Annons

af Jochnick: Risk för alltför hög optimism på bomarknaden

Det är svårt att bedöma om faktisk och planerad nyproduktion av bostäder motsvaras av efterfrågan och det finns en risk för att både efterfrågan och utbud baseras på alltför optimistiska förväntningar.

Kerstin af Jochnick.
Kerstin af Jochnick.Bild:Joey Abrait

Det sade förste vice riksbankschef Kerstin af Jochnick vid det penningpolitiska mötet den 25 oktober, enligt mötesprotokollet.

Hon noterade att det i så fall kan byggas för många, eller för dyra, bostäder i relation till hushållens långsiktiga inkomstutveckling. Om utbudet av nya bostäder inte skulle matcha efterfrågan från de grupper och regioner som är i stort behov av bostäder kan det få flera konsekvenser.

"Ett ökat gap mellan utbud och efterfrågan kan leda till prisfall på bostäder. En inbromsning av bostadsbyggandet kan dessutom bidra till att förstärka en framtida lågkonjunktur. Det finns därför stor anledning att noga följa utvecklingen på bostadsmarknaden", sade Kerstin af Jochnick.

Hon tillade att det höga bostadsbyggandet reser frågor om risker för det finansiella systemet.

"Risker med överproduktion av bostäder och bostadsprisfall hänger nära samman med kredittillväxt, skuldsättning och finansiell stabilitet", sade hon.

Mot bakgrund av att svenska banker svarar för cirka 70 procent av bostadsfinansieringen och att en inte oväsentlig del av finansieringen sker genom säkerställda obligationer i utländsk valuta skulle problem på bostadsmarknaden också kunna fortplanta sig till det finansiella systemet.

En långsiktigt hållbar utveckling i svensk ekonomi förutsätter, enligt Kerstin af Jochnick därför en kombination av åtgärder inom flera politikområden.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?