1515
Annons

ÅF tar sydafrikansk order värd upp till 175 miljoner

ÅF har tillsammans med joint venture-partnern Wood (före detta Amec) tecknat avtal med den sydafrikanska pappersmassatillverkaren Sappi om kapacitetsökning och minskad miljöbelastning från dess massabruk Saiccor Mill i Sydafrika, och beräknar projektet till 320.000 timmar tills det färdigställs under tredje kvartalet 2020.

Det framgår av ett pressmeddelande, där det uppges att bruket är världens största tillverkare av så kallad dissolvingmassa, en massa som används till bland annat textilmaterialen viskos och lyocell.

Mikael Fränckel, chef för ÅF:s affärsområde Process Industry, uppger till Nyhetsbyrån Direkt att ÅF och Wood delar ungefär lika på timmarna, och att avtalet därmed innebär intäkter på 150-175 miljoner kronor för ÅF under avtalstiden.

En stor del av intäkterna ligger i början av perioden tack vare ÅF:s projektledaransvar, och lönsamheten ligger i linje med bolagets mål om en rörelsemarginal på 10 procent, säger han också.

Avtalet är ett så kallat EPCM-avtal där ÅF ansvarar för projektering, inköp, konstruktion och projektledning.

Beteckningen för tankarna till ABB:s EPC-avtal, som ABB har övergett på grund av hög risknivå. Någon större rädsla för risken med det stora ansvaret hyser Mikael Fränckel dock inte: ÅF känner både samarbetspartnern och kunden väl sedan två tidigare liknande stora projekt, säger han.

Affärsområdeschefen betonar även att projektet, som är ÅF:s största hittills inom pappers- och massabranschen, är ett bra exempel på ÅF:s i höstas sjösatta strategi, som innebär att bolaget ska "klättra högre i värdekedjan", det vill säga ta mer helhetsansvar och fokusera på kompletta projekt. Så har visserligen gjorts även tidigare gentemot Sappi, men nu görs det enligt honom på ett mer uttalat sätt.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?