Annons

Adani-kraschen hotar tilltron till indiska investeringar

Indiska myndigheter ingrep under helgen för att stilla oron kring kollapsen i konglomeratet Adani-koncernen.

Såväl ministrar från premiärminister Narendra Modis regering som landets finansinspektion och centralbank försäkrade att läget är under kontroll, skriver nyhetsbyrån Bloomberg.

Gautam Adani, grundare av Adani Group, och Indiens premiärminister Narendra Modi.
Gautam Adani, grundare av Adani Group, och Indiens premiärminister Narendra Modi.Foto:Ajit Solanki / Saurabh Das

Krisen i det indiska jättekonglomeratet Adani-gruppen är nu inne på sin tredje vecka, efter att den amerikanska blankningsaktivisten Hindenburg publicerade en rapport den 24 januari som anklagar koncernen för aktiemanipulation och felaktig bokföring.

Sedan dess har värdet på bolaget i koncernen halverats, och koncernens överhuvud Gautam Adani har rasat från fjärdeplatsen på tidsskriften Forbes lista över världens rikaste. Som mest värderades Gautam Adanis förmögenhet till motsvarande 1 266 miljarder kronor, mer än både Bill Gates och Warren Buffett.

Under helgen har företrädare för flera myndigheter i Indien försökt stilla det ekonomiska blodflödet, skriver nyhetsbyrån Bloomberg.

Finansinspektionen Securities and Exchange Board of India har försäkrat sitt oberoende, och centralbanken har gått ut med att landets banker har en exponering mot Adani-gruppen inom sina riskparametrar.

Hårt politiskt tryck har riktats mot premiärminister Narendra Modi över hans kopplingar till Gautam Adani, och riksomfattande protester planeras till måndagen.

Miljardären Uday Kotak, en av landets tyngsta finansprofiler, säger att även om systemrisken inte är överhängande riskerar omvärldens tilltro att skadas, vilket kan skapa stora problem för de många indiska företag som söker internationellt kapital.

Sedan årsskiftet har utländska investerare tagit hem motsvarande 40 miljarder kronor från den indiska börsen.

Koncernbolaget Adani Enterprises har dragit tillbaka en emission på motsvarande drygt 26 miljarder kronor, och enligt uppgifter till Bloomberg har även en plan att ge ut obligationer på motsvarande 1,3 miljarder kronor skrinlagts.

Innehåll från PolestarAnnons

Så mycket kan du spara med elbil som tjänstebil

Uppgraderade Polestar 2.
Uppgraderade Polestar 2.

Det finns fortfarande pengar att spara genom att välja en elbil som tjänstebil, trots fluktuerande elpriser – och intresset för att köra elbil ökar fortsatt.

Vi kikar på hur tjänstebilskalkylen ser ut jämfört med en förbränningsmotorbil.

Läs mer om uppgraderade Polestar 2 med längre räckvidd, mer effekt och bättre prestanda

De senaste åren har marknaden för laddbara bilar – det vill säga laddhybrider och helt elektriska bilar – fullkomligt exploderat. Under förra året stod de för 56,1 procent av nyregistreringarna (mot 45 procent 2021) visar statistik från branschorganisationen Mobility Sweden. Och registreringarna av de helt eldrivna modellerna uppgick till 33 procent.

Det beror bland annat på att det för tjänstebilsförare finns många fördelar med att välja el.

Billigare skatt

En av fördelarna med att välja elbil är att den har mycket låg fordonsskatt, vilket har en positiv effekt på förmånsvärdet eftersom skatten räknas in som en del av förmånsvärdet. För en Polestar 2 är fordonsskatten bara 360 kr/år, likt alla elbilar. Motsvarande ny bil med framhjulsdrift och förbränningsmotor kostar 9 406 kr/år i skatt under de tre första åren och det inkluderas alltså som en del av förmånsvärdet.

Attraktivare förmånsvärde

Elbilar har också fördelen att deras förmånsvärde sätts ned med ett schablonbelopp på 350 000 kronor eller maximalt 50 % av nypriset. Det betyder att förmånsvärdet på en uppgraderad Polestar 2 ligger på från 2 438 kr/månad i beräknat preliminär nettokostnad efter 50 % marginalskatt. Motsvarande bil med förbränningsmotor skulle ha ett förmånsvärde (2023-01-01) på 4 600 kr/månad i nettokostnad beräknat med 50 % marginalskatt.

Billigare bränslekostnad

När det kommer till förbrukningen och det höga elpriset är det fortfarande billigare att köra på el än på bensin och diesel. Polestar 2 Long range Dual motor, förbrukar enligt WLTP 16,5 kWh/100 km, vilket motsvarar el för cirka 65 kronor vid 100 km körning.

Motsvarande bil med framhjulsdrift och förbränningsmotor (bensin) förbrukar enligt WLTP 6,8 l/100 km, vilket ger en kostnad på cirka 129 kronor. Detta beräknat på ett bensinpris på 19 kronor/liter och ett elpris på 4 kronor/kWh.

Mindre slitage

På service och underhåll finns stora besparingar att göra på längre sikt. Eftersom en elbil inte har en komplex förbränningsmotor med motorolja och massa rörliga delar så slits motorn inte på samma sätt. Totalt kan man säga att elbilens kostnader för service och underhåll är cirka 70 procent lägre, jämfört med en fossilbil. För Polestar 2 ingår dessutom kostnadsfri originalservice de tre första åren eller de första 5 000 milen.

Skatteavdrag för laddbox

Sedan januari 2021 får du som installerar en laddbox hemma göra skatteavdrag för grön teknik med upp till 50 procent av dina kostnader, dock max 50 000 kronor per person och år.

Uppdaterade Polestar 2 har fått uppgraderade batterier vilket innebär bättre effektivitet, kapacitet och laddningstider. I Long range-versionerna sitter 82 kWh-batterier, och Standard range-versionens motsvarighet har en kapacitet på 69 kWh.

Polestar 2 klarar att ta emot AC-laddning med upp till 11 kW laddeffekt och DC-laddning med upp till 205 kW. Vid DC-laddning kan batteriet snabbladdas från 10 till 80 procent på 28 minuter för det stora batteriet i Long range-versionerna och  batteriet i Singel motor-versionen har en maximal laddeffekt på 135 kW och kan laddas från 10 till 80 procent på 34 minuter.

Räckvidden hos Polestar 2 har också ökat. Versionen med dubbla motorer klarar nu 592 km (enligt WLTP), vilket är en förbättring med 105 km.

Räckvidden hos Standard range Single motor-versionen är upp till 518 km (enligt WLTP), och för Long range Single motor-versionen är samma siffra 635 km (enligt WLTP) – en ökning med 84 km.

Upptäck och designa din uppgraderade Polestar 2 här 

 

Mer från Polestar

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Polestar och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera