spridit sig i lungorna.

”Prognosen är skitdålig”, konstaterar han torrt under vår intervju.

Nu började ett nytt kapitel i hans liv. En kamp. Men inte bara mot hans egen cancer, utan mot allas. Successivt, medan han började genomgå cellgiftbehandling för att ta kål på sjukdomen som växte där inne, bestämde han sig för att skänka sin förmögenhet till välgörenhet. Det var en tanke han funderat över länge. Redan tidigare hade hans företag APC skänkt 3-5 procent av årsvinsten till olika välgörenhetsprojekt, men nu tog han steget fullt ut.

Resultatet blev en donation på 2 miljarder kronor – nästan hela hans förmögenhet – till den nystartade Sjöbergsstiftelsen, med säte i Lysekil och i syfte att stödja cancerforskningen. Det är den enskilt största donationen i Sveriges historia omräknat i dagens pengar, till och med större än Alfred Nobels arv från 1895.

”Jag hoppas kunna hjälpa andra människor”, sa han under vår intervju.

”Om jag kan hjälpa mig själv, det vet jag inte. Jag är ju bara en person. Jag hoppas att det inte är för sent. Men det får man ju se.”

Bengt Sjöberg genomgick omfattande behandlingar på kliniker i flera olika länder – Hongkong, Sverige, Tyskland och USA – för att bekämpa cancern, både konventionella och icke-konventionella behandlingsmetoder. Strax efter jul genomgick han en svår hjärnoperation på Sahlgrenska universitetssjukhus för att ta bort en stor tumör innanför pannloben, varpå flera komplikationer uppstod. Han avled tisdag natt i Göteborg med sin familj närvarande. Han blev 67 år.

Fick lungcancer – skänker 2 miljarder till forskning

"Jag är inte rädd för att dö"

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies