ANNONS:
Till Di.se
Fastighet

Abba-Björns lyxbygge i blåsväder

  • Björn Ulveaus. Foto: IBL och TT

Slottsholmen i Västervik var tänkt att bli ett kulturhus och en mötesplats för invånarna. Istället har Björn Ulvaeus, känd från popgruppen ABBA, byggt 38 lyxlägenheter på fastigheten, rapporterar SVT:s Uppdrag Granskning.

Fastigheten i fråga ägdes tidigare av Föreningen Visan, där Björn Ulvaeus själv satt i styrelsen. Efter att planerna på ett nytt kulturhus på Slottsholmen i Västerviks skärgård gått om stöpet beslutades att fastigheten skulle säljas 2010.

Förutom restaurangbyggnaden fick Björn Ulvaeus köpa marken fastigheten stod på för 750.000 kronor.

I den preliminära detaljplanen framgick att inga bostäder fick byggas på fastigheten. men när den slutgiltiga detaljplanen klubbades sommaren 2011 ingick plötsligt tillåtelse att bygga bostadsrätter, rapporterar Uppdrag Granskning.

Det fick kritik i kommunfullmäktige men den sittande majoriteten driver under moderaten Harald Hjalmarsson igenom den nya detaljplanen.

Efter ett underkännande från Länsstyrelsen togs en ny detaljplan fram. Där framgår att huvudbyggnaden ska bli lägre och kompletteras med en eventlokal för konserter och ett flytande hotell.

Detaljerna klargörs i ett exploateringsavtal med kommunen hösten 2014. Där framgår att de kompletterande byggnaderna ska vara klara hösten 2018.

Men när projektet lanserades förra året stod det istället klart att det blir 38 bostadsrätter. Någon plan för bygget av eventlokalen och det flytande hotellet finns inte i dagsläget. Björn Ulvaeus äger själv 70 procent av projektet och dessutom aktie i Alm Equity som kontrollerar resten.

Huset har sedan sålts till en bostadsrättsförening för 262 miljoner kronor med en prognostiserad vinst på 43 miljoner, skriver Uppdrag Granskning.

Några år efter att den uppdaterade detaljplanen klubbats värderas också marken till 7,2 miljoner kronor.

"Vi har ju andra som investerar i kommunen som vi också försöker lyfta fram och säga att det är bra. Men det är klart att ett kändisskap bidrar ju till att lyfta en ort som Västervik", säger det tidigare kommunalrådet Harald Hjalmarsson (M) till Uppdrag Granskning.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies