1515
Annons

AF-chefen: Vi klarar miljardbesparingar

Stor osäkerhet råder kring Arbetsförmedlingens framtid. Allianspartierna vill drastiskt banta verksamheten och nu finns en budget som innebär miljardbesparingar.

”Vi klarar det”, säger myndighetschefen Mikael Sjöberg i en intervju.

Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg.
Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg.Foto:Fredrik Sandberg/TT

Ingen regering och oklara effekter av den budget som riksdagen nyligen klubbat. Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg kliar sig huvudet. Men oavsett vem som kommer att bestämma, hos AF finns besparingspotential, låter han hälsa, något som inte tillhör vanligheten – att en myndighetschef i samspråk med politikerna säger att här finns pengar att spara.

”Nej, men vi är i ett sånt skick i dag att vi klarar väldigt stora förändringar”, säger Sjöberg.

Med det vill han förstås skicka signalen att det förändringsarbete som Arbetsförmedlingen gått igenom, och som Sjöberg initierat, har gett bra resultat.

”Den har i mångt och mycket kommit väldigt långt. Våra resultat går upp och vi är nu ledande inom digitalisering”, säger Sjöberg.

Förnyelseresan, som den kallas, har som mål att bli ledande på matchning av arbetslösa till jobb. Men just detta, tycker arbetsgivarorganisationer och allianspartierna, har varit ett stort misslyckande. AF förmedlar alldeles för få jobb. Och nu ska myndigheten bantas. En halv miljard kronor låg redan på bordet från S/MP-regeringen. Nu toppas den siffran med ytterligare närmare 400 miljoner kronor i den budget som M/KD, med SD-stöd, fått igenom riksdagen för 2019.

”Vi klarar det. Sen vill Moderaterna dra ner med ytterligare 800 miljoner för 2020. Ja, vi skulle nog kunna klara det också, vi är mycket mer effektiva i dag”, säger Sjöberg som dock gärna ser att just de pengarna återinvesteras i Arbetsförmedlingen i bland annat ett arbete att mer intensivt jobba med de långtidsarbetslösa.

Han är inte direkt orolig för allianspartiernas ambition att "lägga ner Arbetsförmedlingen i sin nuvarande form" och lägga resurserna på att hjälpa långtidsarbetslösa och låta de privata förmedlarna sköta jobbmatchningen. Som myndighetschef vill han dock hålla sig hyfsat politiskt neutral.

”Jag varken vill eller kan kommentera det, det är ett alldeles för litet underlag för att veta vad de verkligen menar. Det kommer att krävas att man verkligen utreder och tänker igenom noga hur man ska göra”, säger han.

”Det finns inget som tyder på att de privata är bättre på matchning än Arbetsförmedlingen, det finns heller ingen forskning som tyder på det”, fortsätter Sjöberg.

Möjligtvis är de privata dyrare, enligt Sjöberg och refererar till externa undersökningar.

”Därför ska man vara försiktig med reformer.”

Mycket ligger redan på privata förmedlare. Arbetsförmedlingen handlar upp privata förmedlingsaktörer och utbildning för närmare sex miljarder kronor, vilket kan jämföras med myndighetens egna anslag kring åtta miljarder kronor.

AF:s viktigaste uppdrag?

”Hålla arbetskraften så nära arbetsmarknaden som möjligt.”

Konkret innebär det att rusta de arbetslösa, matcha dem till jobb och kontrollera/följa upp att de håller sig aktiva. Forskning har visat att passivt bara betala ut ersättning riskerar permanenta arbetslösa för alltid.

Närmast gäller nu att hantera den budgetmässiga ryckigheten som uppstått. M-KD-budgeten kräver av AF, om den ska nås, att banta personalstyrkan med hela 4 500 personer nästa år, men sen kommer myndigheten att direkt efter det behöva nyrekrytera inför 2020, enligt myndighetens egna beräkningar. Det här skapar förstås osäkerhet och är något politikerna inte har förstått, enligt Sjöberg.

”Det här blir ju väldigt dramatiskt för personalen”, säger han och konstaterar att han inte har någon regering på plats att prata med.

”Det absolut sämsta för oss vore ett nyval”, säger Mikael Sjöberg.


Innehåll från Energy Sourcing TechnologyAnnons

”Digital teknik tar elaffären till en helt ny nivå”

Ingen stor omställning sker friktionsfritt – inte heller energiomställningen. Det märks inte minst under senaste två åren men allt från historiskt låga elpriser till historiskt höga elpriser. När spelplanen görs om ändras förutsättningarna för både elproducenter och elkonsumenter och det är extra viktigt att ha koll på sina elinköp så att pris och leverans stämmer.

– De kommande åren kommer att bli tuffa för de som inte har god styrning, kontroll och uppföljning av elinköpet, säger Magnus Kjellin, vd och grundare av Energy Sourcing Technology.

Ta kontroll över din elaffär

Vi befinner oss i ett paradigmskifte som ställer helt nya krav på såväl konsulter, riskhantering och inköp och där de som är mest noggranna och pålästa kommer att klara sig bäst. Det spår Magnus Kjellin och betonar att produktion och konsumtion kommer att gå i otakt under omställningen beroende på allt från politiska beslut, tillståndsprocesser, tillgång till resurser för projektering och byggande, byggande av ny elintensiv industri, vätgasfabriker och elproduktion i form av vindkraft och solkraft.

– En sådan genomgripande förändring som vi står inför i energisystemet kan sakna motsvarighet, säger han.

Samtidigt är upphandling och avtalsuppföljning av elavtal ofta ett eftersatt område. Det handlar inte om kompetensbrist, för den är hög, utan om bristande system- och processtöd. Bristande transparens och reglering har gjort att elinköparen sitter rejält i baksätet samtidigt som elleverantören har full kontroll och insyn.

– Elmarknaden påminner om situationen på aktie-, valuta- och räntemarknaden för kanske 20-30 år sedan efter avreglering, men före finanskriser och myndigheters skärpta regler och tillsyn, säger Magnus Kjellin.

”Stort behov av ökad tillsyn och reglering”

Som kund ska man själv kunna analysera sin egen data för att fatta rätt beslut, och som man sedan kan följa upp. En annan utmaning är att snabbt kunna möta ett förändrat behov, hantera klimatavtryck och rapporteringskrav samt löpande åtgärda avvikelser kring inköp.

– De flesta stora och professionella elleverantörerna har samma goda förutsättningar att vara en bra leverantör. Det avgörande är hur man som köpare utformar avtalen. Oftast lönar det sig bäst att teckna avtal med flera leverantörer, ungefär som många större företag arbetar med fler än en bank.

Energy Sourcing Technology har specialiserat sig på systemstöd för upphandling, styrning och uppföljning inom elinköp. I dag arbetar de gentemot industri och offentlig sektor där elinköp är en stor del av affären.

– Mindre andel baskraft, större andel väderberoende kraft samt elproducentmarknadens successiva utveckling av försäljnings- och prissättningsstrategier kommer att innebära en betydligt mer volatil elmarknad.  Det kommer i sin tur göra uppföljning och kontroll av prissättning mer komplext. Det finns ett stort behov av ökad tillsyn och reglering, säger han.

Många saknar processer för systematisk kontroll och uppföljning

De flesta organisationer, både offentliga och privata aktörer har mycket väl utvecklade upphandlingsprocesser. Samtidigt saknar många organisationer processer för systematisk kontroll och uppföljning av sina avtal under själva avtalstiden.

– Vi vill att bägge parter i en affärsuppgörelse ska ha samma fakta på bordet. Det handlar om rättvisa vilket är själva grundbulten för Energy Sourcing Technology. Hos oss finns både erfarenheten och den digitala tekniken som tar elaffären till en helt ny nivå. Resultatet är besparingar för ditt företag, miljön och samhället.

Så även om elmarknaden just nu kan uppfattas som ett skakigt börsrally från 80-talet har digitaliseringen banat väg för verktyg som kan jämna ut skillnaderna.

– Vi vänder oss till alla bolag som vill ha en transparent affär, ordning och reda utan att för den skull göra avkall på professionell riskhantering och flexibla strategiska lösningar, säger Magnus Kjellin.

Strategi, inköp och kontroll – så får ni digitalt stöd i elaffären 

 

Mer från Energy Sourcing Technology

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Energy Sourcing Technology och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?