1515
Annons

Advokaten bekräftar: Bonnesen kommer delges misstanke om brott

Den tidigare Swedbank-vd:n Birgitte Bonnesen är kallad till polisförhör i veckan. Då kommer hon även delges misstanke om brott, bekräftar hennes advokat Per E Samuelson för DN.

Swedbanks tidigare vd Birgitte Bonnesen.
Swedbanks tidigare vd Birgitte Bonnesen.Foto:Amanda Lindgren

Di har tidigare rapporterat om att Birgitte Bonnesen har kallats till förhör hos EBM som bedriver en förundersökning avseende misstänkt svindleri respektive obehörigt röjande av insiderinformation som delvis rör omständigheter under 2019.

Exakt vad Birgitte Bonnesen kommer delges misstanke för är det däremot bara Ekobrottsmyndigheten, EBM, som vet. En sak som däremot är säker är att både Finansinspektionen och Swedbanks SWED A -0,73% Dagens utveckling egen utredning kommit fram till att det funnits allvarliga brister.

Finansinspektionen gav för en dryg månad sedan Swedbank 4 miljarder kronor i böter för allvarliga brister i arbetet med att motverka penningtvättsrisker i sin baltiska verksamhet. Swedbank anklagades även för att vid flera tillfällen undanhållit information som skulle ha visat på allvaret och omfattningen av problemen.

Advokaten Per E Samuelson anser att Birgitte Bonnesen inte har gjort eller sagt något fel. Han riktar också skarp kritik mot den nya ledningen med vd Jens Henriksson och styrelseordförande Göran Persson i spetsen.

”Det är klart att det på ett sätt är fel att man skyller på den gamla ledningen för att åstadkomma en nystart och det är något som Birgitte, min klient, naturligtvis har oerhört svårt att acceptera för hon vet att hon inte har gjort något fel”, säger han till DN.

Swedbanks internutredning visade på att totalt motsvarande cirka 400 miljarder kronor hanterats i högrisktransaktioner i den baltiska verksamheten under perioden 2014-2019. Rapporten, som genomfördes av den internationella advokatbyrån Clifford Chance slog även fast att Swedbanks tidigare vd Birgitte Bonnesen for med osanning när hon i oktober 2019 hävdade att bankens interna utredningar visat att Swedbank inte var en del i den baltiska penningtvättshärvan, som sedan tidigare drabbat Danske Bank.

Birgitte Bonnesen beviljades inte ansvarsfrihet vid årsstämman 2019 och Swedbanks styrelse håller öppet för att kräva skadestånd från den tidigare vd:n.

 


Innehåll från InuitAnnons

Cybersäkerhet en grundsten i framgångsrika organisationer

Cyberkriminalitet behöver inte innebära avancerad hackning genom algoritmer. Mer vanligt är relativt enkla metoder som att stjäla lösenord eller känslig information på darknet, via nätfiske eller genom att installera ett skadligt program på någons dator. 

– Det viktigaste är att skaffa sig riktigt bra grundläggande säkerhetsrutiner, säger Srilekha Veena Sankaran Product Specialist på ManageEngine.

Det pratas mycket om att metoderna för cyberattacker utvecklas snabbt. Men faktum är att de flesta cyberbrott beror på att välkända sårbarheter i den dagliga verksamheten underskattas eller försummas. De senaste årens ökade distansarbete är ett bra exempel, där nya krav på säkerhet inte alltid hunnits med.

Sex grundläggande säkerhetsåtgärder

– Säkerhet är inte något man inför en gång, utan arbetet måste pågå hela tiden. Här behövs en holistisk syn, säger Srilekha.

Grundläggande säkerhetsåtgärder som alla organisationer behöver vidta:

• strikta policys för behörigheter och lösenord

• multifaktorautentisering

• skydda priviligierade behörigheter i krypterade databaser

• övervakning av fjärranslutningar i realtid

• sårbarhetsskanning och patchning

• identifiering och stopp av misstänkta användaraktiviteter

Ta kontroll över kritiska resurser

Servrar, databaser, nätverksenheter och andra IT-system använder alla systemlösenord och är i regel tillgängliga för alla användare i ett team. Teammedlemmarna kan i sin tur dela med sig lösenord till andra medarbetare och konsulter när så krävs. Resultatet blir att lösenord finns lagrade lite här och där, i Excelark, på lösa lappar eller i någons huvud.

Ett sätt att komma till rätta med detta är Privileged Access Management (PAM) - för att skydda kritiska resurser och övervaka fjärrsessioner i realtid. Det gör det också möjligt till fler säkerhetshöjande åtgärder, som tidsbegränsade behörigheter och multifaktorautentisering.

– Vi ser ett ökat intresse för PAM-lösningar vilket beror på ökad förståelse för behovet av att skydda kritiska resurser och på så sätt minska organisationens risknivå, säger Erik Tjärnkvist, Produktchef hos ManageEngines svenska distributör Inuit.

Fakta:

ManageEngine har funnits i mer än 20 år och har hjälpt organisationer att hantera och säkra sin IT. Vår omfattande IT-drift och cybersäkerhetsprogramvara används av mer än 280 000 kunder i 190 länder, inklusive nio av tio Fortune 100-företag.

Inuit är ManageEngines partner och distributör i Sverige och har funnits där sedan starten med hög kompetens på ManageEngines lösningar och förenklar livet för kunder och partners.

Läs mer här 

 

Mer från Inuit

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Inuit och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?