ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Abes namn raderades ur skandalpapper – förnekar inblandning

  • Premiärminister Shinzo Abe Foto: AP

Den japanska regeringen skakas av en nygammal skandal efter att det framkommit att finansdepartementet raderat premiärminister Shinzo Abes namn från dokument över en kontroversiell landförsäljning till en nationalistisk förskola. Shinzo Abe förnekar all inblandning.

Skandalen kring den nationalistiska förskolan Morimoto Gakuen briserade redan för ett år sedan då det stod klart att skolan fått köpa statlig mark Osaka för 14 procent av det beräknade värdet. 

Förskolans inriktning är kontroversiell och läroplanen är inriktad på att göra eleverna mer patriotiska. Skolan har bland annat fått be om ursäkt efter att ett utskick till föräldrar varit nedsättande mot kineser och koreaner bosatta i Japan.

Mannen som står bakom skolan, Yasunori Kagoike, har själv hävdat att han har nära kopplingar till Shinzo Abe och hans fru Akie Abe. 

Akie Abe avgick som hedersrektor för Morimoto Gakuen i samband med skandalen förra året. Shinzo Abe själv lovade att avgå om det framkom några bevis för att han varit involverad i försäljningen.

Tidigare i mars kunde den japanska tidningen Asahi Shibum rapportera att det japanska finansdepartementet ändrat dokumentationen av landförsäljningen innan dokumenten skickats ut till parlamentsledamöter.

Bland annat raderades namn på kända politiker. Shinzo Abe och hans fru fanns bland dem, liksom andra högt uppsatta inom hans parti.

Nobuhisa Sagawa, chef för den japanska skattemyndigheten, har avgått till följd av skandalen. Ytterligare en tjänsteman som varit involverad i affären dog tidigare i mars i vad som misstänks vara ett självmord. Ingen koppling mellan dödsfallet och skandalen har kunnat fastställas.

Finansministern Taro Aso har kommit under press för hanteringen av landskandalen och oppositionen kräver hans avgång.

Shinzo Abe vidhåller fortfarande att han och hans fru inte varit involverade i försäljningen, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Premiärministern är populär och har fortfarande stort stöd med västerländska mått mätt. Men en färsk opinionsmätning från opinionsinstitutet Yomiuri Shimbun visar att hans stöd sjunkit med 6 procentenheter till 48 procent sedan början av februari.

Nedgången är särskilt tydlig bland äldre väljare. 80 procent av alla svarande och 65 procent av de som sa sig stödja Shinzo Abes regering uppgav att skandalen inte hanterats på ett korrekt sätt. 

Shinzo Abe vann en övertygande seger i parlamentsvalet i oktober förra året och oppositionen är försvagad och splittrad. Men premiärministern står inför en ny prövning redan i september då hans Liberaldemokratiska partiet ska välja partiledare.

"Abes situation kan bli mer osäker om hans opinionsstöd börjar falla igen. I det fallet skulle det skapa möjlighet för en rival att säga att en skandaltrött befolkning är redo för förändring", säger Tobias Harris, biträdande direktör för tankesmedjan Teneo Intelligence, till tidningen Japan Times.

Den japanska börsen har hittills skakat av sig skandalen. Nikkei föll 2,5 procent samma dag som uppgifterna publicerades, i linje med en större nedgång i Asien, och har sedan stigit 2,8 procent på åtta dagar.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies