1515
Annons

ABB:s 5G-fabrik tar täten – men Sverige är hopplöst efter

I Ludvika har Hitachi ABB redan satt upp ett av Europas första skarpa industriella 5G-nätverk. Men annars är telekomdominanten Ericsson ingen garant, Sverige ligger hopplöst efter i den breda utbyggnaden av nästa generations trådlösa teknologi.

Hitachi ABB:S 5G-fabrik i Ludvika (till vänster).
Hitachi ABB:S 5G-fabrik i Ludvika (till vänster).Foto:Jonas Bilsberg/Colourbox

När vi rullar Valhallavägen in är det fortfarande bara de röda ABB ABB -0,07% Dagens utveckling -bokstäverna som tronar högst upp på kontorshöghuset i utkanten av det jättelika industriområdet. Men här i Ludvika har 2020 bjudit på än mer dramatik än en pandemi. Från den 1 juli heter stadens största arbetsgivare Hitachi ABB och är således i huvudsak i japansk ägo.

Från mitten av april i år finns här också en av Europas allra första skarpa industriella 5G-installationer, nästa generations trådlösa teknologi.

”Det finns många testanläggningar med 5G i världen men det här är i skarp produktion”, förklarar Tobias Hansson, platschef på Hitachi ABB Power Grids i Ludvika och Europachef för enheten Power Transformers.

Tobias Hansson, platschef på Hitachi ABB Power Grids i Ludvika
Tobias Hansson, platschef på Hitachi ABB Power Grids i LudvikaFoto:Kim Norman

Det är fabriken för lindningskopplare, en av de centrala komponenterna i en transformator, som nu har fått ett eget 5G-nätverk. En tillverkningsenhet med 200 anställda.

Det är också så vi kommer få se mycket av industriell 5G, i form av egna privata nätverk hos företagen.

Tobias Hansson beskriver tre parametrar som finessen med 5G, som inte har varit möjliga med tidigare trådlösa lösningar. 

”Det är säkerheten mot intrång utifrån, tillförlitligheten med uppkoppling som aldrig bryts och snabbheten.”

Ytterligare en parameter som ofta lyfts fram som en av de stora fördelarna med 5G är den förbättrade densiteten. Antalet användare eller prylar som kan vara uppkopplade samtidigt är med 5G är 500 gånger fler än med dagens 4G. En viktig aspekt i utvecklingen av sakernas internet med mängder av uppkopplade sensorer och prylar.

”Vi har nu en lång, lång lista på 5G-idéer hos oss. Allt från hur vi ska kunna styra ventilation, belysning och soptunnor för att bli än mer energi- och miljöeffektiva till att styra och övervaka våra mest känsliga processystem även på distans. Och koppla ihop allt detta med vårt affärssystem. Det är då vi bygger den tänkande, smarta fabriken.” 

Men det är inte heller helt utan risker och utmaningar som den svensk-japanska kraftjätten nu ger sig in i 5G-världen.

”Att vara längst fram och inte riktigt veta hur allt fungerar, det är alltid risker sammankopplade med det, i synnerhet när man också gör det i produktionsmiljö. Men det är samtidigt en del av vårt DNA här i Ludvika, vi har alltid varit med och utvecklat den senaste tekniken.”

Många bedömer att det framför allt är företagen med industriella tillämpningar som kommer att omfamna 5G. När det gäller den breda 5G-utbyggnaden i världen kan coronakrisen påverka dubbelt när nedstängningarna i många delar av världen pausat utvecklingen och en mer djup och långdragen lågkonjunktur som sannolikt fördröjer utrullningen ytterligare. Men på sikt kommer pandemin och många av dess erfarenheter också att fungera som en katalysator för 5G i spåren av det omfattande digitaliseringsklivet och den ökade vikten av snabb och tillförlitlig kommunikation.

För svensk del kan marknadsledaren Ericsson ERIC B -3,06% Dagens utveckling naturligtvis också dra nytta av Donald Trumps och USA:s upptrappade krig mot kinesiska konkurrenten Huawei. Ericssonaktien har också mitt i pandemin noterat nivåer där kursen nästan inte varit uppe sedan före finanskrisen 2007.

Men Ericsson har inte fungerat som någon draghjälp för den svenska 5G-utbyggnaden i stort. Här ligger Sverige långt ifrån i framkant. Telia började först i maj bygga upp det första publika 5G-nätet i Sverige och därefter har även Tele 2 och Tre kommit igång så smått. I länder som USA och Sydkorea har redan utbyggnaden av storskaliga 5G-nät kommit långt.

20 000 ryssar passerar finska gränsen i helgen

Omkring 20 000 ryssar väntas till Finland under helgen. Det kan vara sista chansen innan visumreglerna skärps. 

Foto:evelina carborn

Efter beslutet om att införa partiell mobilisering i Ryssland väljer många ryska medborgare att lämna landet. Alla flygningar till Turkiet och Armenien uppges vara fullbokade.

Även vid gränsen till Finland ringlar långa köer ut ur Ryssland. Det finska gränsbevakningsväsendet uppger att mellan 15 000 och 20 000 ryssar väntas passera gränsen under helgen, rapporterar Yle

I fredags kom 7 667 över gränsen och på lördagen väntades 10 000 människor. Enligt överste Matti Pitkäniitty råder det ingen tvekan om att det finns män som försöker undvika mobilisering bland de som reser till Finland. 

”Ryssland tycks ännu inte hindra de här männen från att lämna landet. Alla har släppts igenom vid de ryska kontrollerna”, säger han till Yle. 

För ryssar som vill fly västerut börjar tiden bli knapp. Finland har aviserat skärpta visumregler inom några dagar. Enligt Finlands utrikesminister Pekka Haavisto ska alla turistresor stoppas. Alla som inte har specifika skäl att resa till Finland, som familjeskäl, ska stoppas. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera