ABB: Så mycket kostar jättebedrägeriet

Effekten på ABB:s resultat före skatt av den förskingring i Sydkorea som bolaget kommunicerade den 22 februari blir minus 73 miljoner dollar.

Ulrich Spiesshofer, vd för ABB
Ulrich Spiesshofer, vd för ABBBild:TT

Det försvunna beloppet framgår av ett pressmeddelande i samband med publiceringen av ABB:s årsredovisning för 2016, som försenats av upptäckten.

Förlusten är 27 procent lägre än det första estimatet på cirka 100 miljoner dollar, "på grund av väntade försäkringsersättningar på cirka 30 miljoner dollar", skriver bolaget, och konstaterar i årsredovisningen att problemen är isolerade till Sydkorea.

ABB:s resultat före skatt uppgick till 2.799 miljoner dollar 2016 (2015: 2.840). Nettoresultatet uppgick till 1.899 miljoner dollar (2015: 1.933), det vill säga en resultatminskning i stället för den ökning till 1.963 miljoner som uppgavs i bokslutskommunikén.

I februari meddelade det svenskschweiziska bolaget att det utsatts för omfattande bedrägeri i sitt sydkoreanska dotterbolag. Den misstänkte gärningsmannen, bolagets lokala ekonomichef, försvann spårlöst den 4 februari. Han ska ha kommit undan med nästan 1 miljard kronor.

Förskingringen ska 58-åringen ha genomfört med hjälp av förfalskade dokument och samarbete med personer utanför bolaget. Den efterlysta mannen ska ha flytt till Hongkong, enligt anonyma källor vid den lokala polisen i Cheonan, där dotterbolaget är baserat.

Saswato Das, chef för ABB:s globala kommunikation, sa till Di i slutet av februari att man utreder medhjälpare såväl externt som inom bolaget.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?