Annons

Administrativt fel bakom att NCC skickade Northvolt till Kronofogden

Batteritillverkaren Northvolt har en obetald räkning till NCC.

Det hävdar byggjätten, som har anlitat en inkassofirma för att få sina pengar, vilket inte hjälpt. Nu är Kronofogden inkopplad – men allt beror på ett administrativt fel enligt vad NCC uppger till Di.

Northvolt, med vd Peter Carlsson, har en obetald räkning till NCC, som nu kopplat in Kronofogden.
Northvolt, med vd Peter Carlsson, har en obetald räkning till NCC, som nu kopplat in Kronofogden.

Den 14 oktober skulle batteritillverkaren Northvolt, med Harald Mix-bolaget Vargas Holding som största svenska ägare framför vd:n Peter Carlsson, ha betalat en räkning på 151.921 kronor till familjen Johnsons byggjätte NCC NCC B -2,89% Dagens utveckling :s dotterbolag NCC Sverige AB.

Ärenderubricering: ”Byggnadsarbeten”.

Så skedde inte, varför NCC anlitade inkassofirman Lowell. Hittills har det varit förgäves. Fakturan är nu inskickad till Kronofogdemyndigheten, där den ligger för granskning.

För NCC uppstod krånglet med Northvoltfakturan ett par veckor efter att man tvingats gå ut till marknaden och berätta om svag lönsamhet. Bolaget vinstvarnade i slutet av september till följd av bland annat bristande projektstyrning i stockholmska bostadsprojekt. 

Northvolt har en historik av ärenden hos kronofogden. I december 2020 skrev lokaltidningen Norran om nio aktuella ärenden, så kallade betalningsförelägganden, hos myndigheten. I dagsläget finns två pågående och 71 avslutade ärenden, men inget skuldsaldo.

Ärendet med NCC är ett av två pågående, enligt vad en handläggare säger till Di på måndagen. Det andra är på 2.570 kronor och avser en påstådd fordran från det riskkapitalägda brandskyddsbolaget Presto.

NCC har sedan den nuvarande vd:n Tomas Carlsson tillträdde för fem år sedan vinnlagt sig om att inte satsa på alltför riskabla projekt. Byggbolaget är inte huvudentreprenör i bygget av Northvolts fabrik i Skellefteå – som stor aktör återfinns däremot Logistic Contractor, ett dotterbolag till Wästbygg Gruppen, kontrollerat av fastighetsinvesteraren Rutger Arnhult. Bygget avslutades under det tredje kvartalet i år, och några ansökningar till Kronofogden mot Northvolt från Wästbygg finns inte.

NCC utför dock för närvarande markarbeten åt en ”företagspark” kallad Bergsbyn i anslutning till Northvolt, men med Skellefteå kommun som kund. Ordersumman är 80 miljoner kronor.

NCC syns även på Northvolts hemsida, där en elektrisk grävmaskin från NCC används i närheten av fabriksbygget.

Enligt vad en talesperson för Northvolt säger preliminärt till Di handlar det sannolikt om ett administrativt fel, såsom att fakturan inte skulle ha haft korrekt beställningsnummer och därför förblivit obetalad.

NCC:s Tove Stål, chef för externa relationer, skriver följande om fakturan, som avser ”löpande mark-, vatten och avloppsarbeten”, i ett mail på eftermiddagen:

”Vi har kollat upp den nu och det är en faktura som är under diskussion med kunden och borde inte [sic] ha gått till Kronofogden. Vi kommer dra tillbaka kravet som gått till fogden.”

På frågan om varför den gick till fogden trots att den inte borde ha gjort det utvecklar hon:

”Den slussades vidare i systemet, trots att vi kommit överens om att den inte skulle det.”

 

 

 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera