1515

Academedias vd: Därför går vi mot strömmen och höjer utdelningen

Academedia gör ett starkt kvartal och trotsar de politiska vindarna genom att höja utdelningen. Vd:n Marcus Strömberg förklarar varför i en intervju med Di TV.

Foto:Claudio Bresciani / TT

Att Academedia ACAD -0,58% Dagens utveckling delar ut 1,50 kronor per aktie kom som en lätt överraskning för marknaden, och innebär en höjning med 25 öre från föregående år. Att detta sker i ett läge där aktieutdelningar har blivit politiskt kontroversiella, höjer eventuellt en del ögonbryn.

Bakgrunden är att bolaget under lång tid varit återhållsamma med utdelningar, men nu hamnat i ett annat läge, enligt vd Marcus Strömberg.

”Vi har haft två år där vi har byggt upp en väldigt stark finansiell position. Vi har god kontroll över de möjligheter som vi kan ta tillvara på framöver. Då är det normala för ett företag att också ge återbäring och ränta till aktieägarna. Och det är vad styrelsen nu föreslår”, säger han till Di TV.

Coronapandemins har varit ”omvälvande” för utbildingsföretaget, enligt Marcus Strömberg, men påverkan har varit mänsklig snarare än finansiell. Den svenska verksamheten har kunnat löpa på, även om vuxenutbildningarna bedrivits på distans.

Större utmaningar har företaget mött i Tyskland, där man också har stor verksamhet.

”Där har regelverket varit ganska tufft, och där har vi haft en större finansiell påverkan.”

Trots det gör Academedia ett oväntat bra kvartal, med ett justerat rörelseresultat på 279 miljoner kronor, jämfört med 232 Mkr under motsvarande kvartal i fjol. Resultatet är också bättre än analytikernas förväntningar. 

”Academedia är ett stabilt företag och framför allt har vi vänt vår vuxenutbildning. Det är det som är bakgrunden till den positiva utvecklingen”, säger Marcus Strömberg.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?