Annons

ABB tar stor kinesisk marinorder

ABB har tagit en order på framdrivningsutrustning till tio gigantiska kinesiska containerfartyg. Produkterna ska delvis tillverkas i Helsingfors.

Foto:Gianluca Colla/Bloomberg

ABB ABB -0,61% Dagens utveckling ska år 2025 leverera tio generatorer av permanentmagnettyp, en del av framdrivningsutrustningen ombord, till det kinesiska fartygsvarvet Cosco. Utrustningen ska monteras i tio containerfartyg modell större.

Sex av fartygen är på 14.000 containerekvivalenter (TEU; twenty foot equivalent unit) och fyra på 16.000, nästan i klass med fartyget Ever Given som fastnade i Suezkanalen i fjol och var på 20.000 TEU.

Ett annat fartyg på 16.000 TEU, Alexander von Humboldt, är närmare 400 meter långt.

Magnetmotorerna innebär bränslebesparingar jämfört med vanliga dieselmotorer på upp till 17 procent enligt ABB, som menar att dess utrustning stödjer det kinesiska varvets strävan efter lägre utsläpp.

ABB kommunicerar inte ordervärdet men betecknar uppdraget som en genombrottsorder, efter att ha sålt andra sorters produkter till Kinas varvsindustri under nästan två decennier.

En talesperson för ABB:s affärsområde Process Automation, som marindivisionen Marine & Ports ligger inom, uppger till Di att en central del av leveransen, systemets ”hjärna”, ska tillverkas vid en av de fabriker i Helsingfors där bolaget i maj höll sin kapitalmarknadsdag.

Huvuddelen av tillverkningen samt installation kommer dock att ske vid Coscos varv i kinesiska Yangzhou, under ledning av ABB:s personal i Kina.

Cosco är en förkortning för China Ocean Shipping Corporation, som är ett av världens största sjöfartskonglomerat. ABB har genom årens lopp sålt hundratals produkter till bolaget.

År 2018 utrustades ett av dem, Kinas dittills största containerfartyg Cosco Shipping Universe, med turboladdare av det slag ABB nyligen har knoppat av och börsnoterat under namnet Accelleron.

Innehåll från FolksamAnnons

Så kan du få bättre kontroll på ditt sparande

Det finns likheter mellan att spara och träna. Det kan vara svårt att komma igång och svårt att hålla uppe motivationen tills resultaten kommer – men det är värt det på längre sikt, tycker Fredrik Nyberg, rådgivningschef på Folksam.

Passa på att få kunnig hjälp – läs mer om personlig rådgivning här

– Det är skönare att ligga i soffan och äta choklad än att träna och det är skönare att spendera lönen varje månad än att spara till pensionen. Men det är inte kul att senare i livet sitta i en situation som är svår att rädda. Därför är det viktigt att komma igång med sparandet, säger Fredrik Nyberg, som är rådgivningschef på Folksam.

För att få koll och kontroll på sitt sparande och försäkra sig om att man ska kunna nå sina sparmål kan det vara bra att lägga upp en långsiktig plan som passar de egna förutsättningarna och önskemålen.

– Problemet är ofta att man överskattar effekten som sparandet ska ha till imorgon. Men man underskattar gravt vilken effekt sparande har på sikt genom ränta på ränta-effekten. Om du väljer traditionell förvaltning kan du ringa en rådgivare och få en plan som håller i både med- och motgångar. Sedan ska du lita på din plan och inte tappa sugen när det går ned, säger han.

Fredrik Nyberg är rådgivningschef på Folksam.
Fredrik Nyberg är rådgivningschef på Folksam.

Ekonomisk nedgång ändrar relationen till pengar

Fredrik Nyberg tror att den ekonomiska nedgången kommer att ändra mångas relation till pengar.

– Vi har levt i ett samhälle som hyllar kortsiktig konsumtion. Förhoppningsvis leder krisen till en mer sund syn och mer planering. Ett av de största mervärdena med ett rådgivningsmöte är att man får en sorts besiktning av den egna ekonomin. Många har ganska dålig koll på sina utgifter. När vi tar ett helhetsgrepp runt kundens ekonomi hittar vi ofta kronor som kan sparas istället för konsumeras. På samma tema finns ofta mycket att göra med befintliga placerar och lösningar som i många fall varken passar kundens behov eller den konjunktur vi befinner oss i just nu.

Tjänstepensionskunder har ett särskilt stort behov av rådgivning. Frilansare, gig-arbetare och egenföretagare är anställningsformer som ökar i dag. Fredrik Nyberg påpekar att om man inte har en fast anställning kan man behöva ta ett större eget ansvar för pensionen än om man omfattas av kollektivavtal.

– Glömmer man tjänstepensionen kan man få en väsentligt sämre pension än man annars skulle ha fått eftersom den utgör en allt större del av den pension man erhåller. Men om man börjar i tid kan man få en vettig pension även som frilansare eller egenföretagare.

Dra nytta av att samla pensionen

Även de som har en upparbetad tjänstepension från flera anställningar kan dra nytta av att samla den på ett ställe. Dels för att det blir enklare att hålla koll på tjänstepensionen och dels för att det blir enklare att anpassa risknivån.

– Även för tjänstepensionen bör man göra egna val, annars hamnar man i ett standardval som kan vara bra eller dåligt. Också i det här fallet kan man ta hjälp av en rådgivare som balanserar valen utifrån det liv man vill leva. Att samla sin tjänstepension på ett och samma ställe är något som kan göra stor skillnad när det är dags för pension.

För de som har bolån gäller det också att nå en balans mellan sparande och amorterande.

– En bra tumregel är att räkna på hur mycket din amortering kommer att sänka dina boendekostnader om 10-20 år, jämfört med den pension du skulle ha byggt upp om du hade sparat pengarna istället. Ett generellt tips kan vara att att man inte ska sätta sig i en situation där man är skuldfri men har en låg pension och därmed inte har ekonomisk frihet.

Vad är bäst för din tjänstepension? Boka ett gratis digitalt möte här. 

Mer från Folksam

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Folksam och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera