1515
Annons

Advokater vill ha kortare arbetsdag – ser AI som en lösning

Digitaliseringen har nått advokatbyråerna och samtidigt ställs hårdare press på byråerna att förändra arbetsvillkoren.

Det visar en ny undersökning från analysbolaget Regi.

Foto: Claudio Bresciani / TT

Affärsjuridiska advokatbyråer är inne i två skiften – digitaliseringen har nått branschen på riktigt och dessutom ställs hårdare krav på bättre arbetsförhållanden.

Detta går att utläsa från en undersökning gjord av analys- och rådgivningsbolaget Regi. I undersökningen svarade 200 delägare på 40 olika advokatbyråer på frågor om digital övergång, rekrytering, utmaningar och jämställdhet.

Störst problem identifierade de tillfrågade i rekryteringsprocessen, där 44 procent såg den som främsta utmaning inom de närmaste ett till två åren.

Stor arbetsbörda, sena kvällar och hård konkurrens är tre faktorer som spelar stor roll, menar Ylva Gnosse, expertkonsult på Regi.

”Men det går att skönja en förändring i branschen. Det ser inte längre ut så att du som nybliven jurist måste pricka 60 timmars arbetsvecka regelbundet för att lyckas. Andra värden har fått ökad betydelse och byråerna är mer måna om att behålla sina talanger. Har man slagits för att få tag på de bästa måste man också lyckas få dem att stanna kvar”, säger Ylva Gnosse.

”Dessutom har branschen fått en mer diversifierad syn på rekrytering. Förutom att hitta de bästa talangerna tittar man också på ledaregenskaper och att bidra på andra plan än endast i klientärenden”, fortsätter hon.

I kampen om att behålla sina medarbetare ryms också den om att utveckla branschen på ett tekniskt plan. Enkäten visar att 32 procent av de tillfrågade såg det digitala arbetet som den främsta utmaningen och 51 procent bedömde att den byrå de arbetar på i dag lägger ganska mycket tid på digitaliseringsfrågor. Samtidigt svarade 24 procent att de inte visste vilka typer av system byrån överväger att skaffa eller utveckla för att underlätta det juridiska arbetet.

”Det har funnits en osäkerhet kring branschens digitalisering initialt och utvecklingen när det gäller framför allt AI-verktyg är fortfarande i sin linda”, säger Ylva Gnosse.

Redan i dag används exempelvis artificiell intelligens, AI, som ett verktyg för att analysera större mängder data. Ett exempel där detta används är att skanna in ett avtal och få återkoppling på vad som saknas.

”Det kommer att göra arbetet snabbare, effektivare och förmodligen bättre, men det krävs att man använder sig av den kunskap som advokatbyråerna har”, säger Agne Lindberg, delägare på advokatbyrån Delphi.

För att AI:n ska utvecklas ytterligare skulle det underlätta om Sveriges advokatbyråer börjar samarbeta med varandra och tillsammans bygga upp en databas.

Men det handlar inte bara handlar om en osäkerhet i den interna digitaliseringsprocessen. En stor del i utmaningen som finns i dag för advokater på affärsjuridiska byråer är dessutom den att fullt ut kunna delta i klienternas digitala utveckling.

”Vår egen digitalisering är viktig men där vi kan bidra är i samhället. Digitaliseringen behöver tillämpas inom de givna rättsliga ramarna och där har juridiken en väldigt stor del. Som exempel jobbar vi just nu med att hjälpa hälso- och sjukvården att digitaliseras och där finns verkligen regelverk som man måste följa”, säger Agne Lindberg.

Bränslechock för börskandidaten – resultatet rasar

Rederikoncernen Gotlandsbolaget, som inom kort planerar att noteras på First North, har drabbats av ett resultatras på grund av brant stigande bränslepriser. Nu planeras stora fartygsförsäljningar samtidigt som det kan bli aktuellt med prishöjningar. Börsplanerna ligger fast och några behov av en nyemission finns inte, enligt koncernchefen.

Gotlandsbolagets färja MS Gotland och vd Håkan Johansson.
Gotlandsbolagets färja MS Gotland och vd Håkan Johansson.Foto:Press

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera