1515

Ädla druvor på svensk mark ledde till VM-guld

På Blaxsta gård utanför Flen odlar Göran och Ulrika Amnegård, som enda vingård i Sverige, de ädla druvsorterna merlot och chardonnay. Men det är deras berömda isvin som prisats med guld i VM. 

GLADA I VIN. Paret Göran och Agneta Amnegård har odlat druvor sedan 2000. Den mest kända produkten är isvinet av druvan Vidal.
GLADA I VIN. Paret Göran och Agneta Amnegård har odlat druvor sedan 2000. Den mest kända produkten är isvinet av druvan Vidal.Foto:Joey Abrait

Den röda sportbilen som skjuter grus åt sidorna, med Göran Amnegård vid ratten, fångar vingårdsägaren ganska bra. Allt ska gå snabbt, men vara äkta. Projekt på flera olika håll, men med maten som en röd tråd genom allt. 

Vi hinner knappt sätta oss innan Göran Amnegård är redan mitt uppe i ett resonemang kring vindruvornas mognadsprocess (”Förra veckans väder var en skänk från ovan.”) Men vi kommer dit senare. 

För allt började i Kanada för nästan 40 år sedan, med ett telefonsamtal från Önos dåvarande vd. Göran Amnegård satt och vägde på sin kontorsstol en sömnig sommardag när resten av arbetsstyrkan var på semester. Det svenska livsmedelsföretaget, meddelade vd:n, hade problem att få tag i lingon till sina sylter. Kanske kunde Göran Amnegård hjälpa honom att skaka fram kanadensiska? 

”Det gjorde att jag skapade Scandia Food”, berättar Göran Amnegård.

Göran Amnegård är ständigt i farten, men flackandet kors och tvärs över Kanada blev för mycket för 20 år sedan. Då gick flyttlasset hem till Sverige igen.
Göran Amnegård är ständigt i farten, men flackandet kors och tvärs över Kanada blev för mycket för 20 år sedan. Då gick flyttlasset hem till Sverige igen.Foto:Joey Abrait

Bärplockningsföretaget som han skapade växte snabbt på den kanadensiska livsmedelsmarknaden. Bär, svampar och annat vilt ätbart exporterades till ett tiotal länder. 

”Vi skickade färska murklor till Schweiz, karljohansvamp till Italien, kantareller till Frankrike och mängder med tranbär till USA.”

När det under ett annat år växte dåligt med åkerbär i Sverige ansvarade Scandia Food för plockning av bären i Kanada och levererade dem sedan till Nobelfesten.

Företaget växte och fick fler grenar. Göran Amnegård köpte två fiskfabriker, den ena i New Brunswick där hummer och ostron blev deras specialiteter. I Kanadas arktiska delar fanns den andra fabriken med kaviar på menyn. 

Även om livsmedelsbranschen då var helt ny för Göran Amnegård har intresset för mat alltid funnits där. 

”När jag var 14 ”bast” sprängde jag spargrisen och köpte franska kökets stora kokbok, sedan stod jag där och benade ur vaktlar.”

Så kanske var det inte så förvånande att han och familjen hamnade på Blaxsta gård och att Göran Amnegårds nya projekt då skulle bli vin. Men även det skedde mest av en slump. 

Vin producerat på Blaxsta vingård. Vinfabriken ligger i det gamla stallet på gården.
Vin producerat på Blaxsta vingård. Vinfabriken ligger i det gamla stallet på gården.Foto:Joey Abrait

De tre år som Göran och hans fru hade planerat att bo i Kanada hade växt till 17. Göran reste kors och tvärs över landet, tiden med i familjen i Toronto blev allt mindre. 

”Man kommer till en punkt där man inte styr sin egen tid. Jag var överallt, men aldrig hemma så jag insåg att det måste ske en stor förändring. Jag flög till Sverige för att hitta mig själv, eller något annat att gå vidare med.”

Under resan i hemlandet hittade han i alla fall sin familjs nya hem: Blackstaby gård utanför Flen. 

”Jag fick nys om det här stället som var till salu då.”

I år är det 20 år sedan flyttlasset gick. 

”Det här var ett sätt för oss för att fortsätta som familj.”

Men inte utan ett nytt projekt.

”Någonting måste man ju göra, man kan ju inte leva av luft och kärlek. Det kan vara kul, men någon inkomst måste man ha.”

Idéerna var många. Bland dem fanns en tanke att föda upp naturfödda kycklingar, inspirerad av en vän från Kanada. 

”Men så blev det inte, det blev vin i istället.”

Vinrankorna planterades snabbt ner i jorden. Först en hektar för att se om det fungerade – vilket det gjorde – och numera står 5.500 vinstockar på friland. Göran Amnegård visste tidigt att han endast ville odla de ädla druvsorterna och på gården i dag finns merlot, chardonnay och vidal blanc, varav den sistnämnda utgör 90 procent av arealen och är det vin som lett Göran högst upp på prispallen i vin-VM. 

Intresset för den nordliga vingården spred sig snabbt. Vinfabriken inrättades i det gamla stallet och under några tidiga år omvandlades husen till hotellrum. 

”Vi märkte att fler ville komma hit, äta och bo över.”

På Blaxsta vingård finns i dag 15 hotellrum och sedan 2005 har gästerna kunnat besöka Kung Blacke, restaurangen där Göran Amnegård själv står i köket. Mycket av maten hämtas direkt från trädgården. Ulrika Amnegård beskriver Görans smaksinne som hans gåva. Men han själv menar att det är vinet som är gårdens magnet.

Göran Amnegård är även i köket på Blaxstas restaurang Kung Blacke.
Göran Amnegård är även i köket på Blaxstas restaurang Kung Blacke.Foto:Joey Abrait

Hur var det då med att förra veckans väder var en skänk från ovan?

”När det gäller vin finns det vissa saker man aldrig kan runda, man kan inte göra ett bra vin på en icke mogen frukt.”

Men trots att vädret under sista veckan i juni var allt vinodlare ville ha drev den försenade värmen tidigare under våren fram en fåra i pannan på Göran Amnegård. På vinfälten strävar dock rankorna nu högt upp mot himlen. Klasarna är centimeterstora, druvorna små gröna prickar.  

”För att odlingen ska bli bra ska blomningen ske i skarven maj, juni, men i år blev allt förskjutet och började blomma först runt den tionde juni. Om man bommar tidigt på säsongen blir det alltid tuff att ta igen, men det klarar sig om du får en riktigt varm och intensiv sommar.”

5.500 vinstockar finns på Blaxsta som ligger utanför Flen i Södermanland.
5.500 vinstockar finns på Blaxsta som ligger utanför Flen i Södermanland.Foto:Joey Abrait

Av de tre olika duvsorterna som paret Amnegård odlar framställs merlot och chardonnay till vita och röda bordsviner. Vidal blanc-druvan omvandlas till ett isvin där druvorna plockas först vid minus 7 grader. Därefter pressas, kalljäser och mognar vinet långsamt, även det efter inspiration från åren i Kanada där icewine är välkänt. 

Enligt samma procedur plockas frostbitna åkeröäpplen och nypon på Blaxsta gård och framställs till isvin.

Vidal blanc-flaskorna från sommaren 2018, när värmen var intensiv och långvarig, skulle i år ha tävlat i VM. Men precis som andra stora evenemang är även det inställt, till följd av coronaviruset. 

Du har varit 17 år i Kanada och nu 20 år här på Blaxsta gård. Vad är nästa steg
Svaret kommer från hans hustru Ulrika. 

”Mat kommer nog alltid finnas med, det är ju Görans gåva. Det vore synd om det försvann. Men samtidigt är det mycket att hålla i nu, jordbruket kräver en hel del. Man måste tänka att man lever det när man är i det. Man hinner inte så mycket annat. Men samtidigt är det också ett paradis att leva i.”

Går det att leva på luft och kärlek?
”Ja, det och lite vin”, säger Ulrika Amnegård. 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?