Annons

Acconeer ökade sin försäljning under andra kvartalet

Acconeer, som utvecklar radarsensorer, redovisar en nettoomsättning för det andra kvartalet 2021 om 7,6 miljoner kronor (1,6).

Under andra kvartalet sålde bolaget 112.256 sensorer och 2.226 moduler. Det kan jämföras med 74.881 respektive 4.024 under första kvartalet.

Bruttomarginalen avseende försäljning av varor uppgick till 72 procent (59).

Resultat efter skatt uppgick till -11,7 miljoner kronor (-16,8) motsvarande -0:50 kronor per aktie (-0:79).

Kassaflödet från den löpande verksamheten var -9,4 miljoner kronor (-13,9).

Acconeer ACCON +0,25% Dagens utveckling bedömer att effekterna av covid-19 kommer ha en begränsad påverkan verksamheten under 2021 men att komponentbrist kommer att påverka, vilket framgår av delårsrapporten.

”Vi förväntar oss ingen påverkan på vare sig utvecklingssidan eller tillverkningen av sensorer, medan tillverkningen av moduler kommer påverkas av en global brist på processorer som uppstått i samband med covid-19”, skriver bolaget.

Gällande efterfrågan på bolagets produkter räknar Acconeer med ytterligare förseningar av kundprojekt, färre nystartade projekt samt att kunders produktionstakt kommer att påverkas av bristen på processorer.

”Vi har tidigare meddelat att vi inte ser någon påverkan från covid-19 på utvecklings- eller inköpssidan av sensorer, men att vi sett förseningar i vissa kundprojekt på grund av covid-19. Vi tror att vi kommer fortsätta se ytterligare förseningar i resten av 2021”, kommenterar vd Lars Lindell i rapporten.

Under andra kvartalet uppgick försäljningen av utvärderingskit, EVK, till 461 (399 första kvartalet) och bolaget överträffade målet att sälja mer än 3 EVK per dag i snitt. 

Under andra kvartalet 2021 sålde Acconner 2.226 moduler (4.024 första kvartalet) trots att XM132 varit slutsåld under hela kvartalet. Bolaget sålde 112.256 sensorer, 51 procent fler än under första kvartalet.

Innehåll från EKNAnnons

Ny EKN-undersökning om exporten: ”Trenden har vänt för små och medelstora företag”

Carl-Johan Karlsson är EKN:s affärsområdeschef för SME och Midcorp.
Carl-Johan Karlsson är EKN:s affärsområdeschef för SME och Midcorp.

Sedan svackan i början av pandemin har små och medelstora företag kraftigt ökat sin export.

Nu visar Exportkreditnämndens senaste undersökning att trenden vänder tillsammans med framtidsförväntningarna.

Läs mer om hur du kan säkra exportfinansiering i tuffa tider

Under tiden som följt efter Covid 19-pandemin har svensk export studsat tillbaka med råge. I EKN:s återkommande Demoskopundersökning om små och medelstora exportföretags utveckling och framtidsförväntningar såg man i februari 2022 att hela 45 procent av bolagen hade ökat sin export jämfört med samma kvartal året innan.

I den senaste undersökningen har trenden dock vänt och motsvarande andel har sjunkit till 34 procent. Samtidigt har 19 procent minskat sin export jämfört med samma period förra år – i februari var motsvarande andel bara nio procent.

– Efter pandemin var exportökningen brant för små och medelstora företag, men nu ser vi en försiktighet från företagen. De här bolagen är enormt duktiga på att känna av marknaden. De har hela tiden örat mot marknaden och kan nästa lukta sig till en marknadsförändring. Nu är de avvaktande, säger Carl-Johan Karlsson, EKN:s affärsområdeschef för SME och Midcorp.

Högre kostnader påverkar

En bidragande faktor till exportbolagens ökade försiktighet är högre kostnader. Priset på insatsvaror har ökat med 20 procent och fyra av tio tillfrågade bolag anser att de höga energipriserna påverkar verksamheten i mycket eller ganska hög grad.

Även bolagens framtidsförväntningar på exporten har vänt nedåt i EKN:s senaste undersökning. 29 procent förväntar sig nu att deras export kommer att öka det närmaste kvartalet och 44 procent väntar sig en ökning de kommande 12 månaderna. Motsvarande andelar i februari var 47 respektive 63 procent.

Trots den nedåtgående kurvan vill dock Carl-Johan Karlsson inte dra på för stora växlar.

– Vi verkar befinna oss i lejonets gap och än vet vi inte om lejonet ska svälja oss hela eller spotta ut oss, säger han och fortsätter:

– Visst kan det gå fort när det väl går nedför, men undersökningen visar tydligt att vi inte är där nu. Som jämförelse kan vi titta på februari 2020 – då var bolagens förväntningar på exportökningar lägre än förväntningarna på exportminskningar. Vi är långt därifrån idag.

Dollarn som stötdämpare

Något annat som blir tydligt i den senaste undersökningen är enligt Carl-Johan Karlsson att små och medelstora exportföretag i större utsträckning har kunnat kompensera för sina ökade kostnader än bolag som inte exporterar.

– Sedan årsskiftet har värdet på dollarn stigit med 25 procent. Med en sådan valutautveckling kan du sälja mindre men ändå öka dina exportintäkter – bara det visar vikten av att finnas på exportmarknaden.

Så här kan EKN stötta din satsning som direkt eller indirekt är kopplad till export 

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera