1515
Annons

Adaktusson slår tillbaka mot Busch Thor

Lars Adaktusson säger att han visst har informerat partistyrelsen om hur han röstat i EU-parlamentet, som ett svar på KD-ledarens påstående att så inte har skett.

”Jag blir väldigt förvånad”, säger Adaktusson till TT.

Lars Adaktusson och Ebba Busch Thor under EU-valet 2014.
Lars Adaktusson och Ebba Busch Thor under EU-valet 2014.Foto:CLAUDIO BRESCIANI/TT

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor säger att Lars Adaktusson felaktigt har uppgett att han informerat partistyrelsen om hur han röstat i EU-parlamentet under sin tid som EU-parlamentariker. Frågan blev aktuell sedan Dagens Nyheter rapporterat att han röstat mot aborträtten vid 22 tillfällen.

”Det stämmer helt enkelt inte. Vi har självklart varit väl informerade om partilinjen, men om tillämpningen av partilinjen har vi inte haft information på det sätt som Lars Adaktusson påstår”, säger Busch Thor.

Men Adaktusson står på sig. Han säger att informationen har nått partistyrelsen och att rapporterna finns arkiverade.

”Jag förstår faktiskt inte riktigt vad Ebba syftar på när det gäller detta, för det är väldigt lätt att dokumentera vad jag har gjort”, säger Adaktusson.

”Det är bara att plocka fram och titta på det. När det gäller rapporterna till partistyrelsen började de varje månad från och med hösten 2015. Både när det gäller subsidiaritetsrapporterna och rapporterna till partistyrelsen finns det inte någon tvekan. De finns där”, säger han.

Han säger också att han förvånades över att Ebba Busch Thor kallade till pressträff för att diskutera hans agerande.

”Jag blir väldigt förvånad när hon kallar till pressträff för att kritisera en partivän och medarbetare, det är en något ovanlig åtgärd tycker jag”, säger han.

Lars Adaktusson vill fortsätta att representera Kristdemokraterna i riksdagen och även behålla sin roll som partiets utrikespolitiske talesperson, samtidigt som han betonar att beslutet inte är hans.

”Jag har sagt vad min önskan är, och det är att fortsätta som riksdagsledamot och utrikespolitisk talesperson. Om det kommer att ändras på något sätt förutsätter jag att det kommer att bli någon form av samtal om det.”

Adaktusson säger vidare att han vill att han och Busch Thor ska kunna samarbeta på ett bra och konstruktivt sätt även fortsättningsvis.

”Jag sträcker gärna ut en hand, och jag tycker att vi har haft väldigt goda relationer.”

Har ditt sätt att hantera frågan skadat partiet?

”Om du menar det som har hänt i dag och i går, det har jag svårt att tänka mig. Det enda som jag har gjort är att fatta ett beslut om att inte kandidera igen, sedan har jag angett skälen till det utan att varken kritisera Ebba eller någon annan”, säger han.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?