1515

Acconeer ökade sin försäljning under andra kvartalet

Acconeer, som utvecklar radarsensorer, redovisar en nettoomsättning för det andra kvartalet 2021 om 7,6 miljoner kronor (1,6).

Under andra kvartalet sålde bolaget 112.256 sensorer och 2.226 moduler. Det kan jämföras med 74.881 respektive 4.024 under första kvartalet.

Bruttomarginalen avseende försäljning av varor uppgick till 72 procent (59).

Resultat efter skatt uppgick till -11,7 miljoner kronor (-16,8) motsvarande -0:50 kronor per aktie (-0:79).

Kassaflödet från den löpande verksamheten var -9,4 miljoner kronor (-13,9).

Acconeer bedömer att effekterna av covid-19 kommer ha en begränsad påverkan verksamheten under 2021 men att komponentbrist kommer att påverka, vilket framgår av delårsrapporten.

”Vi förväntar oss ingen påverkan på vare sig utvecklingssidan eller tillverkningen av sensorer, medan tillverkningen av moduler kommer påverkas av en global brist på processorer som uppstått i samband med covid-19”, skriver bolaget.

Gällande efterfrågan på bolagets produkter räknar Acconeer med ytterligare förseningar av kundprojekt, färre nystartade projekt samt att kunders produktionstakt kommer att påverkas av bristen på processorer.

”Vi har tidigare meddelat att vi inte ser någon påverkan från covid-19 på utvecklings- eller inköpssidan av sensorer, men att vi sett förseningar i vissa kundprojekt på grund av covid-19. Vi tror att vi kommer fortsätta se ytterligare förseningar i resten av 2021”, kommenterar vd Lars Lindell i rapporten.

Under andra kvartalet uppgick försäljningen av utvärderingskit, EVK, till 461 (399 första kvartalet) och bolaget överträffade målet att sälja mer än 3 EVK per dag i snitt. 

Under andra kvartalet 2021 sålde Acconner 2.226 moduler (4.024 första kvartalet) trots att XM132 varit slutsåld under hela kvartalet. Bolaget sålde 112.256 sensorer, 51 procent fler än under första kvartalet.


Innehåll från Piteå KommunAnnons

Alla vägar leder till Piteå Port & Hub

Piteå Port & Hub är ett växande transportnav och erbjuder logistiktjänster relaterat till sjöfart, järn- och landsväg. Genom ett nära samarbete med operatörer och näringsliv bidrar de till hållbara och kostnadseffektiva logistiklösningar som leder till nytta för det regionala näringslivet. 

Piteå har en lång historia som sjöfartsstad. Förmodligen har sjöfart bedrivits i Piteå sedan 1300-talet och mycket har onekligen hänt sedan dess. Hamnen har fått en betydande roll i Norra Sveriges industrikluster. 

– Piteå har tagit stora steg mot omställningen till förnybar energi. De senaste åren har vi haft expansion kopplade till projektlaster och biobränslen och vi ser en hel del gods passera som ska till den gigantiska vindparkssatsningen Markbygd. Vi befinner oss i en expansiv tid med flera omfattande hållbara investeringar som görs i norr och då spelar Piteå hamn, som en del av hamn- och sjöfartsklustret, en avgörande roll, säger Ulrika Nilsson, vd på Piteå hamn.

Läs mer om Piteå Port & Hub.

Samverkan för en grön omställning

Skogsindustrin är ryggraden i den norrländska hamnen och energihamnens tillväxt drivs av en ökad produktion av biobränslen. I hamnen går bland annat linjetrafik med förpackningstillverkaren Smurfit Kappas kraftliner till England, Holland och Tyskland. 

Ulrika Nilsson understryker vikten av att arbeta med hållbara transporter och kostnadseffektiva logistiklösningar. 

– En transportkedja består av flera aktörer som ska samarbeta, vilket innebär att vi tillsammans måste samverka för att ställa om till gröna transporter. Det gäller allt från miljövänliga fartyg, lastbilar och ellok till en alltmer digitaliserad verksamhet. Den resan har vi i Piteå påbörjat, säger hon. 

Attraktivt läge

Med ett stenkast till de vackra fjällen och med skärgården som granne har Piteå utan tvivel ett utomordentligt geografiskt läge – både för att leva och verka. Med ett fördelaktigt geografiskt läge frodas nämligen nya etableringar i kommunen. På Haraholmen i Piteå växer sig industriområdet allt större.

Andreas Lind, kommunchef i Piteå kommun, menar att Piteå är mitt i händelsernas centrum. 

– Det sker mycket spännande i Piteå, men också i våra grannkommuner och i hela norra Sverige. Det finns en närhet till många stora investeringar som drar nytta av varandra. Fördelen med Piteå Port & Hub är att den ligger mitt i denna region som driver den gröna omställningen, säger han. 

Läs mer om Haraholmens industriområde här.

Samarbete – nyckeln till framgång

Kommunen skapar bra synergier genom Piteå Port & Hubs tillväxt. Genom ett tätt samarbete arbetar de tillsammans för att få företag att vilja etablera sig i kommunen. 

– Betydelsen av hamnen kan inte nog understrykas och sjöfarten blir alltmer viktig i framtiden. Hamnen är något som vi är stolta över, värnar om och kommer att fortsätta utveckla. Samarbetet oss emellan är nyckeln till framgång, säger Andreas Lind. 

Om Piteå:

Piteå har en stor arbetsmarknad och ingår i en region med fem kommuner som samverkar inom olika områden. Inom en 8 mils radie finns 220 000 personer och tusentals företag. Inom 45 minuter nås Luleå tekniska universitet, LTU, med cirka 19 000 studenter och 1 500 anställda. 

 

Mer från Piteå Kommun

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Piteå Kommun och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?