1515
Annons

Advokatbyrån bröt konventionerna och växer så det knakar

Advokaterna Racine Ashjari, Jörgen Sköld och Roger Wier ville ändra på konventioner i branschen och startade Morris Law.

Med fokus på att bygga en modern företagskultur har byrån på fem år vuxit till 63 anställda med kontor i Göteborg och Stockholm. 

Racine Ashjari, Roger Wier och  Jörgen Sköld på Morris Law som rankas som Sveriges mest hållbara advokatkontor.
Racine Ashjari, Roger Wier och Jörgen Sköld på Morris Law som rankas som Sveriges mest hållbara advokatkontor.Foto:Magnus Gotander

”Första kontoret var på 15 kvadratmeter men planen från start var att företaget skulle växa och bli större än bara vi tre. Allt fler uppdrag har gjort att vi snabbt kunnat öka antalet medarbetare och i år räknar vi med att anställa ytterligare ett tiotal”, säger Roger Wier, medgrundare av affärsjuridikbyrån Morris Law.

Den unga uppstickaren har av klienter rankats som Sveriges modernaste advokatbyrå och också den mest hållbara när det gäller policy för bland annat jämställdhet. Medgrundaren Racine Ashjari har också belönats med den internationella utmärkelsen Client Choice Awards för excellent kundservice.

Till och med företagets kontor har uppmärksammats. Med inredning i ljust trä, detaljer i kork och glas och mjuka tyger, ritat av arkitektbyrån Bornstein Lyckefors, nominerades kontoret till Sveriges snyggaste kontor förra året.

Foto:Magnus Gotander

”Vi vill vara en modern byrå och det ska återspeglas i hela verksamheten. Det har därför varit viktigt att få ett specialritat kontor som matchar och bidrar till detta”, säger Jörgen Sköld.

Bolaget har från starten 2014 till 90 miljoner kronor i omsättning med 43 anställda i Göteborg och sedan 2017 med 20 anställda på kontoret i Stockholm.

En stor del av uppdragen rör olika former av företagsaffärer, så kallade transaktioner. Ett exempel på en sådan är när byrån i slutet av förra året var rådgivare vid försäljning av legaltech-koncernen Yellow Brand Protection till New York-baserade Corsearch.

”Nu fokuserar vi primärt på att öka bemanningen och närvaron på Stockholmsmarknaden. Fokus kommer också ligga på effektivisering genom digitalisering och automatisering av arbetsprocesser, något som ännu inte gjorts i någon större utsträckning i vår bransch”, säger Racine Ashjari.

För de tre grundarna som växte upp i småländska Vireda, Alingsås respektive Kungälv har Göteborg blivit ny hemort. I bagaget har de juristexamen från tre olika lärosäten: Göteborg, Stockholm och Lund. Den gemensamma nämnaren är att de har arbetat på storbyrån Setterwalls.

”Morris Law föddes ur vår idé om en mer kundorienterad advokatbyrå med mänskliga värderingar och viljan att driva utvecklingen framåt genom att agera mer proaktivt”, säger Racine Ashjari.

Roger Wier är specialist på arbetsrätt och offentlig upphandling. Och efter att ha arbetat i Stockholm på olika byråer med fusioner och uppköp är Racine Ashjari inriktad på bolagsrätt, aktiemarknaden och företagsöverlåtelser. Jörgen Skölds branschfokus är försäkring, transport, bank och finans.

”Våra olika kompetenser kompletterar varandra vilket kändes betryggande när vi skulle våga steget från trygga fasta anställningar till att driva eget. Men vi alla tre kände att det var nu eller aldrig”, säger Jörgen Sköld.

Han kommer ihåg att det ändå kändes nervöst att ansvaret att lyckas vilade enbart på dem själva. Ett misstag på vägen tycker han var att inte från början tänka större när det gäller lokaler. Flytten från 15 kvadrat gick till ett kontor på 350 kvadrat innan man landade i dagens lokal på 1 100 kvadratmeter.

”Vår andra lokal var för liten redan när vi flyttade in och det blev dyrt att komma ur det kontraktet. Vi tog över vår nuvarande kontorslokal här i Göteborg från spelutvecklaren Ghost Games som tänkte stort redan från början. De var bara fem personer när de flyttade in här”, berättar Jörgen Sköld.

Erfarenheten att bygga bolag är i dag en fördel i möten med klienter.

”Vi kan relatera till kundens behov i en uppbyggnadsfas för vi har själva gjort samma resa”, säger Jörgen Sköld.

Även om det var viktigt att hålla i pengarna vid starten så har Roger Wier räknat ut att det inte blev så dyrt som man först räknat med.

”Tillsammans lade vi in 600.000 kronor men enligt min beräkning så använde vi endast 327.000 kronor och redan efter två månader kunde vi börja ta ut lön”, säger Roger Wier.

Han lämnade över vd-posten 2016 till den externa vd:n Martin Taranger, rekryterad från Collector Bank. Ett ovanligt grepp i en bransch med en lång tradition av partnerägda och ägarledda byråer.

”Planen har hela tiden varit att öka effektiviteten genom att bygga byrån som ett vanligt företag med en extern vd som endast är fokuserad på att driva företagets utveckling. Därför valde vi också ett företagsnamn utan associationer till oss grundare”, säger Roger Wier.

En annan viktig del i formandet av företagskulturen på Morris Law är medarbetarnas delaktighet i företagets utveckling och stor vikt läggs då vid rätt rekryteringar. Under bolagets fem år har delägarskaran utökats från tre till dagens 15 partners.

Och fler kommer det att bli.

Foto:Magnus Gotander

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?