Annons

Advokaten bekräftar: Bonnesen kommer delges misstanke om brott

Den tidigare Swedbank-vd:n Birgitte Bonnesen är kallad till polisförhör i veckan. Då kommer hon även delges misstanke om brott, bekräftar hennes advokat Per E Samuelson för DN.

Swedbanks tidigare vd Birgitte Bonnesen.
Swedbanks tidigare vd Birgitte Bonnesen.Foto:Amanda Lindgren

Di har tidigare rapporterat om att Birgitte Bonnesen har kallats till förhör hos EBM som bedriver en förundersökning avseende misstänkt svindleri respektive obehörigt röjande av insiderinformation som delvis rör omständigheter under 2019.

Exakt vad Birgitte Bonnesen kommer delges misstanke för är det däremot bara Ekobrottsmyndigheten, EBM, som vet. En sak som däremot är säker är att både Finansinspektionen och Swedbank SWED A +1,44% Dagens utveckling s egen utredning kommit fram till att det funnits allvarliga brister.

Finansinspektionen gav för en dryg månad sedan Swedbank 4 miljarder kronor i böter för allvarliga brister i arbetet med att motverka penningtvättsrisker i sin baltiska verksamhet. Swedbank anklagades även för att vid flera tillfällen undanhållit information som skulle ha visat på allvaret och omfattningen av problemen.

Advokaten Per E Samuelson anser att Birgitte Bonnesen inte har gjort eller sagt något fel. Han riktar också skarp kritik mot den nya ledningen med vd Jens Henriksson och styrelseordförande Göran Persson i spetsen.

”Det är klart att det på ett sätt är fel att man skyller på den gamla ledningen för att åstadkomma en nystart och det är något som Birgitte, min klient, naturligtvis har oerhört svårt att acceptera för hon vet att hon inte har gjort något fel”, säger han till DN.

Swedbanks internutredning visade på att totalt motsvarande cirka 400 miljarder kronor hanterats i högrisktransaktioner i den baltiska verksamheten under perioden 2014-2019. Rapporten, som genomfördes av den internationella advokatbyrån Clifford Chance slog även fast att Swedbanks tidigare vd Birgitte Bonnesen for med osanning när hon i oktober 2019 hävdade att bankens interna utredningar visat att Swedbank inte var en del i den baltiska penningtvättshärvan, som sedan tidigare drabbat Danske Bank.

Birgitte Bonnesen beviljades inte ansvarsfrihet vid årsstämman 2019 och Swedbanks styrelse håller öppet för att kräva skadestånd från den tidigare vd:n.

 


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?