ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 24 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Adele lyfter Softubes mjukvara

Examensarbetet blev ett musikföretag vars produkter används till att producera för världsartister som Adele och Beyoncé. Men Oscar Öberg, grundare och vd för Softube har en annan favorit.

”Little Jinder använder våra grejer, det är rätt coolt tycker jag.”

Steget från att räkna ut styr- och reglerteknik för bilar och flygplan till att utveckla mjuk- och hårdvara för musikinspelning kan verka långt, men enligt Oscar Öberg är det kortare än man tror.

”Vi använder samma typ av matematik men gör en mycket mer noggrann modell för musikutrustningen.”

Som examensarbete år 2003 valde han tillsammans med studiekamraten Per Connman att ta fram en simulerad förförstärkare. Den blev så bra att de tillsammans med sin examinator, professor Fredrik Gustafsson, valde att starta ett företag. Men sedan dess har mycket hänt.

”Vi gör mjukvara och hårdvara som man använder när man spelar in musik. Mjukvaran består av effekter som man lägger på ljudspåren för att få det att låta bättre”, säger Oscar Öberg.

”Hårdvaran fungerar som en sorts hybridlösning där ljudprocessen fortfarande körs i datorn men där hårdvaran är tajt kopplad mot effekter och inspelningsprogram. Det gör det enklare att styra.”

Softube har också samarbetat med ikoniska varumärken som Fender och Marshall. I år har de fått ta emot pris på Tec Awards, en sorts Oscarsgala för ljud som hålls i samband med musikmässan Namm i Nashville.

”Det är ett av de största priser man kan få i vår bransch. Vi fick två priser för våra samarbeten med Marshall”, säger Oscar Öberg.

Det svenska varumärket är starkt inom musikindustrin och det finns ett antal svenska bolag i branschen. Men Oscar Öberg menar att den största fördelen är något annat.

”Sverige är en så liten marknad att man måste gå ut internationellt direkt.”

Tyck till