Annons

Affärsmannen Bengt Sjöberg har avlidit

Den Hongkongbaserade affärsmannen Bengt Sjöberg gick bort på tisdag morgon efter lång tids kamp mot lungcancer. Förra året donerade han huvuddelen av sin förmögenhet – 2 miljarder kronor – till cancerforskning.

Bild:Amanda Lindgren

”Jag är inte rädd för att dö”, sa Bengt Sjöberg när jag träffade honom i hans hem i Hongkong förra året. Han genomgick då omfattande behandlingar för att övervinna cancern som hade utvecklats till stadie 4.

Jag minns hur han satt tillbakalutad i sin fåtölj och blickade ut över en grönskande dal och ett eldträd med sprakande röda blommor utanför fönstret. Han talade med lugn röst, och då och då bröt en hostattack genom. Hans lilla hund, en vit pekines, tassade runt på golvet och hans fru Jirapa bjöd på kaffe och kakor. 

”Men det är irriterande. Jag har ju pengar så jag kan resa över hela världen och behandla cancern. Så det vore ju sjutton också om jag inte kan bli av med den. Men det är en utmaning. Man kan inte alltid lösa allt bara för att man har pengar.”

Bengt Sjöberg föddes i oktober 1949 och växte upp på en gård utanför Lysekil. Hans pappa var bonde, och Bengt och hans tre bröder hjälpte alla till på gården. Men snart kände han hur världens äventyr lockade och efter avslutade studier i teknik och ekonomi tog han jobb på handelssekreterarkontor i Europa och Mellanöstern.

Det stora steget kom 1977 när han som 28-åring rekryterades till Hongkong och logistikbolaget Schenker-ASG, ett svensk-tyskt joint venture. Det var där, i den i dag forna brittiska kolonin, som han skulle bygga upp sin förmögenhet. Hongkong förblev också han hem de kommande 40 åren. Efter turbulenta svängningar tog han över Östasien-verksamheten för transportbolaget Asia Pacific Cargo, med rötter i gamla ASG, som han sedermera sålde till japanska Nippon Express. Han hade också omfattande investeringar inom fastighets, hotell- och finansbranschen och var storägare i Volvo Lastvagnar och H&M.

För drygt ett år sedan diagnostiserades Bengt Sjöberg med lungcancer. Den var då redan långt framskriden och hade spridit sig i lungorna.

”Prognosen är skitdålig”, konstaterar han torrt under vår intervju.

Nu började ett nytt kapitel i hans liv. En kamp. Men inte bara mot hans egen cancer, utan mot allas. Successivt, medan han började genomgå cellgiftbehandling för att ta kål på sjukdomen som växte där inne, bestämde han sig för att skänka sin förmögenhet till välgörenhet. Det var en tanke han funderat över länge. Redan tidigare hade hans företag APC skänkt 3-5 procent av årsvinsten till olika välgörenhetsprojekt, men nu tog han steget fullt ut.

Resultatet blev en donation på 2 miljarder kronor – nästan hela hans förmögenhet – till den nystartade Sjöbergsstiftelsen, med säte i Lysekil och i syfte att stödja cancerforskningen. Det är den enskilt största donationen i Sveriges historia omräknat i dagens pengar, till och med större än Alfred Nobels arv från 1895.

”Jag hoppas kunna hjälpa andra människor”, sa han under vår intervju.

”Om jag kan hjälpa mig själv, det vet jag inte. Jag är ju bara en person. Jag hoppas att det inte är för sent. Men det får man ju se.”

Bengt Sjöberg genomgick omfattande behandlingar på kliniker i flera olika länder – Hongkong, Sverige, Tyskland och USA – för att bekämpa cancern, både konventionella och icke-konventionella behandlingsmetoder. Strax efter jul genomgick han en svår hjärnoperation på Sahlgrenska universitetssjukhus för att ta bort en stor tumör innanför pannloben, varpå flera komplikationer uppstod. Han avled tisdag natt i Göteborg med sin familj närvarande. Han blev 67 år.

Fick lungcancer – skänker 2 miljarder till forskning

"Jag är inte rädd för att dö"


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från SwedbankAnnons

Klimatomställningen i skarpt fokus för Swedbanks fondbolag

Liza Jonson, vd Swedbank Robur.
Liza Jonson, vd Swedbank Robur.

Takten i klimatomställningen måste öka, och vi behöver driva på och stötta varandra för att hitta nya vägar som skyndar på omställningen till ett mer hållbart samhälle. Det menar Liza Jonson, vd på Swedbank Robur. 

För fem år sedan enades världens länder om Parisavtalet, en överenskommelse för att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader. För att nå dit behöver världens utsläpp av växthusgaser halveras till år 2030 och nå netto noll till år 2050. De åtaganden som gjorts hittills för att bromsa klimatförändringen räcker dock inte för att uppnå målen. Nya lösningar krävs och behovet av investeringar är stort. 

- Finansbranschen är kopplingen mellan investerarna och den reella ekonomin, och företag inom finansbranschen har ett stort ansvar att tillsammans driva på omställningen, säger Liza Jonson.

Ambitiösa och tuffa mål krävs för att driva utvecklingen framåt 

Som Sveriges största fondbolag med drygt 1000 miljarder i förvaltat fondkapital och fyra miljoner kunder, har Swedbank Robur satt ambitiösa mål i sin egen klimatstrategi. De övergripande målen är att bolagets förvaltade fondkapital ska vara i linje med Parisavtalet redan år 2025, och koldioxidneutralt år 2040. I september lanserade man också flera fonder, säkerställda att förvaltas i linje med Parisavtalet. Förvaltningsmetoden och ramverket bakom klassificeringen är framtagen utifrån etablerade branschmetoder, gjorda av en expertkommitté inom EU Sustainable Finance. 

- Vi vill vara en finansiell aktör som tar tydlig ställning i frågor som berör våra kunder, investeringar och samhället. Klimatet är en sådan fråga och vi har medvetet valt att själva sätta ännu tuffare mål än Parisavtalets. Vår vision är att bli världsledare i hållbart värdeskapande, då måste vi våga sporra både oss själva och branschen. En klassificering av en fond som ’Paris Aligned’ är en viktig del i detta, säger Liza Jonson.

Förvaltar fonder i linje med Parisavtalet

Olika vägar – samma övergripande mål 

Liza Jonson understryker vikten av att våga vara en aktiv del i förändringen och lyfter fram omställningsfonder som ett exempel. Där är strategin att investera för att stötta bolag och branscher att ställa om till en mer hållbar verksamhet.

- För att snabba upp takten måste vi som investerare våga att ta olika vägar, samarbeta och vara transparenta. Hållbarhet är ingen tävling utan handlar om vad vi tillsammans har både en möjlighet och ett ansvar att bidra till, säger Liza Jonson. 

Hittills har hållbart sparande oftast handlat om att välja bort företag och sektorer. Men Liza Jonson menar att det idag finns både ett behov och ett intresse av att istället aktivt välja in företag som kanske inte är så hållbara idag, men som har en tydlig omställningsagenda. 

- För oss som investerare är det viktigt att vi ser att företagen har en tydlig plan för sin omställning. Har man inte det blir man ganska snart ointressanta för investerare, säger Liza Jonson. 

Vill du veta mer om hur Swedbank Robur arbetar med hållbarhet? Ta reda på mer här. 

Fakta: Swedbank Robur

Förvaltningsmetoden som Swedbank Robur har tagit fram baseras på regelverket för EU Sustainable Finance klimatbenchmark. Sammanfattningsvis handlar det om ett antal punkter en fond måste uppfylla, där utsläppen av växthusgaser är det centrala. Fonden ska bland annat ha minst 50 procent lägre koldioxidavtryck än sitt jämförelseindex, alltså marknaden som helhet. Vidare behöver utsläppen minska med 7 procent årligen, vilket är i takt med utfasningen av fossila bränslen enligt Parisavtalet. 

Riskinformation

Vi vill påminna om att historisk avkastning inte garanterar avkastning i framtiden. Värdet på fonder kan både minska och öka och det är inte säkert att du får tillbaka alla pengar som du har satt in. En fond med riskklass 6-7 kan på grund av sin sammansättning och använda förvaltningsmetoder minska och öka kraftigt i värde. Du hittar faktablad, informationsbroschyr och fondbestämmelser under respektive fond på swedbank.se/fondlista eller hos din återförsäljare.

 

Mer från Swedbank

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Swedbank och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?