1515
Annons

Academedias vd: Skolsystemet bör utvecklas

Academedias vd Marcus Strömberg kallar den växande ojämlikheten i skolan för ”det största politiska misslyckandet.” Såväl regering som opposition håller med.

Marcus Strömberg, vd Academedia.
Marcus Strömberg, vd Academedia.Bild:Lena Dahlström

Sverige klättrade i Pisamätningen på alla tre uppmätta områden. Jublet visste inga gränser på tisdagen från regering, opposition, lärarfack och skolbranschen.

Men resultatet visar samtidigt att ojämlikheten har ökat. Ungefär var femte elev har inte med sig de grundläggande kunskaperna, påpekar utbildningsminister Gustav Fridolin (MP).

”Vi är mer ojämlika än våra nordiska grannländer samtidigt som vi var ett av de mest jämlika länderna i världen när Pisa startade år 2000. Nu handlar det om att investera i de skolor och de elever som har det tuffast”, säger han.

Utvecklingen bekymrar även Academedias vd Marcus Strömberg.

”Vi ser väldigt allvarligt på det. Det är det stora politiska misslyckandet. Staten borde ta ett större grepp om den frågan”, säger han.

Skillnaden i skolpeng mellan olika skolor borde bli större än i dag anser Marcus Strömberg.

”Vi behöver försiktigt utveckla skolsystemet och hur pengarna fördelas”, säger han utan att vilja peka på några önskade nivåer.

Också valfrihetssystemet måste reformeras, anser Marcus Strömberg.

”Man borde titta på hur man ska utveckla skolvalet. Där kan man hitta olika lösningar för vi befinner oss inte i en perfekt värld just nu”, säger han och avråder från system där kötid är styrande.

Moderatledaren Anna Kinberg Batra håller med.

”Det finns de som inte ens känner till möjligheten att välja skola. Det tycker jag att vi ska ändra med ett aktivt skolval”, säger hon.

”I dag har man ett försprång om man är välinformerad, har bott här hela livet och kunnat stå i köer”, fortsätter Anna Kinberg Batra, vars parti numera även kräver en ”nolltolerans” mot dåliga skolor.

Också Svenskt Näringslivs utbildningsansvarige Tobias Krantz vill se en ökad omfördelning av skolpengen.

”Staten måste ta ansvar för en mer likvärdig finansiering som tydligare väger in socioekonomiska faktorer när skolpengen fördelas”, säger han och talar både för Svenskt Näringsliv och den skolkommission där han är en av medlemmarna.

Skolans problem var ett återkommande tema för Jan Björklund (L) som utbildningsminister.

Nu anser han att alliansregeringens reformer med betyg från årskurs sex och nationella prov förklarar Pisalyftet. Han upprepar samtidigt kravet på en förstatligad skola med tidigare betyg och mer katederundervisning.

”Om man har en stor grupp elever som är väldigt lågpresterande så är det ett stort problem”, säger Jan Björklund.

Gustav Fridolin anser till skillnad mot Jan Björklund att nya reformer inte får ändra spelplanen för lärarna.

”Det viktigaste är att lärarna får rätt förutsättningar för sitt jobb och mer tid med de elever som behöver det bäst”, säger han.

Man bör vara lagom glad över att Sverige nu tagit sig över OECD-snittet i två av tre ämnen, påpekar Tobias Krantz.

”Om Sverige ska vara en ledande kunskapsnation i framtiden duger det inte att harva runt OECD-snittet”, säger han.

Också Engelska Skolans grundare Barbara Bergström anser att Sverige hör hemma i den absoluta toppen.

”Jag tycker nog att Sverige har en enorm potential och landet borde inte ligga så lågt som det gör.”

Barbara Bergström vill att lärare och elever ska få arbetsro och det som hon anser är den nödvändiga förutsättningen – disciplin.

”Jag hoppas att politikerna ger rektorerna besked om att de ska kunna ha disciplin i sina klassrum och att arbetsro faktiskt betyder någonting.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?