1515
Annons

Advokatsamfundet sågar M-förslaget: Går mot polisstat

Moderaterna vill utvisa icke dömda gängkriminella. Förslaget kritiseras av Advokatsamfundets generalsekreterare.

”Det är verkligen att utöka möjligheterna till utvisning på ett sätt som inte är rättsäkert, där oskyldiga riskerar att utvisas”, säger Mia Edwall Insulander.

Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander.
Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander.

Den som i dag döms för ett brott med fängelse i straffskalan kan utvisas. M vill gå längre, och utvisa även gängkriminella som ännu inte är dömda för brott.

M-ledaren Ulf Kristersson påpekar att en sådan lagstiftning redan finns när det gäller risk för terrorism. M tycker att den lagen även bör kunna tillämpas på utländska gängmedlemmar som utgör ett hot mot riket.

Lagen om särskild utlänningskontroll är reserverad för de absolut allvarligaste brotten. Det är ingen straffrättslig lagstiftning, poängterar Edwall Insulander.

”Där finns inga rättsäkerhetsgarantier. Det är en hemlig process, där den anklagade inte får reda på de bevis som finns emot en. Ska man utöka tillämpningen av den lagen sänker vi kraven och de rättstatliga principerna vi har i Sverige för vilka vi ska utvisa.”

En uppenbar fråga är vem som ska avgöra vem som är gängkriminell, om inte en domstol.

”En rättstalig demokrati går ut på att polis och åklagare, med statens våldsmonopol bakom sig, har bevisbördan. Den som blir anklagad har rätt att försvara sig. Sedan ska det prövas av en domstol. Då är det inte rimligt att polis och åklagare enskilt ska bestämma vad som gäller. Ska jag hårdra det går vi i så fall mot en polisstat.”

M föreslår även att införa visitationszoner, där polisen ska få visitera personer även om de inte är misstänka för ett brott.

Gemensamt för förslagen är att de utmanar de grundläggande rättstatliga principerna om oskuldspresumtion, som utgår från att du är oskyldig till motsatsen bevisas, anser Edwall Insulander.

”Vi förskjuter gränserna för att oskyldiga drabbas. Hur mycket övervakning och visitering tål vi? Vi måste tänka på värden i den andra vågskålen, de mänskliga rättigheterna att få leva fritt.”


Ännu ingen omsättning för Xintela

Forskningsbolaget Xintela, listat på First North, redovisar likt i samma kvartal i fjol 0 i nettoomsättning för årets första kvartal. Övriga intäkter uppgick till 0,5 miljoner kronor (4,2). Bolaget ska genomföra en företrädesemission.

Dessa övriga intäkter avser kostnader för onkologiverksamheten som vidarefakturerats till dotterbolaget Targinta samt bidrag från Vinnova.

Resultatet per aktie uppgick till -0:12 kronor (-0:12) och bolagets likvida medel var 2 miljoner kronor (15,5). 

Xintelas resultat före skatt uppgick till -11 miljoner kronor (-9).

Xintela har beslutat att genomföra en fullt garanterad företrädesemission om cirka 44,6 miljoner kronor. Bolaget genomför även en kompletterande riktad emission upp till cirka 10 miljoner kronor. Det framgår av ett pressmeddelande.

Teckningskursen i emissionerna är 0,25 kronor per aktie där en befintlig aktie ger rätt att teckna två nya aktier.

Företrädesemissionen avses att genomföras under det andra kvartalet 2022. Avstämningsdag för rätt att delta i emissionen, teckningsperiod och andra relevanta datum kommer att meddelas vid senare tillfälle, skriver bolaget.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?