1515
Annons

Absolent lyfter resultatet

Absolent, som utvecklar luftreningslösningar, redovisar ett rörelseresultat före avskrivningar (ebitda) på 62,1 miljoner kronor (34,8) för det första kvartalet 2022. Rörelseresultatet på ebit-nivå blev 51,9 miljoner kronor (25,4) och rörelsemarginalen var 16,1 procent (10,9).

Nettoresultatet uppgick till 38,6 miljoner kronor (18,2), motsvarande 3:41 kronor per aktie (1:61).

Nettoomsättningen summerades till 322 miljoner kronor (233), en tillväxt med drygt 38 procent.

”Under kvartalet har vi fortsatt att ta marknadsandelar och haft en rekordhög orderingång, vilket gör att vi går in i det andra kvartalet med välfyllda orderböcker inom koncernens båda affärsområden Industrial och Commercial Kitchen”, skriver bolagets vd Axel Berntsson i delårsrapporten.

Han pekar på att Absolent, i likhet med andra tillverkande koncerner, under det gångna kvartalet var tvungna att hantera utmaningar inom komponentförsörjning, inflation samt fortsatta effekter av pandemin med relativt hög sjukfrånvaro på bolagets producerande enheter under första halvan av kvartalet och nedstängningar i framför allt Kina under slutet av kvartalet. 

”Genom starka insatser av våra anställda har störningarnas effekter kunnat reduceras, men det har dock varit en utmaning att hinna genomföra prisökningar mot kund i samma takt som priserna för material och frakter ökat. Som ett led i utmaningarna kring komponentförsörjning har vi valt att öka koncernens lagernivåer något för att på så sätt öka leveranssäkerheten mot kund”, skriver vd.

Kriget i Ukraina har inte haft någon betydande påverkan på koncernen då mindre än 1 procent av inköp och försäljning är relaterat till Ukraina, Ryssland och Belarus.


Innehåll från AccountorAnnons

Planering minskar fastighetsägares administration

Fastigheter med många bolag i koncern har ofta kapacitetsutmaningar på våren. Kompetenskraven för att hantera ränteavdragsbegränsningar eller skatteoptimera fastigheterna är höga. Har du haft det tufft i vår, börja planera hösten redan nu.

Anna Rosengren, Senior advisor på Accountor där hon hjälper många fastighetsbolag med ekonomiarbetet, har följande tips för din planering.

– Se över kompetensbehovet för administrationen under året. Utöver det vanliga ekonomiarbetet, planeras förvärv, omstruktureringar eller fusioner? Kartlägg företagets tillgängliga resurser och kompetens. Komplettera dina resurser med experthjälp vid tillfälligt svårare transaktioner. Se över dina ekonomiska flöden. Automatisera de ekonomiska flödena. Säkerställ att företaget gör rätt gällande hanteringen av moms och ränteavdragsbegränsningar, skatteoptimeringen av fastigheterna eller Inkomstskattprocessen. Här kan fastighetsbolaget och koncernen spara mycket pengar, så är du osäker kan det vara kostnadseffektivt att ta hjälp. 

Rätt kompetens för alla tillfällen är en utmaning för många

– Att ha en egen momsspecialist, en skattespecialist och en koncernspecialist går oftast inte att motivera för ett fastighetsbolag. Men vi har det på Accountor. Jag och mina kollegor gör endast detta för olika fastighetsbolag, vi är därmed spetsigare i vår kunskap än personer som är allmänkunniga inom ekonomi. Det är vårt jobb att alltid vara uppdaterade på alla nya regler inom t ex momsområdet och se till att våra kunder använder reglerna på det för dem mest förmånliga sättet, säger Anna. 

Accountor försöker ständigt förändra processerna till det bättre och ligger i framkant gällande automatisering av flöden. De ser till så man arbetar effektivt med sin ekonomi. 

– Många företag tycker att de har en effektiv process och är ganska digitala. Men jag har sett att vi ofta kan göra stor skillnad genom att göra ytterligare effektiviseringar. Många fastighetsbolag är dessutom för små för att ha både de effektivaste processerna och de bästa systemen. När vi samarbetar kan de följa med på våra system och utarbetade processer och får på så sätt en liknande position som större fastighetsbolag. Vi har specialistkompetens och ger gärna råd och stöd till våra kunder i komplexa frågor. Vi är t ex bra som stöd vid förvärv och försäljningsprocesser. Till de fastighetsbolag som haft det svårt att hinna med årshanteringen på våren vill jag avsluta med att säga: Oavsett om det är för ett specifikt tillfälle, eller en större del av arbetet, lämna bort dessa arbetsuppgifter till experter, så kan du ägna er åt annat. 

Läs Accountors information till fastighetsägare här. 

Om Accountor:
Accountor är en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR. I Sverige stöttar 300 anställda på 8 orter företag med tjänster som innebär trygghet, avlastning, rådgivning, långsiktighet och tillfälle att utvecklas. Accountor har specialistkompetens inom fastighetsekonomi och hjälper företag till en mer effektiv ekonomi och effektivare processer.

Läs mer om Accountors tjänster här. 

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?