ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Abramovitj åker på skattesmäll efter slottsköpet

  • Foto: Simon Dawson

Han har slagits mot de franska skattemyndigheterna i över tio år, men nu är kampen förlorad för den ryske finansmannen Roman Abramovitj. 

Abramovitj, mest känd för ägandet av den engelska fotbollsklubben Chelsea, köpte den grekiska rederipampen Aristotle Onassis 20-talsslott Château de la Croë på Cap d'Antibes i början av 2000-talet, men anklagades snabbt för att inte ha betalat tillräckligt mycket i skatt av de franska myndigheterna. 

Sedan dess har ryssen förgäves försökt krångla sig ur skattetvisten genom att hävda att huset är felvärderat. Hans senaste argument, att han aldrig fick de officiella handlingarna levererade till honom personligen, har nu också avslagits av den högsta instansen, skriver Bloomberg.

51-åringen, som lagt ner över 1,4 miljarder på att renovera egendomen, måste därför betala skattenotan på 1,2 miljoner euro, motsvarande 12,5 Mkr. Detta lär inte bli några större problem för Abramovitj, som tjänade 118 miljarder kronor när han sålde sin majoritetspost i oljebolaget Sibneft till jätten Gazprom 2005. Han är i dagsläget god för motsvarande 107 miljarder kronor vilket gör honom till världens 140:e rikaste person, enligt affärstidningen Forbes. 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies