1515
Annons

Aerowash ska certifieras av Airbus: ”Intressant fas”

Aerowash, som säljer robotsystem för tvättning av flygplan, har tecknat ett avtal med Airbus som innebär att Aerowash kommer att genomgå en verifieringsprocess med Airbus i två steg.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Först görs en teknisk verifiering av produkten AW 12, och sedan görs en verifiering i operativ miljö. Efter genomförd och godkänd verifieringsprocess kommer Airbus att lägga in AW 12 i underhållsmanualen för Airbus flygplan samt i Airbus verktygs- och utrustningsmanual. Verifieringsprocessen beräknas avslutas under 2018. 

Ni har ingått i ett avtal, men först en verifieringsprocess i två steg, hur ska det tolkas?

"Avtalet innebär att det är en certifieringsprocess med Airbus. Först går vi igenom den tekniska dokumentationen tillsammans. Därefter genomförs tester i en operativ miljö, det vill säga tvättning av flygplan", svarar Niklas Adler på fråga från Nyhetsbyrån Direkt. 

I pressmeddelandet säger du AW 12 kommer ingå i Airbus manualer om inget oförutsett inträffar. Vad kan något oförutsett vara?

"Det är klart om man ingår i ett sådant här avtal så finns avsikten från båda partner att det ska ingå i manualen. Det är själva syftet precis som med exempelvis en ISO-certifiering"

När, och i så fall exakt, får ni betalt från Airbus?

"Nej, det är endast en certifiering".

Bolaget genomförde sin första leverans på tre enheter till Air Canada tidigare i februari i år.

Flyter allt på med de tre robotarna som ni levererat till Air Canada?

"Svar ja". 

Vilket läge ligger Aerowash i nu skulle du själv säga överlag sett till er pågående marknadsutveckling i exempelvis Kina, USA och Europa?

"Det är en sak jag också skulle vilja kommentera väldigt generellt i det här sammanhanget. Jag får säga att vi ligger i en intressant fas, då vi har levererat vårt nya system AW 12 nu. Samtidigt som vi ser ett väldigt brett, och stort intresse på marknaden. Kort sagt, ett bra läge"

Han fortsätter:

"Det är lite som en ketchupflaska. I det att först skakade vi ut en första droppe när vi fick leveransen till Air Canada. Nu försöker vi få en större klick att falla ut. Det går lite i faser helt enkelt".

Kommer Aerowash visa ett positivt rörelseresultat under 2018 om ert mål med åtta robotar sålda lyckas?

"Det vi har sagt är att vi vill ha en försäljning på åtta till tio system i år. Det är vår målsättning. Med sådana volymer är bolaget helt klart lönsamt"

Finns det någon miljövinst i att använda AW 12?

"Bra fråga. Det är svårt att säga hur mycket vatten som sparas, inte det vi säljer på. Utan det är effektivisering och säkerhet", säger vd Niklas Adler till Direkt.


Innehåll från SAS InstituteAnnons

S-Bank har Finlands mest nöjda bankkunder: ”Data och nyfikenhet avgörande för alla våra beslut ”

Johanna Makkonen, senioranalytiker på S-Bank.
Johanna Makkonen, senioranalytiker på S-Bank.

I över tio år har finländska S-Bank konsekvent och strategiskt arbetat med att samla och dra nytta av sin data. I dag har banken nästan halva Finlands befolkning som kunder – och olika undersökningar visar att man även har landets nöjdaste bankkunder. 

Enligt Johanna Makkonen, senioranalytiker på S-Bank, är det framför allt förmågan att omvandla det svåra till det enkla som ligger bakom framgången.

Öka produktiviteten och innovationen med hjälp av data – läs mer här. 

S-Bank har fått utmärkelser för ”Finlands nöjdaste bankkunder” av bankjämförelsetjänsten Sortter Oy och ”det mest innovativa företaget i den finländska finanssektorn” från handelshögskolan Hanken.

S-Bank är del av den större kooperativa organisationen, S-Gruppen. Trots att S-bank är en jämförelsevis ung organisation, har banken aktivt arbetat med vad som har varit nyckeln till framgången: data.

Teknikfundamentet skapar möjligheter 

Många företag har ett stort fokus på att bli mer datadrivna. Men innan man på ett effektivt sätt kan börja dra nytta av all data måste de underliggande processerna fungera och samspela väl.

– Processerna för att skapa och ta hand om data behöver vara väl etablerade och dokumenterade. Lagring och strukturering av data behöver vara på plats. Du behöver också säkerställa datakvaliteten. För att kunna göra detta behöver du också ha rätt verktyg för att kunna hantera din data, säger Johanna Makkonen och fortsätter: 

– Vi började med att visualisera vår data i olika rapporter. Under de senaste åren har vår största upptäckt varit att vi inte bara använder den för att analysera historiken och titta bakåt, utan också använder den för att göra förutsägelser om framtiden.

Underlättar beslutsfattande 

Alla fördelar som ett företag har av att använda data fullt ut blir inte alltid synliga för kunderna.

– Primärt använder vi oss av data för att organisationen ska kunna fatta bättre beslut och för att kunna erbjuda våra kunder ännu bättre lösningar och tjänster, säger Johanna Makkonen. 

Enligt Iikka Kuosa som är Senior Vice President of IT and Products vid S-Bank är detta också strategin från den högsta ledningen: 

– För att kunna svara till våra kunders framtida behov använder vi data som underlag för våra strategiska beslut. Vi måste ge våra kunder service och därför måste vi också och hålla koll på vad våra kunder gör för att förstå vad som driver dem, säger han.

Data – en riktig problemlösare

Tidigare avslog S-Bank många låneansökningar. Trots att antalet ansökningar ökade, minskade andelen lån som beviljades.

– När vi tittade på vår data kunde vi se att i takt med att vi fick in allt fler ansökningar tog handläggningen för varje ansökan allt längre tid. De långa handläggningstiderna ledde till att många kunder tog tillbaka sina ansökningar, eftersom de behövde lånet snabbare än vad vi kunde handlägga deras ärenden, säger Johanna Makkonen.

Bankens processutvecklingsteam genomlyste hela låneprocessen. På så sätt kunde S-bank identifiera var i kedjan det gick långsammast och vilka slags ansökningar som var mest tidskrävande. Det gjorde det enklare att fördjupa sig i enskilda detaljer och se till att de fungerar snabbare och effektivare. Samtidigt kunde man använda data för att förutsäga framtida beteenden och hjälpa kunder att fatta bättre och ekonomiskt mer hållbara beslut.

Verktyg och nyfikenhet i samverkan

Två saker förtjänar extra uppmärksamhet här, nämligen verktygen och nyfikenheten. 

– Jag skulle säga att jag nog är ganska nyfiken, men jag är också definitivt realist. För att tillfredsställa nyfikenheten krävs också att man har full kontroll på underliggande tekniska detaljer. Då blir det mycket enklare att vara öppen och titta djupare in i frågan, berättar Johanna Makkonen. 

För att stärka analysen ytterligare samarbetar S-Bank med SAS Institute, som har försett dem med bästa tänkbara plattform för dataanalys. 

– Jag skulle inte påstå att jag blev ”förälskad” i de lösningar vi fick av SAS, men det var inte långt ifrån. Den här resan har bara börjat och jag ser verkligen fram emot vad vi kan skapa tillsammans i framtiden, avslutar Johanna Makkonen.

Förändra hur du fattar beslut – läs mer om hur data kan hjälpa dig här. 

 

Mer från SAS Institute

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SAS Institute och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?