Absolut sträcker ut handen till MSB – vill tillverka handsprit

Dryckesföretaget Absolut vill leverera sprit för tillverkning av handsprit. Kontakt är tagen med MSB, och nu arbetas det för fullt med att få alla praktikaliteter på plats. 

Foto:TT/TT

Efterfrågan på handsprit är extrem i virusutbrottets spår. Ett företag som gärna bidrar till en lösning på bristen är The Absolute Company. I slutet av förra veckan skrev företrädare för bolaget på Twitter att Absolut skulle kunna leverera sprit för ändamålet. 

”Vi har i helgen blivit kontaktade av MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, reds. anmärkning), säger Paula Eriksson på bolagets pressavdelning till Di. 

”Därifrån har vi fått en kontaktperson som ska hjälpa till med de tillstånd som krävs, i och med att det rör sig om alkohol. Det handlar både om speciella skatteregler och om att det är farligt gods”, berättar hon vidare. 

Med det har de nu en bra ingång för att hålla dialog, men exakt hur det hela ska gå till är i dag inte helt klart. 

”Vi kan göra spriten. Men för att göra handsprit måste man tillsätta andra ingredienser, det är inte ren sprit. Därför behövs det andra som kan hjälpa till att blanda den färdiga handspriten. Det ska myndigheterna hjälpa till med att matcha.”

På söndagen rapporterade bland annat The Guardian att franska lyxvarumärket LVMH kommer att ställa om verksamheten i tre parfym- och kosmetikafabriker för att tillverka handsprit till den franska vården. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?