1515
Annons

AF väntar sig sjunkande arbetslöshet

Jobben fortsätter att bli fler, men tempot växlar ned något. En dämpad konjunktur men också brist på arbetskraft drar ned rekryteringsplanerna, bedömer Arbetsförmedlingen.

Bild:TT

”Vi har en urstark arbetsmarknad. Samtidigt ser vi att den är tudelad”, säger Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg.

Arbetslösheten sjunker ytterligare något från 7 procent i år till 6,8 procent nästa år. 2018 väntas den vända försiktigt uppåt igen, på grund av att gruppen arbetssökande får ett stort tillskott av det ökande antalet nyanlända.

Samtidigt växlar den höga jobbtillväxten ned något. Jobben blir dryga 70.000 fler under helåret 2016. De kommande två åren ökar sysselsättningen med omkring 55.000 respektive 45.000 jobb, enligt Arbetsförmedlingens prognos.

Som av en händelse motsvarar de nyanländas förväntade tillskott till arbetskraften ganska precis antalet nya jobb de kommande två åren.

Arbetskraftsbrist, att arbetsgivarna inte hittar den kompetens de söker, drar samtidigt ned anställningsplanerna bedömer myndigheten. Nära tre av fyra arbetslösa hör redan idag till så kallade utsatta grupper med lång väg till ett jobb, främst nyanlända och lågutbildade, och andelen väntas växa ytterligare ett snäpp de kommande åren.

Han betonar att utbildningsinsatser i samarbete med kommuner i kombination subventionerade olika anställningsformer är viktiga verktyg när antalet nyanlända under nästa år snabbt börjar öka hos Arbetsförmedlingen. Men Mikael Sjöberg vänder sig också till arbetsgivare, som han tycker bör tänka efter om de kan tänka sig anställa med lite lägre kvalifikationskrav.

”Arbetsgivarna ställer höga krav på dem som de vill anställa. Det bidrar till att vi har en växande grupp som står långt ifrån arbetsmarknaden.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?