ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

AfD:s partiledare lämnar

Frauke Petry, en av det högerpopulistiska AfD:s partiledare, kommer inte att ta sin plats i partiets grupp i förbundsdagen. Istället blir hon politisk vilde i parlamentet.

Det meddelade hon på en kaotisk presskonferens dagen efter partiets stora framgång i valet.

AfD har tidigare skakats av interna stridigheter. Och direkt efter söndagens valframgång exploderade en ny konflikt i segerrusiga sympatisörers ansikte. Frauke Petry meddelade att hon ”efter långt övervägande” väljer att inte ta plats i AfD:s partigrupp i förbundsdagen. Istället avser hon att sitta i förbundsdagen som oberoende ledamot.

Frauke Petry vill att partiet ska sikta på regeringsmakten i nästa val, medan andra i partiet vill fortsätta som oppositionsparti. Partiledaren har successivt marginaliserats, uppger nyhetsbyrån AP.

Vid en presskonferens på måndagsmorgonen sa hon att ett ”anarkistiskt” parti kan vara framgångsrikt i opposition, men kan inte framstå som ett trovärdigt regeringsalternativ för väljare.

”Jag tycker att vi i dag ska vara öppna med att det finns oenighet om AfD:s politik”, sa hon.

Inför ett stort pressuppbåd förklarade hon att hon inte tänkte svara på några frågor och lämnade partikamraterna på podiet. En partikollega protesterade, men fick inte Frauke Petry att återvända.

Partiets toppkandidater i valet var Alice Weidel och Alexander Gauland.
AfD fick 12,6 procent av rösterna i valet.

Fotnot: I en tidigare version av denna artikel uppgavs att Frauke Petry inte tänker inta sin parlamentsplats. Korrekt är att hon inte avser att ingå i AfD:s partigrupp i förbundsdagen.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies