ABB:s forskningschef varnar för databrist i industrin

Cirkularitet står högt på agendan för ABB som långt ifrån är några noviser på området. AI är ett av verktygen men långt ifrån det enda menar Mikael Dahlgren, forskningschef på ABB Sverige. 

Mikael Dahlgren, forskningschef på ABB Sverige.
Mikael Dahlgren, forskningschef på ABB Sverige.Foto:Jonas Bilberg

”Det finns stora möjligheter att utveckla teknologi och processer i dag. Du kan sälja produkter som en service, du kan ta in produkter och återanvända dem, du kan kostnadsoptimera på nya sätt”, säger Mikael Dahlgren, forskningschef på ABB ABB +0,4% Dagens utveckling Sverige. 

”För det behövs ett antal nya teknologier. Därför är det intressant för oss att vara med i ett projekt som Creaternity (forskningsprojekt vid Luleå Tekniska universitet). Men också för att se hur man kan skapa smarta cirkulära affärsmodeller.”

Men ABB är långt ifrån noviser på området. Mikael Dahlgren nämner exempelvis samarbetet med SCA och Stena Recycling där ABB har i uppdrag att övervaka motorer i SCA:s portfölj för att se när blir dags att byta ut dem. 

”Vi plockar ut dem, Stena gör en del av recyclingen och vi uppgraderar dem och gör dem mer energieffektiva. På robotsidan har vi gjort det här rätt länge.”

Energy symbiosis i Boden, som startades i höstas, är en annan anledning för ABB att delta i ett projekt som Creaternity. 

”Boden handlar om att skapa en symbios bland industriella aktörer såsom datacenter, växthus och fiskodlingar. Nu har även H2 Green Steel kommit in i ekvationen. Alla dessa aktörer är beroende av stabil och hållbar energi. Vi vill gärna bidra med vår kompetens och våra verktyg genom ABB:s digitala plattform ABB Ability för att dessa aktörer ska kunna skapa en energisymbios med cirkulära affärsmodeller som möter kraven på hållbarhet. 

Hur mycket pengar lägger ni på AI?
”Det är svårt att säga, men vi lägger ungefär 60 procent av vår FoU på mjukvaruutveckling och digitalisering. Vi ser AI som en ny möjliggörare men också som ett verktyg bland många andra.”

Mikael Dahlgren lyfter fram ett antal utmaningar med AI i industrin. En av dem är bristen på data. 

”I det publika har du extremt mycket data som AI kan lära sig av men i industrin är det få tillfällen när något går sönder, den mesta datan kommer från när allt fungerar. En annan utmaning är förtroende, är du säker på att du vill köra ditt flygplan eller din gasproduktionsanläggning på en AI-modell om du inte är helt säker på att den fungerar?”

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?