1515

Advokaten bekräftar: Bonnesen kommer delges misstanke om brott

Den tidigare Swedbank-vd:n Birgitte Bonnesen är kallad till polisförhör i veckan. Då kommer hon även delges misstanke om brott, bekräftar hennes advokat Per E Samuelson för DN.

Swedbanks tidigare vd Birgitte Bonnesen.
Swedbanks tidigare vd Birgitte Bonnesen.Foto:Amanda Lindgren

Di har tidigare rapporterat om att Birgitte Bonnesen har kallats till förhör hos EBM som bedriver en förundersökning avseende misstänkt svindleri respektive obehörigt röjande av insiderinformation som delvis rör omständigheter under 2019.

Exakt vad Birgitte Bonnesen kommer delges misstanke för är det däremot bara Ekobrottsmyndigheten, EBM, som vet. En sak som däremot är säker är att både Finansinspektionen och Swedbanks SWED A +0,13% Dagens utveckling egen utredning kommit fram till att det funnits allvarliga brister.

Finansinspektionen gav för en dryg månad sedan Swedbank 4 miljarder kronor i böter för allvarliga brister i arbetet med att motverka penningtvättsrisker i sin baltiska verksamhet. Swedbank anklagades även för att vid flera tillfällen undanhållit information som skulle ha visat på allvaret och omfattningen av problemen.

Advokaten Per E Samuelson anser att Birgitte Bonnesen inte har gjort eller sagt något fel. Han riktar också skarp kritik mot den nya ledningen med vd Jens Henriksson och styrelseordförande Göran Persson i spetsen.

”Det är klart att det på ett sätt är fel att man skyller på den gamla ledningen för att åstadkomma en nystart och det är något som Birgitte, min klient, naturligtvis har oerhört svårt att acceptera för hon vet att hon inte har gjort något fel”, säger han till DN.

Swedbanks internutredning visade på att totalt motsvarande cirka 400 miljarder kronor hanterats i högrisktransaktioner i den baltiska verksamheten under perioden 2014-2019. Rapporten, som genomfördes av den internationella advokatbyrån Clifford Chance slog även fast att Swedbanks tidigare vd Birgitte Bonnesen for med osanning när hon i oktober 2019 hävdade att bankens interna utredningar visat att Swedbank inte var en del i den baltiska penningtvättshärvan, som sedan tidigare drabbat Danske Bank.

Birgitte Bonnesen beviljades inte ansvarsfrihet vid årsstämman 2019 och Swedbanks styrelse håller öppet för att kräva skadestånd från den tidigare vd:n.

 


Innehåll från AvanzaAnnons

Experten: Så kan du få 1 miljon mer i framtida lön

Daniel Jacobson, Pensionsspecialist på Avanza Pension, vill att fler ska se på sin pension som sin framtida lön.
Daniel Jacobson, Pensionsspecialist på Avanza Pension, vill att fler ska se på sin pension som sin framtida lön.

Avgifter är som karies i tänderna. Skadan syns inte direkt, men över tid gröper de ur pensionen och äter upp dina pengar.

– Onödiga avgifter kan ge dig 1 miljon mindre att leva på i framtiden, säger Avanzas pensionsexpert Daniel Jacobson.

Det kan löna sig rejält att ge tjänstepensionen lite uppmärksamhet. Flera aktörer i pensionsbranschen tar nämligen ut fasta årliga avgifter, vilket gör att dina pengar landar i försäkringsbolagets fickor istället för dina egna, menar Daniel Jacobson.

– Det är så onödigt. En till synes låg avgift på 0,65 procent per år kan göra att du får 1 miljon mindre att leva på som pensionär, vilket är väldigt mycket pengar, säger han.

Varför blir skillnaden så stor?

Eftersom avgiften är procentuell blir den faktiska kostnaden högre i takt med att ditt sparande växer. Kanonbra för försäkringsbolaget som tjänar mer pengar – men dåligt för dig som sparare då fler kronor försvinner i avgifter.

– Se till att dina pensionspengar går till dig och inte till försäkringsbolaget. Då ger du dina pengar bättre förutsättningar att växa. Ingen skulle någonsin ha sin månadslön på ett konto med årlig procentuell avgift, men ändå har många ett sådant upplägg med sin tjänstepension. Grejen är att din tjänstepension är din framtida lön, säger Daniel Jacobson. 

Läs mer om hur du kan flytta din pension till Avanza här. 

Nya regler: Max 600 kronor att flytta tjänstepensionen

Från och med 1 april i år började ett efterlängtat lagförslag att gälla. Det nya förslaget innebär att det nu max får kosta 600 kronor att flytta en icke kollektivavtalad tjänstepension till en annan aktör. Förslaget omfattar fondförsäkringar och depåförsäkringar (ej traditionella försäkringar) tecknade efter 2007.

– Ett tips är att flytta gamla tjänstepensioner till ett försäkringsbolag utan avgifter. Vi på Avanza har inga skalavgifter alls och bjuder på flyttkostnaden av tjänstepensioner upp till 1000 kronor. Det kan ge dig upp till 1 miljon mer i framtida lön. Då får man även tillgång till vårt breda utbud av fonder och aktier som passar såväl mindre aktiva som aktiva sparare, säger Daniel Jacobson.

Få bättre koll på din pension – och hur du gör för att flytta den ifrån onödiga avgifter här. 

3 tips för att bli en medveten pensionssparare:

1. Säkerställ att du idag får tjänstepension från din arbetsgivare.

2. Undvik höga avgifter i din tjänstepension. Ett riktmärke kan vara att aldrig betala avgifter för själva pensionsförsäkringen och välja fonder med låg avgift (under 0,5%). Det kan ge upp till 1 miljon kronor mer i framtida pension.

3. Flytta dina gamla icke kollektivavtalade tjänstepensioner till ett försäkringsbolag med låga avgifter. Här kan du läsa mer om hur du flyttar din tjänstepension till Avanza.

Risktext:
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. De nya flyttavgifterna gäller för fondförsäkringar och depåförsäkringar (ej traditionella försäkringar) tecknade efter 2007. Läs mer och se hur vi har räknat på www.avanza.se/1-miljon-mer

Mer från Avanza

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Avanza och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?